Websites opslaan om offline te lezen doe je zo

© PXimport

Websites opslaan om offline te lezen doe je zo

Geplaatst: 9 juli 2022 - 11:13

Aangepast: 14 december 2022 - 09:53

Dirk Schoofs

Je kent het wel, tijdens je dagelijkse surftochten stuit je op enkele interessante webpagina’s, maar je hebt geen tijd om die artikelen onmiddellijk te lezen. Er is keuze genoeg onder de apps die websites opslaan. Zo organiseer je al het interessante leesvoer, zodat je er later zelfs in de trein of bus offline van kunt genieten.

Er zijn verschillende manieren om pagina’s op te slaan voor later. Sommige mensen bewaren deze info in apps zoals Microsoft OneNote, Google Keep of Simplenote, maar dat zijn echte notitie-apps. Wij hebben het hier over apps die speciaal zijn ontworpen om web-leesvoer te hamsteren zonder onnodige extra’s. 

Door hun lay-out en structuur besparen de read-it-later-apps veel tijd. Met één muisklik bewaar je wat je echt nodig hebt, zonder de advertenties. Bovendien volgen deze apps de trend om de lay-out in de tijdschriftstijl weer te geven. We tonen de belangrijkste apps.

Instapaper: nadruk op tekst

Bij Instapaper draait het vooral om eenvoud. De nadruk ligt niet op de afbeeldingen of lay-out, maar op de tekst. Installeer de app op alle platformen die je actief gebruikt en log op alle apparaten in met hetzelfde account. Met de combinatie van de app en de browserplug-in stel je als het ware je eigen krant samen die je later offline kunt lezen.

De gemakkelijkste manier om artikelen op te slaan op de computer is via de extensie voor Chrome, Safari of Firefox. Je kunt ook een bookmarklet gebruiken op iedere browser. Dat is een knop die elke compatibele webpagina naar een Instapaper-artikel omzet. In de browser van je mobiel apparaat kun je rechtstreeks opslaan via de knop Delen van het besturingssysteem. Met Instapaper is het mogelijk om tekst te markeren of notities toe te voegen. De markeringen worden uiteraard gesynchroniseerd met al je apparaten.

 

© PXimport

Instapaper: leesgemak

Maak het jezelf comfortabel en pas de tekst aan je voorkeur aan. Tik op het Aa-pictogram om het lettertype, de tekstgrootte, de kleur, marges en regelafstand te regelen. Het startscherm is bedoeld om artikelen te verzamelen die je nog moet doornemen. Artikelen die je hebt gelezen kun je verwijderen of archiveren. Je organiseert de inhoud van Instapaper in een mappenstructuur. Je kunt zoveel mappen toevoegen als je wilt, maar de app ondersteunt geen submappen.

De app heeft verschillende manieren om inhoud te delen met vrienden. Je kunt de links rechtstreeks delen met Twitter, Facebook, Tumblr, Evernote, Pinboard en vele andere apps. En het is mogelijk om link of een volledig artikel te delen via e-mail. Uniek is de Speed-read-knop die snel woord na woord van het artikel toont. Deze functie dwingt je om aandachtig en tegelijk snel te lezen. Gelukkig kun je de snelheid aanpassen, want persoonlijk vinden we dit zeker niet de meest rustgevende manier om van een artikel te genieten.

De basisversie is gratis. Als je een abonnement neemt (2,99 euro per maand of 29,99 euro op jaarbasis) kun je artikels die je in het archief hebt geplaatst, doorzoeken op basis van de inhoud. Bovendien ondersteunt Instapaper Premium tekst-naar-spraak.

 

© PXimport

Pocket: Mozilla-familieband

Pocket doet hetzelfde als Instapaper. Beide hebben een iOS-, Android- en webapp in combinatie met browserextensies om snel inhoud op te slaan. Van Pocket bestaat er bovendien een standalone Mac-app, iets wat Instapaper niet heeft. En het is zelfs mogelijk om Pocket-inhoud te lezen op een Kobo-e-reader. Heb je Amazon Kindle-e-reader, dan kun je via een tussenstap de artikelen dagelijks, wekelijks of volgens een eigen schema naar dit toestel verzenden.

Pocket maakt deel uit van de Mozilla-familie en is nu trouwens als contentplatform ingebouwd in de Firefox-browser. Bovendien moeten alle Pocket-accounts voor 30 juni 2022 worden overgezet naar een Firefox-account. Als je gewend bent om aan te melden met een e-mailadres en een wachtwoord ben je vanaf die datum verplicht om in te loggen met een lidmaatschap van de vurige vos. Dat is een beveiligingskwestie, want hiermee kun je gebruikmaken van tweefactorauthenticatie en accountherstelsleutels. 

