Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

Door: Edmond Varwijk | 18 september 2014 14:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Smartphones en tablets nemen de plaats van de pc in het thuisnetwerk over. Deze ontwikkeling maakt een NAS alleen maar belangrijker. Aan fabrikanten de taak om meer en mooiere functies te bieden aan steeds meer apparaten in het netwerk. Wij testen veertien modellen met ieder twee of vier schijven.

NAS staat voor 'network attached storage' oftewel een harde schijf voorzien van een netwerkaansluiting. Het opslaan en delen van bestand is nog altijd de belangrijkste taak voor een NAS. Alleen is het soort bestanden wel ingrijpend veranderd en ook de manier van delen. Waren het eerst vooral Windows-pc's die een netwerkverbinding met de NAS maakten om documenten te bewaren, nu zijn het vooral foto's en video's die vanaf de NAS naar alle (al dan niet mobiele) apparaten in het netwerk gestreamd worden. Documenten worden ook niet meer enkel opgeslagen en gedeeld, maar worden desgewenst automatisch gesynchroniseerd naar alle apparaten die je gebruikt.

Een moderne NAS biedt steeds meer functies.

Om het besturingssysteem van de NAS niet topzwaar te maken, hebben bijna alle NAS-fabrikanten deze modulair gemaakt. Na de installatie zijn alleen de belangrijkste taken ingevuld en kun je zelf de functionaliteit uitbreiden door extra onderdelen uit een App Store te downloaden en te installeren. Wil je films streamen, dan zet je met drie klikken een mediaspeler op de NAS. Wil je de beelden van een bewakingscamera bekijken en bewaren, dan installeer je de surveillancemodule. Geen NAS is daardoor hetzelfde, ze zijn allemaal helemaal naar eigen wens ingericht.

Opslagcapaciteit

Voor deze test hebben we een selectie gemaakt uit NAS-apparaten van de meest courante merken. Lang werden modellen met ruimte voor twee harde schijven binnenin het meest verkocht, maar vier schijven per NAS wordt de nieuwe standaard. Niet alleen zijn NAS-apparaten met ruimte voor vier schijven goedkoper geworden en speelt de relatief lage prijs van de harde schijven zelf een rol, het is vooral de opslagbehoefte van gebruikers die snel toeneemt. Vooral de camerafunctie van smartphones en tablets zorgt voor een flinke groei van de hoeveelheid bestanden die we het liefst veilig en centraal in het netwerk (dus op een NAS) willen opslaan.

Meer schijven betekent bij een NAS niet automatisch ook meer opslagcapaciteit. Dat hangt helemaal af van de RAID-configuratie. Kies je voor JBOD of RAID0, dan heb je bijna de hele cumulatieve opslagcapaciteit van de schijven ter beschikking, maar dan leidt een defecte schijf ook onherroepelijk tot verlies van de gegevens op de NAS. Kies je voor RAID1 of RAID5, dan is de data beveiligd tegen een kapotte harde schijf. Deze veiligheid gaat echter wel ten koste van de opslagcapaciteit. Bij RAID1 houd je maar de helft van de totale opslagcapaciteit over, bij RAID5 driekwart. RAID5 is alleen te gebruiken bij drie of meer schijven en dat maakt vooral een NAS met vier schijven interessanter dan één met twee schijven.

De benodigde opslagcapaciteit moet bij de meeste NAS-apparaten nog wel worden toegevoegd door één of meer harde schijven te plaatsen. Het best werkt dit met schijven van gelijke grootte en gelijk model, wat de totale aanschafprijs van een NAS nog aanzienlijk verhoogt. De uitzondering hierop zijn de Western Digital en LaCie NAS-apparaten die met reeds ingebouwde harde schijven verkocht worden. Zo proberen fabrikanten Western Digital en Seagate (inmiddels eigenaar van het merk LaCie) meer winst te halen uit de verkoop van hun eigen harde schijven.

Testopzet

Elke NAS is voor de test voorzien van de nieuwste firmware en daarna getest op snelheid en functionaliteit. Hiervoor gebruiken we de Intel NAS Performance Toolkit, die praktijksituaties simuleert zoals bestanden lezen en schrijven, het afspelen van een HD-film en het uitvoeren van Office-werkzaamheden. De test geeft een zeer goed beeld van de snelheid van de NAS in dagelijks gebruik. De testen zijn uitgevoerd met 1 TB grootte Western Digital WD10EFRX-schijven in de NAS'en. Dit zijn schijven uit de WD RED-serie met harde schijven die speciaal geschikt zijn voor langdurige inzet in NAS-apparaten. De LaCie en WD NAS-apparaten zijn getest in combinatie met de meegeleverde harde schijven. Bij de LaCie waren dit Seagate Barracuda-schijven van elk 2 TB, terwijl de WD was uitgerust met 4 TB grote WD RED-schijven. We hebben alle NAS-apparaten getest in een JBOD-configuratie. De NAS-apparaten met twee schijven hebben we daarnaast getest in een RAID1-configuratie, terwijl we de NAS-apparaten met vier schijven in RAID5 hebben getest. Hiermee hebben we de meest interessante RAID-configuraties getest.

Hardware en software

De hardware is vooral belangrijk voor de snelheid en voor de mogelijkheid andere apparaten aan te sluiten of de NAS met meerdere netwerken te verbinden. Maar het besturingssysteem én de bijbehorende apps bepalen juist de gebruiksfunctionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wat kun je daadwerkelijk met de NAS en hoe moeilijk of juist makkelijk gaat dat? Het automatisch uploaden van foto's op je smartphone naar de NAS thuis is best lastig te configureren, tenzij een goede app je al het werk uit handen neemt. En dergelijke apps zijn er steeds meer, in elk geval voor Android en iOS en soms ook voor Windows Phone.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:51 Anoniem
  uitstekend artikel,
  helder en duidelijk,

  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:59 japie12
  bedankt voor dit leerzame artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.