Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

Door: redactie-computertotaal | 18 januari 2018 15:32

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

09 Producten

In tegenstelling tot Google heeft DuckDuckGo geen 'shopping'-deel, om naar prijsinformatie en verkoop van producten te zoeken. Wel herkent de zoekmachine wat je aan het doen bent, en plaatst het in de rechterkantlijn snelkoppelingen naar winkels en sites die veel over producten schrijven. Het gaat dan vooral om Engelstalige sites als Amazon.com, CNET, eBay, BestBuy en Engadget, maar ook Tweakers en Bol.com duiken soms op in de resultaten. Ook YouTube is vaak in het overzicht te zien. Als je op zo'n link klikt, kom je als het goed is meteen bij een relevante productpagina op de site uit.

duckduckgo

10 Sorteren op datum

Als je op het pijltje naast de zoekbalk klikt, zie je extra opties. Onder Speciaal staat, naast de eerder genoemde optie I'm feeling ducky, ook de optie Sorteer op datum. Als je hierop klikt verschijnt de tekst sort:date in de zoekbalk. Als je nu bijvoorbeeld Amsterdam intypt, dan staan de nieuwste zoekresultaten bovenaan. Het gaat dan vooral om nieuwsberichten. DuckDuckGo merkt op dat de index voor deze functie een stuk kleiner is en dat je dus minder resultaten zult vinden (omdat de focus ligt op de meest recente items).

duckduckgo

11 Zoeken op een site

Het is ook mogelijk om alleen zoekresultaten van een bepaalde site weer te geven. Dat kan door site: toe te voegen aan de zoekbalk, gevolgd door een url zonder www. Bijvoorbeeld iphone site:computertotaal.nl, wat leidt tot alle publicaties over de iPhone op de site van Computer!Totaal. Er kan ook op meerdere sites tegelijk gezocht worden door een komma toe te voegen, gevolgd door een andere url. Bijvoorbeeld iphone site:computertotaal.nl,zoom.nl.

duckduckgo

12 Bangs

DuckDuckGo probeert zich te onderscheiden met een eigen concept genaamd '!bang'. Een bang is een toevoeging die je gebruikt bij je zoekwoorden, waardoor je direct op een bepaalde site of een bepaalde manier kunt zoeken. Met de toevoeging !youtube of !yt zoek je direct op YouTube, met !amazon of !a op amazon.com. De zoekmachine heeft honderden 'bangs' voorgeprogrammeerd en staat ook open voor suggesties van gebruikers voor nieuwe toevoegingen. Er zijn vooral Amerikaanse bangs, al zitten er ook enkele Nederlandse tussen, zoals !wieowie en !ixquick. Hier vind je een lijst met alle opties.

duckduckgo

DuckDuckGo in Chrome

In Chrome kun je DuckDuckGo op twee manieren toevoegen. Er is een webapp DuckDuckGo for Chrome, maar voegt alleen een knop met een zoekveld eronder. Om standaard met DuckDuckGo te zoeken als je iets in de adresbalk intypt klik je met de rechtermuisknop op de adresbalk en kies je Zoekmachines bewerken. Standaard staat DuckDuckGo niet als optie opgenomen, maar als je de site al eens hebt bezocht, staat hij wel bij Andere zoekmachines. Klik achter DuckDuckGo op Instellen als standaard.

duckduckgo

DuckDuckGo in Firefox en Windows 10

Voor Firefox is er een plug-in genaamd DuckDuckGo Plus. Deze stelt DuckDuckGo als standaardzoekmachine in, zowel in de zoek- als adresbalk. In de Windows Store is DuckDuckGo als app te vinden.

13 Zoeken op beeld

DuckDuckGo heeft nog geen eigen zoekmachine voor beeld. Met de bang !i of !image kun je wel op beeld zoeken, dan word je direct doorgestuurd naar Google Afbeeldingen. Ook kun je !bi gebruiken als je afbeeldingen via Bing wilt zoeken. DuckDuckGo zorgt wel voor een versleutelde verbinding bij Google (https). De zoekmachine integreert wel enkele andere diensten, zoals fotopedia dat bij bijvoorbeeld toeristische bestemmingen af en toe opduikt.

duckduckgo

14 Nationaal zoeken

Wanneer je alleen Nederlandse zoekresultaten wilt, kun je een regio toevoegen. Je doet dit met bijvoorbeeld region:nl of de kortere versie r:nl. Je krijgt dan Nederlandstalige resultaten, ongeacht waar de site staat. Dus ook van .com-sites met Nederlandstalige content. Wil je alleen resultaten van .nl-domeinen, dan kun je site:.nl gebruiken. Wil je juist geen regiogebonden resultaten, dan kun je region:none gebruiken.

