Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

Door: redactie-computertotaal | 18 januari 2018 15:32

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Er is een zoekmachine die geen persoonsgegevens opslaat: DuckDuckGo. Deze uitstekende zoekmachine heeft wel een korte handleiding nodig voordat je kunt vinden wat je zoekt. Maar als je eenmaal de werking van de zoekmachine onder de knie hebt, ben je verlost van Google en z'n extreme datahonger.

01 DuckDuckGo?

Op www.donttrack.us en www.dontbubble.us wordt uitgelegd hoe Googles zoeksysteem werkt. Je zoekwoorden worden bewaard en toegevoegd aan het profiel dat Google van je heeft. Op basis daarvan krijg je op vrijwel alle internetsites advertenties voorgeschoteld. Nieuwe zoekopdrachten worden ook afgestemd op eerdere zoekresultaten en site-bezoeken. Zo krijgt de één nieuwsresultaten te zien wanneer er gezocht wordt op bijvoorbeeld Egypte, terwijl de ander reisbureaus te zien krijgt. Je internetleven zit als het ware in een filterbubbel, zo stelt DuckDuckGo.

duckduckgo

02 Ddg.gg

De naam DuckDuckGo is niet zo makkelijk als Google. Er zal ook niet zo snel een werkwoord van worden gemaakt (even duckduckgo'en). Ook de domeinnaam is wat langer. Een afkorting wordt ook gebruikt: ddg. Het .com- en .nl-domein daarvan waren al bezet, waardoor het bedrijf heeft gekozen voor www.ddg.gg. Dat is een niet zo gebruikelijk toplevel-domein, bestemd voor het Engelse kanaaleiland Guarnsey. Maar ddg.gg is wel vlotter te typen. Een makkelijker alternatief is om DuckDuckGo te integreren in je browser.

duckduckgo

03 I'm feeling ducky

Een grappige verwijzing naar Google is de optie I'm feeling ducky, met een knipoog naar I'm feeling lucky. Net als bij Google ga je hierbij direct naar de site die bovenaan de zoekresultaten staat en dus het meest aannemelijk is. Om dit te doen kon je op het pijltje rechts naast de zoekbalk klikken en dan kiezen voor de genoemde optie, maar dat pijltje bestaat inmiddels niet meer. Een andere, nog wel werkende methode is om een 'slash' voor het zoekwoord te zetten, bijvoorbeeld: \computertotaal (waarbij je direct uitkomt op www.computertotaal.nl).

duckduckgo

04 AND en OR

Ieder woord dat je intypt wordt door DuckDuckGo als combinatie met andere woorden beschouwd. Typ je je voor- en achternaam in, dan zal de zoekmachine dus altijd zoeken naar websites waar een combinatie van deze twee namen gebruikt wordt. Je kunt dit ook doen door het woord AND tussen de zoekwoorden te zetten. Ook een combinatie met OR is mogelijk, waarbij je dan het beste haakjes kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: (den OR 's) AND (haag OR gravenhage). Om een exacte tekst te zoeken kun je ook aanhalingstekens gebruiken, zoals "Den Haag".

duckduckgo

05 Resultaten weglaten

Het komt ook voor dat je ergens naar zoekt, maar dan bepaalde resultaten wilt weglaten. Dit kun je aangegeven met het minteken voor het woord. Het woord hoort wel helemaal aan het eind van de zoekwoorden te staan. Bijvoorbeeld goedkope camera -sony zal geen resultaten van of over Sony tonen. Het kan ook om meerdere woorden gaan die je wilt weglaten uit de resultaten. Ook kun je een zin of woordcombinatie gebruiken die je tussen aanhalingstekens zet, met een min ervoor. Bijvoorbeeld: systeemcamera -"nikon 1".

duckduckgo

06 Integratie Wikipedia

DuckDuckGo probeert in te spelen op recente innovaties die ook bij Google zijn ingevoerd. Wanneer er gezocht wordt op een woord dat bepaalde betekenis heeft op Wikipedia, dan wordt er boven de zoekresultaten een venster getoond met beknopte informatie. Bijvoorbeeld dat Amsterdam de hoofdstad en de grootste stad van Nederland is of dat Anne Frank een van de bekendste slachtoffers is van de holocaust. Voor meer informatie of voor associaties, kan worden doorgeklikt in het kader. Of je kunt natuurlijk de reguliere zoekresultaten doorlopen.

