Waarom klagen vacaturesites over Google?

Door: Justin Doornekamp | 28 augustus 2019 17:25

Blog

De banenzoeker van Google kan op veel bijval rekenen van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar vacaturesites zijn niet blij met de tool en klagen de internetreus aan vanwege oneerlijke concurrentie.

Google heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee vacatures worden verzameld van diverse werkgevers, die vervolgens worden gefilterd op basis van de wensen van gebruikers. De dienst linkt naar externe sites en geeft bijvoorbeeld meldingen als er een baan voorbijkomt die mogelijk bij je past. Ook kun je meldingen instellen voor bepaalde vacatures. In Nederland heeft Google de banenzoeker nog niet uitgerold, maar in steeds meer landen wordt deze geïmplementeerd in de zoekmachine. In Europa wordt de speciale tool vooralsnog alleen getoond in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De banenzoeker is handig, maar vacaturesites zijn er niet blij mee. 23 vacaturesites uit de Europese Unie hebben Eurocommissaris Margrethe Vestager gevraagd om de tool offline te halen, zo blijkt uit een brief die in handen kwam van persbureau Reuters.

Momenteel onderzoekt Vestager of Google zijn dominantie positie misbruikt met zijn vacaturediensten. Veel vacaturesites kunnen het niet verdragen dat Google zijn machtige positie inzet om vacatures aan te bieden, zonder dat daar dezelfde marketinginvesteringen tegenover staan die de vacaturewebsites zelf wel moeten doen. Ook zijn de websites bang dat ze afhankelijk worden van de resultaten in Google en dat ze uiteindelijk niet meer of niet goed gevonden worden.

Snelle groei

De angst lijkt niet geheel onterecht. Volgens onderzoeksbureau Jumpshot groeit Google’s banenzoeker snel. In juni werd er alleen al in de Verenigde Staten 120 miljoen keer geklikt op vacatures, hetgeen een verdubbeling is ten opzichte van augustus 2017.

Aan de andere kant zijn er ook partijen die vinden dat Google juist innovatie en concurrentie op de vacaturemarkt bevordert. In de Verenigde Staten werken diverse vacaturessites zelfs samen met de internetreus.

Het blijft dus de vraag of Vestager actie zal ondernemen. Bovendien zit op 31 oktober haar termijn als Eurocommissaris erop. Volgens Reuters zal Vestager het dossier evenwel overdragen aan haar opvolger. Mogelijk krijgt de zaak dus nog een staartje.

0 Reactie(s) op: Waarom klagen vacaturesites over Google?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.