duckduckgo

15 Vraag en antwoord

DuckDuckGo probeert ook slimme antwoorden te geven op vragen, net zoals Wolfram|Alpha. Wanneer je bijvoorbeeld 60 euro to dollar intypt, verschijnt het antwoord ($ 83,38) als eerste resultaat in een kader. Dit is wel beperkt tot de Engelse taal, want 60 euro naar dollar geeft geen rechtstreeks antwoord (maar wel links naar conversie-sites). Ook wisselkoersen zitten ingebakken. Wanneer je btc usd intypt krijg je de koop- en verkoopkoers van bitcoins te zien in dollars.

duckduckgo

16 App

Net als tegenhanger Google heeft ook DuckDuckGo een op zichzelf staande app. Met de app, beschikbaar voor iOS, Android en Windows 8/Windows 10, kun je de basistaken uitvoeren die je ook met browserversie kunt doen, voornamelijk zoeken zonder privégegevens te laten slingeren. De apps zijn gratis en werken prima, al valt de functionaliteit wat tegen ten opzichte van de browserversie. Wil je toch snel en goed zoeken met je smartphone en heb e geen zin in Google's pottenkijkers, dan is de app wel erg handig.

Minpunten van DuckDuckGo

DuckDuckGo is helaas nog geen volwaardig alternatief voor Google. De zoekmachine is erg gericht op Amerikaanse en Engelstalige websites. Je krijgt vooral Engelstalige zoekresultaten en ook de !bangs gaan veelal uit van Amerikaanse sites. Het concept hiervan is ook niet erg gebruiksvriendelijk omdat de afkortingen uit het hoofd geleerd moeten worden. Verder bevat DuckDuckGo geen beeldbank, geïntegreerde kaartfunctie of winkels. De filtering, bijvoorbeeld op datum, is ook vrij beperkt vergeleken met Google. Ondanks dat is het gebruik van de zoekmachine de afgelopen jaren enorm toegenomen, vooral na de onthullingen van Edward Snowden.

duckduckgo

21 Reactie(s) op: Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 juli 2014 11:35 Karel
  Waarom niet gewoon ixquick.nl gebruiken?