duckduckgo

07 Snelcombinatie: news

Als je iets actueels zoekt dat met het nieuws te maken heeft, dan kun je de toevoeging news gebruiken. De zoekmachine toont dan recente en populaire nieuwsberichten die een link met het onderwerp hebben bovenaan in een kader. Het aantal nieuwsberichten varieert, je kunt vaak meerdere 'pagina's' doorklikken in het kader. Daaronder verschijnen de gebruikelijke zoekresultaten, veelal van bekende nieuwsbronnen. Een minpunt is dat voornamelijk internationale Engelstalige nieuwsbronnen worden gebruikt en geen Nederlandse.

duckduckgo

08 Snelcombinatie: map

Op dezelfde manier als bij stap 7 kun je ook het woord map toevoegen aan je zoekwoorden. Als je bijvoorbeeld amsterdam map intypt krijg je in het bovenste kader een kaart te zien van Amsterdam. Direct in- en uitzoomen zoals bij Google Maps kan niet. Als je op de kaart klikt kom je uit bij vrij gedetailleerde kaarten van Mapquest Open. In het kader zie je ook links naar andere kaartdiensten van Bing, Google en OpenStreetMap. Daaronder staan andere relevante zoekresultaten, bijvoorbeeld een interactieve plattegrond.

duckduckgo

21 Reactie(s) op: Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 juli 2014 11:35 Karel
  Waarom niet gewoon ixquick.nl gebruiken?

