Waarom Brussel weer een onderzoek start naar Facebook

Door: Justin Doornekamp | 17 december 2019 09:53

De Clear History-functie van Facebook is nog steeds niet beschikbaar
Blog

Facebook ligt om de haverklap onder vuur over de manier waarop het platform met gebruikersgegevens omgaat. Brussel gaat opnieuw een onderzoek starten.

Facebook ging diep door het stof na het Cambridge Analytica-schandaal van vorig jaar. Topman Mark Zuckerberg werd urenlang met vragen bestookt door het Amerikaanse Congres, niet alleen over het schandaal, maar over vrijwel alle activiteiten van het social media-platform en de manier waarop het platform met data omgaat.

Zuckerberg sloeg zich er aardig doorheen, al had dat ook deels te maken met de beperkte kennis van het Congres over Facebook en het internet als geheel.

Meer moeite heeft de topman doorgaans met het beantwoorden van vragen door Europese toezichthouders. Opnieuw wordt het Facebook niet gemakkelijk gemaakt. De Europese Commissie meldt dat Facebook, en in mindere mate ook Google, onderwerp zijn in een nieuw antitrustonderzoek in de Europese Unie. Brussel richt zich daarbij (niet geheel verrassend) op de manier waarop Facebook data verzamelt.

zuckerberg robot wtf

De toezichthouders uit de Europese Unie zijn bezorgd dat Facebook zijn database met gebruikersgegevens gebruikt om de concurrentie buiten de deur te houden. Brussel vermoedt dat concurrenten hierdoor geen eerlijke kans krijgen om uit te breiden naar nieuwe sectoren.

Of deze vermoedens daadwerkelijk kloppen, moeten de onderzoeken uitwijzen. Inmiddels heeft de Commissie vragenlijsten naar Facebook en Google opgestuurd om alvast een eerste balans op te kunnen maken. De toezichthouders zullen daarna opnieuw veel vragen stellen en informatie eisen van de techreuzen totdat de waarheid naar boven komt. Of totdat er een schikking wordt getroffen, natuurlijk.

Op een conferentie in Brussel hield pr-baas Nick Clegg van Facebook zich tegenover het Franse persbureau AFP nog op de vlakte over het Europese onderzoek. De internetgigant krijgt “over de hele wereld” te maken met onderzoeken naar tal van zaken, zo antwoordde hij.

Facebook Viewpoints

Vorige maand werd bekend dat Facebook weer is begonnen met een tool, waarbij gebruikers betaald worden voor hun data en antwoorden. Eerder moest het social mediaplatform soortgelijke initiatieven nog opschorten na een hoop kritiek.

0 Reactie(s) op: Waarom Brussel weer een onderzoek start naar Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.