  Ixquick slaat geen IP addressen op, gebruikt geen “tracking cookies”, en registreert niet waar u naar zoekt.
  Er is helemaal niets op onze servers te vinden over onze gebruikers. Niets, nada, noppes.
  Ixquick kan niet worden gedwongen om te spioneren.
  Gegeven de sterke Privacy wetgeving in de EU is het vrijwel uitgesloten dat we gedwongen zullen worden mee te doen aan onbegrensde spionageprogramma’s zoals PRISM. En als dit ooit zou veranderen dan zouden we het bevechten tot het bittere einde.
  Ixquick biedt u de beste resultaten van vele andere zoekmachines.
  Als u met Ixquick zoekt, halen we alle identificerende gegevens van uw zoekopdracht af en geven die door aan deze zoekmachines. De terugkomende resultaten worden gecombineerd en geoptimaliseerd en dan gepresenteerd in volstrekte privacy.
  Als Nederlands bedrijf zijn Amerikaanse wetten en regelgeving niet op Ixquick van toepassing.
  V.S data spionage-programma’s en -wetgeving zoals Prism, de Patriot Act, FISA Courts etc. zijn niet direct op ons van toepassing. We hebben ook nooit meegedaan met dergelijke programma’s. (daarnaast hebben we om te beginnen al geen data om over te dragen)
  Ixquick biedt een gratis Proxy-functie aan bij elke zoekopdracht, voor maximale privacy.
  De krachtige proxy maakt het mogelijk om niet alleen in veiligheid te zoeken maar vervolgens ook anoniem de gevonden website te bezoeken, zónder dat er enige persoonlijke informatie uitgewisseld wordt met de website die men bekijkt.
  Ixquick is voor haar Privacy beleid gecertificeerd door EuroPriSe - een onafhankelijke privacy waakhond.
  We beloven u niet alleen Privacy, we laten onze claims ook toetsen en bewijzen door een uiterst stringent privacy-certificatie proces. Deze privacy-certificatie wordt elk jaar uitgevoerd door EuroPrise, een door de Europese privacy organisaties en de EU gesteund initiatief die bij goedkeuring een Certificaat afgeeft. Meer informatie over de certificering vindt u hier.
  Ixquick was al met privacy bezig lang voordat het “cool” werd.
  De zoekmachine werd opgericht in 1999 en is volledig gericht op het beschermen van uw privacy sinds 2006. Door onze grote passie voor privacy letten we op de kleinste - maar soms zeer belangrijke - details.
  Geen privacy zonder security. Veiligheid is erg belangrijk.
  We zijn met privacy anderen ver vooruit maar ook met security lopen we voorop. We waren de eerste zoekmachine die de verbinding standaard met HTTPS (SSL) codering ging uitvoeren. De versleutelde verbindingen voorkomen afluisteren van de zoekbewerkingen door derden zoals ISP’s , hackers of overheidsdiensten. We waren recent weer de eerste die het geavanceerde Transport Layer Security 1.1 en 1.2 begon te ondersteunen en Perfect Forward Secrecy (PFS) invoerde. PFS gebruikt een unieke versleutelcode voor iedere nieuwe verbindings-sessie voor optimale security. Onze encryptie technologie scoort dan ook het hoogst van alle zoekmachines.
  Met Ixquick komt u los van de “Filter-Bubble”.
  Uw zoekhistorie en informatie uit andere online diensten die U gebruikt heeft worden gebruikt om uw zoekresultaten te filteren. Zoekmachines presenteren steeds meer van wat U al eerder zocht, maar halen resultaten die een nieuwe kijk op zaken kunnen geven er steeds meer uit. De fenomeen staat bekend als de “Filter Bubble”. U komt online steeds meer onder een geïsoleerde kaaststolp te zitten in een door anderen gecreëerde werkelijkheid. Bij StartPage vinden we dit censuur. Omdat we geen enkele zoekhistorie kennen, leveren we altijd schone, ongefilterde resultaten.
  Door StartPage te gebruiken geeft U een sterk pro-privacy signaal af.
  Een signaal dat U sterk hecht aan uw privacy en dat u anoniem internet diensten wil kunnen gebruiken die gratis informatie beschikbaar stellen zonder dat een overheid of anderen met U mee zitten te kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 12:51 Anoniem
  Deze HowTo is nu al verouderd. Jullie gebruiken nog de oude versie van de website. Die nieuwe site is er al aan paar manden. Hoe jullie het dan toch nog voor elkaar krijgen om de oude te gebruiken is mij een raadsel. Op de nieuwe site kan nu ook op foto's gezocht worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2014 14:14 Anoniem
  Inderdaad, IXQuick (ook via startpage.com te bereiken) is aan te rden boven DDG.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2014 14:51 Anoniem
  He Guy's bedankt voor de tip! Ik ga IXQuick checken. Het spreekt mij erg aan. Zeker omdat ik regelmatig keyword research doe, en ik een manier zocht om ook anoniem mijn research te doen zonder dat google al mijn handelingen opslaat. Thanks
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:13 Anoniem
  jeetje…Google kan je toch niet volgen als je niet inlogt met een Google account! En als je wat trix gebruikt zoals je cookies automatisch laten verwijderen tijdens het surfen, je NoScript aan hebt staan en de bij de meeste veranderd het ip-adres om de 24-48h. Dit heet een dynamisch IP-adres en hoe wil google je nu volgen? Leg dat eens uit dan zomaar wat aan te nemen van anderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:30 Anoniem
  zeg wel pipo ligt hier berichten te verwijderen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2015 17:32 Anoniem
  Ik vraag gewoon wat het verschil is tussen Ixquick.nl en Ixquick. com en wat is het verschil tussen Ixquick en StartPage?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 12:47 Anoniem
  De minpunten van de Computer Totaal site is dat het niet te lezen is door de reclame.
  Bovendien: al die opdrachten heeft de lezer al eens kunnen maar dan voor de google zoekmachine. De linkerhand weet bij CT niet wat de rechter doet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 13:06 Anoniem
  @Gast die denkt dat Google je niet kan volgen als je niet bent ingelogd, een wisselend IP hebt en steeds je cookies wist; HELAAS.
  De techniek is inmiddels al zo ver, dat er zgn blueprint van je apparaat wordt gemaak, waardoor je herkenbaar bent. Geen cookies voor nodig dus om te zien dat je gewoon dezelfde persoon bent. Jammerrrrr
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 14:38 Anoniem
  Wel leuk dat idee dat je niet te volgen zou zijn maar je provider weet nog steeds welke webadres jij bezoekt.
  Echter kan het handig zijn als je niet wilt dat mensen bij jou thuis of op het werk weet waar je opzoek naar bent.
  Blijkbaar schaamt zich iedereen die naar porno of seks zoek en dan vraag ik me af waar die andere sex ehu,,,, 6 miljard mensen vandaan komen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 15:46 Anoniem
  is dit nu allemaal nodig?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 16:38 Anoniem
  @gast van die denkt dat Google je niet kan volgen als je niet bent ingelogd, een wisselend IP hebt en steeds je cookies wist; HELAAS. Ja, dat ken ik maar dit kan ook niet in feite want hoeveel mensen zijn er met dezelfde blueprint van je apparaat? + het feit is dat als je NoScript gebruikt die blueprint al helemaal niet meer herkenbaar wordt want zo zorg je dat je in ene poel belandt van mensen met dezelfde blueprint. Controleer maar eens je User Agent met Noscript aan en hoevele informatie werkelijk wordt doorgegeven. Zullen heel wat mensen zijn met dezelfde kenmerken maar zet je nu NoScript uit dan komt er al heel wat meer 'unieke' informatie vrij. Ook kan je je useragent veranderen. Zelf surf ik nu nog met Xp met FF maar als ik NoScript aan heb staan heb ik het zo staan dan ik surf met Linux met FF. Dus je kan zeer zeker trucs doen zodat Google je onmogelijk persoonlijk kan identificeren om zo je zoekresultaten te personaliseren of ze nemen alles op een hoop en dan ziet een hele groep hetzelfde maar dat zie ik ze niet doen. Sites voor te zien welke informatie oftewel blueprint je hebt kan je doen via https://www.whatismybrowser.com/ of http://www.systemdetails.com/ en zo kan je dan zorgen dat je een meer dezelfde blueprint hebt als vele anderen die ook progjes als NoScript gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2015 12:04 Anoniem
  Stop nu toch eens met berichten te verwijderen!!! Welke **** is zo achterlijk hier bezig zeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2015 15:36 Jorispeterse
  Ik heb helemaal niets verwijderd. Collega's voor zover ik weet ook niet, maar tenzij je loopt te spammen of mensen uit hebt gescholden gebeurt dat ook niet.