  Ixquick slaat geen IP addressen op, gebruikt geen “tracking cookies”, en registreert niet waar u naar zoekt.
  Er is helemaal niets op onze servers te vinden over onze gebruikers. Niets, nada, noppes.
  Ixquick kan niet worden gedwongen om te spioneren.
  Gegeven de sterke Privacy wetgeving in de EU is het vrijwel uitgesloten dat we gedwongen zullen worden mee te doen aan onbegrensde spionageprogramma’s zoals PRISM. En als dit ooit zou veranderen dan zouden we het bevechten tot het bittere einde.
  Ixquick biedt u de beste resultaten van vele andere zoekmachines.
  Als u met Ixquick zoekt, halen we alle identificerende gegevens van uw zoekopdracht af en geven die door aan deze zoekmachines. De terugkomende resultaten worden gecombineerd en geoptimaliseerd en dan gepresenteerd in volstrekte privacy.
  Als Nederlands bedrijf zijn Amerikaanse wetten en regelgeving niet op Ixquick van toepassing.
  V.S data spionage-programma’s en -wetgeving zoals Prism, de Patriot Act, FISA Courts etc. zijn niet direct op ons van toepassing. We hebben ook nooit meegedaan met dergelijke programma’s. (daarnaast hebben we om te beginnen al geen data om over te dragen)
  Ixquick biedt een gratis Proxy-functie aan bij elke zoekopdracht, voor maximale privacy.
  De krachtige proxy maakt het mogelijk om niet alleen in veiligheid te zoeken maar vervolgens ook anoniem de gevonden website te bezoeken, zónder dat er enige persoonlijke informatie uitgewisseld wordt met de website die men bekijkt.
  Ixquick is voor haar Privacy beleid gecertificeerd door EuroPriSe - een onafhankelijke privacy waakhond.
  We beloven u niet alleen Privacy, we laten onze claims ook toetsen en bewijzen door een uiterst stringent privacy-certificatie proces. Deze privacy-certificatie wordt elk jaar uitgevoerd door EuroPrise, een door de Europese privacy organisaties en de EU gesteund initiatief die bij goedkeuring een Certificaat afgeeft. Meer informatie over de certificering vindt u hier.
  Ixquick was al met privacy bezig lang voordat het “cool” werd.
  De zoekmachine werd opgericht in 1999 en is volledig gericht op het beschermen van uw privacy sinds 2006. Door onze grote passie voor privacy letten we op de kleinste - maar soms zeer belangrijke - details.
  Geen privacy zonder security. Veiligheid is erg belangrijk.
  We zijn met privacy anderen ver vooruit maar ook met security lopen we voorop. We waren de eerste zoekmachine die de verbinding standaard met HTTPS (SSL) codering ging uitvoeren. De versleutelde verbindingen voorkomen afluisteren van de zoekbewerkingen door derden zoals ISP’s , hackers of overheidsdiensten. We waren recent weer de eerste die het geavanceerde Transport Layer Security 1.1 en 1.2 begon te ondersteunen en Perfect Forward Secrecy (PFS) invoerde. PFS gebruikt een unieke versleutelcode voor iedere nieuwe verbindings-sessie voor optimale security. Onze encryptie technologie scoort dan ook het hoogst van alle zoekmachines.
  Met Ixquick komt u los van de “Filter-Bubble”.
  Uw zoekhistorie en informatie uit andere online diensten die U gebruikt heeft worden gebruikt om uw zoekresultaten te filteren. Zoekmachines presenteren steeds meer van wat U al eerder zocht, maar halen resultaten die een nieuwe kijk op zaken kunnen geven er steeds meer uit. De fenomeen staat bekend als de “Filter Bubble”. U komt online steeds meer onder een geïsoleerde kaaststolp te zitten in een door anderen gecreëerde werkelijkheid. Bij StartPage vinden we dit censuur. Omdat we geen enkele zoekhistorie kennen, leveren we altijd schone, ongefilterde resultaten.
  Door StartPage te gebruiken geeft U een sterk pro-privacy signaal af.
  Een signaal dat U sterk hecht aan uw privacy en dat u anoniem internet diensten wil kunnen gebruiken die gratis informatie beschikbaar stellen zonder dat een overheid of anderen met U mee zitten te kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 12:51 Anoniem
  Deze HowTo is nu al verouderd. Jullie gebruiken nog de oude versie van de website. Die nieuwe site is er al aan paar manden. Hoe jullie het dan toch nog voor elkaar krijgen om de oude te gebruiken is mij een raadsel. Op de nieuwe site kan nu ook op foto's gezocht worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 14:14 Anoniem
  Inderdaad, IXQuick (ook via startpage.com te bereiken) is aan te rden boven DDG.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2014 14:51 Anoniem
  He Guy's bedankt voor de tip! Ik ga IXQuick checken. Het spreekt mij erg aan. Zeker omdat ik regelmatig keyword research doe, en ik een manier zocht om ook anoniem mijn research te doen zonder dat google al mijn handelingen opslaat. Thanks
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:13 Anoniem
  jeetje…Google kan je toch niet volgen als je niet inlogt met een Google account! En als je wat trix gebruikt zoals je cookies automatisch laten verwijderen tijdens het surfen, je NoScript aan hebt staan en de bij de meeste veranderd het ip-adres om de 24-48h. Dit heet een dynamisch IP-adres en hoe wil google je nu volgen? Leg dat eens uit dan zomaar wat aan te nemen van anderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:30 Anoniem
  zeg wel pipo ligt hier berichten te verwijderen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:32 Anoniem
  Ik vraag gewoon wat het verschil is tussen Ixquick.nl en Ixquick. com en wat is het verschil tussen Ixquick en StartPage?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 12:47 Anoniem
  De minpunten van de Computer Totaal site is dat het niet te lezen is door de reclame.
  Bovendien: al die opdrachten heeft de lezer al eens kunnen maar dan voor de google zoekmachine. De linkerhand weet bij CT niet wat de rechter doet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 13:06 Anoniem
  @Gast die denkt dat Google je niet kan volgen als je niet bent ingelogd, een wisselend IP hebt en steeds je cookies wist; HELAAS.
  De techniek is inmiddels al zo ver, dat er zgn blueprint van je apparaat wordt gemaak, waardoor je herkenbaar bent. Geen cookies voor nodig dus om te zien dat je gewoon dezelfde persoon bent. Jammerrrrr
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 14:38 Anoniem
  Wel leuk dat idee dat je niet te volgen zou zijn maar je provider weet nog steeds welke webadres jij bezoekt.
  Echter kan het handig zijn als je niet wilt dat mensen bij jou thuis of op het werk weet waar je opzoek naar bent.
  Blijkbaar schaamt zich iedereen die naar porno of seks zoek en dan vraag ik me af waar die andere sex ehu,,,, 6 miljard mensen vandaan komen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 15:46 Anoniem
  is dit nu allemaal nodig?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 16:38 Anoniem
  @gast van die denkt dat Google je niet kan volgen als je niet bent ingelogd, een wisselend IP hebt en steeds je cookies wist; HELAAS. Ja, dat ken ik maar dit kan ook niet in feite want hoeveel mensen zijn er met dezelfde blueprint van je apparaat? + het feit is dat als je NoScript gebruikt die blueprint al helemaal niet meer herkenbaar wordt want zo zorg je dat je in ene poel belandt van mensen met dezelfde blueprint. Controleer maar eens je User Agent met Noscript aan en hoevele informatie werkelijk wordt doorgegeven. Zullen heel wat mensen zijn met dezelfde kenmerken maar zet je nu NoScript uit dan komt er al heel wat meer 'unieke' informatie vrij. Ook kan je je useragent veranderen. Zelf surf ik nu nog met Xp met FF maar als ik NoScript aan heb staan heb ik het zo staan dan ik surf met Linux met FF. Dus je kan zeer zeker trucs doen zodat Google je onmogelijk persoonlijk kan identificeren om zo je zoekresultaten te personaliseren of ze nemen alles op een hoop en dan ziet een hele groep hetzelfde maar dat zie ik ze niet doen. Sites voor te zien welke informatie oftewel blueprint je hebt kan je doen via https://www.whatismybrowser.com/ of http://www.systemdetails.com/ en zo kan je dan zorgen dat je een meer dezelfde blueprint hebt als vele anderen die ook progjes als NoScript gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2015 12:04 Anoniem
  Stop nu toch eens met berichten te verwijderen!!! Welke **** is zo achterlijk hier bezig zeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2015 15:36 Jorispeterse
  Ik heb helemaal niets verwijderd. Collega's voor zover ik weet ook niet, maar tenzij je loopt te spammen of mensen uit hebt gescholden gebeurt dat ook niet.