  Ik vermoed dat er iets mis is gegaan bij het plaatsen van je reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2015 23:06 Kasander
  Als de lijn een beetje traag is en je klikt gelijk na het plaatsen van een bericht verder kan het voorkomen dat je bericht verdwijnt. Is mij ook al overkomen. Gewoon een kwestie van iets meer geduld hebben voordat je verder klinkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 16:34 Anoniem
  O ik dacht dat er hier berichten verwijderd werden en uitschelden doe ik niet maar mag ook niet te zot worden want dan gebruik ik wel eens woorden als pipo, de droedels, enz.. maar dat zijn 'zachtere' vormen wat soms wel eens nodig is. Excuses dan, maar leuk is anders hoor!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 16:36 Anoniem
  Maar zijn er hier nu mensen die ook een beetje weten waarover ze het hebben want ik ben van mening dat met bepaalde tweaks je je blauwdruk oftewel de client van je browser en zelfs van flash kunt veranderen zodat je niet meer zo uniek bent en dan kunnen ze je ook niet meer persoonlijk volgen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 10:53 InactiefKlaverro
  Gebruik al jaren Ixquick (https://ixquick.nl) . Nederlands product, zeer privacyvriendelijk en hoge SSL-encryptie. Werkt prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 16:45 Anoniem
  nou, ik ben ook ixquick aan het gebruiken maar kan toch niet google op hoor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2016 23:58 Anoniem
  Ik gebruik Duckduckgo zowel op thuis- als op werkcomputer. Bevalt uitstekend. Weliswaar is de database nog niet die van google, maar daar wordt aan gewerkt. Op mijn smartphone van Samsung (handjeklap met google) heb ik de standaard google balk verwijderd. Nog steeds werkt alles uitstekend. I want to get rid of google. Deze organisatie is zeer gevaarlijk en gevaarlijker als velen thans kunnen vermoeden. Ze hebben al veel te veel in handen. Het ergste is dat ze ons willen robotiseren (soort borg-technologie) en ik weiger daar aan mee te doen. Maar ja, vertel het maar aan de jeugd. Dat volgen is een uitvloeisel van het Amerik. Patriot-Akkoord dat op zijn beurt weer verlengstuk is van de door een stelletje psychopaten te stichten Nieuwe Wereld Orde. Die heeft verderop die data nodig. Voor diegene die er meer over willen weten lees de alternatieve sites van Hoe zit het nu echt en het grotere plaatjes. Als je die kennis hebt en je kent de agenda van bovengenoemde hufters dan durf je geen zoekvraag meer in Google in te tikken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.