  Ik vermoed dat er iets mis is gegaan bij het plaatsen van je reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2015 23:06 Kasander
  Als de lijn een beetje traag is en je klikt gelijk na het plaatsen van een bericht verder kan het voorkomen dat je bericht verdwijnt. Is mij ook al overkomen. Gewoon een kwestie van iets meer geduld hebben voordat je verder klinkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 16:34 Anoniem
  O ik dacht dat er hier berichten verwijderd werden en uitschelden doe ik niet maar mag ook niet te zot worden want dan gebruik ik wel eens woorden als pipo, de droedels, enz.. maar dat zijn 'zachtere' vormen wat soms wel eens nodig is. Excuses dan, maar leuk is anders hoor!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 16:36 Anoniem
  Maar zijn er hier nu mensen die ook een beetje weten waarover ze het hebben want ik ben van mening dat met bepaalde tweaks je je blauwdruk oftewel de client van je browser en zelfs van flash kunt veranderen zodat je niet meer zo uniek bent en dan kunnen ze je ook niet meer persoonlijk volgen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 10:53 InactiefKlaverro
  Gebruik al jaren Ixquick (https://ixquick.nl) . Nederlands product, zeer privacyvriendelijk en hoge SSL-encryptie. Werkt prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 16:45 Anoniem
  nou, ik ben ook ixquick aan het gebruiken maar kan toch niet google op hoor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2016 23:58 Anoniem
  Ik gebruik Duckduckgo zowel op thuis- als op werkcomputer. Bevalt uitstekend. Weliswaar is de database nog niet die van google, maar daar wordt aan gewerkt. Op mijn smartphone van Samsung (handjeklap met google) heb ik de standaard google balk verwijderd. Nog steeds werkt alles uitstekend. I want to get rid of google. Deze organisatie is zeer gevaarlijk en gevaarlijker als velen thans kunnen vermoeden. Ze hebben al veel te veel in handen. Het ergste is dat ze ons willen robotiseren (soort borg-technologie) en ik weiger daar aan mee te doen. Maar ja, vertel het maar aan de jeugd. Dat volgen is een uitvloeisel van het Amerik. Patriot-Akkoord dat op zijn beurt weer verlengstuk is van de door een stelletje psychopaten te stichten Nieuwe Wereld Orde. Die heeft verderop die data nodig. Voor diegene die er meer over willen weten lees de alternatieve sites van Hoe zit het nu echt en het grotere plaatjes. Als je die kennis hebt en je kent de agenda van bovengenoemde hufters dan durf je geen zoekvraag meer in Google in te tikken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.