Zo’n account is gratis en dit heeft geen gevolgen voor de browser waarmee je Pocket-inhoud vastlegt. Je kunt dus rustig de browser van je voorkeur blijven gebruiken. Nieuwe gebruikers die zich aanmelden voor Pocket, worden gevraagd een nieuwe Firefox-account aan te maken. Bestaande gebruikers moeten hun account kosteloos migreren.

 

© PXimport

Pocket: tags

Pocket organiseert de opgeslagen inhoud in drie categorieën: Artikelen, Video’s en Afbeeldingen. Nog een belangrijk verschil met Instapaper is dat Pocket voor zijn organisatie rekent op tagging. Je kunt zelfgekozen tags aan een artikel toevoegen, die je later terugvindt in het tabblad Tags. Het systeem van tagging maakt het mogelijk om hetzelfde artikel aan verschillende onderwerpen te koppelen en dat maakt het organisatieniveau veelzijdiger dan de mappenstructuur van Instapaper.

Pocket beschikt over de functie Ontdekken om vrienden of interessante mensen te volgen. Ook in deze app is het mogelijk om de esthetiek aan te passen. Je kunt verschillende lettertypes en lettergroottes kiezen, de regelafstand aanpassen een andere achtergrond selecteren, maar de mogelijkheden zijn beperkt, tenzij je betaalt voor Premium.

Bij Pocket kun je ook tekst markeren, maar onbeperkt markeren is alleen weggelegd voor de Premium-abonnementen. De tekst-naar-spraakfunctie is dan weer gratis. Hiermee laat je de artikelen voorlezen door een computerstem. Voor Pocket betaal je 44,99 euro per jaar of 4,99 euro per maand.

 

© PXimport

Safari: leeslijst

De standaardbrowser op alle Apple-apparaten is sowieso voorzien een ingebouwde leeslijst die zijn inhoud synchroniseert tussen al je apparaten die hetzelfde iCloud-account gebruiken. Dit is een robuuste tool zonder geavanceerde functies en zonder dat je extensies of andere software moet installeren. Tik in Safari op de plusknop in de adresbalk om een artikel aan de lijst toe te voegen. Op de iPad en iPhone gebruik je de optie Zet in leeslijst in het menu Delen. Je kunt de artikelen optioneel opslaan om ze offline te lezen.

Houd de Ctrl-toets ingedrukt, terwijl je op het paginaoverzicht in de navigatiekolom klikt en kies Bewaar offline. Je kunt ook in het paginaoverzicht naar links vegen en vervolgens op Bewaar offline klikken. En in de weergave Reader is het mogelijk de kleuren en lettertypen aan te passen. Er is een zoekfunctie om de inhoud in oude artikelen terug te vinden, maar de leeslijst wordt altijd chronologisch weergegeven. Er is geen andere manier om deze te ordenen.

 

© PXimport

Mailist: wekelijkse nieuwsbrief

Door heel veel artikelen, onlineboeken en zelfs filmpjes te hamsteren, ontaardt zo’n read-it-later-app soms in een vergeetput. Precies om die reden hanteert Mailist een andere aanpak. Ook hier markeer je eerst de content in de browser door middel van een extensie. Mailist verzamelt de links en stuurt je regelmatig een e-mail met daarin de links die je aan je account hebt toegevoegd. Je kiest zelf hoeveel artikelen er in de nieuwsbrief worden opgenomen en jij bepaalt op welke dagen van de week je de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Mailist is ook een budgetvriendelijke oplossing. Vroeger kostte de Pro-versie 3,99 euro per maand, nu zijn alle functies gratis. Een nadeel van Mailist is dat je de webpagina’s niet offline kunt lezen, aan de andere kant verwijdert deze tool wel automatisch de verbroken links. 

Zodra je de link hebt geopend, wordt die pagina als ‘gelezen’ gemarkeerd en zal die niet langer in toekomstige nieuwsbrieven voorkomen. Zo’n gelezen link blijft wel opgeslagen in je account, zodat je er toekomst nog steeds naar kunt teruggrijpen. Elke wekelijkse nieuwsbrief is toegankelijk in de browser. Dat betekent dat je deze gemakkelijk kunt delen met een community zodat jouw nieuwsbrief een bron van inspiratie kan zijn voor vrienden.

 

© PXimport

E-mailThis: sobere opmaak

Ook E-mailThis is een gratis dienst waarmee je snel online artikelen naar de inbox van je e-mailaccount verzendt. Een voordeel is dat deze dienst alle advertenties en opvallende lay-out verwijdert, zodat je het artikel sober opgemaakt met alleen de tekst en de afbeeldingen in je inbox ontvangt.

Inloggen is niet nodig. Wanneer je E-mailThis-bookmarklet of extensie aan je browser toevoegt, kun je de dienst gebruiken. De eerste keer moet je uiteraard nog wel je e-mailadres toevoegen en dit bevestigen. Als je daarna een artikel tegenkomt dat je wilt doorsturen, klik je op het pictogram van E-mailThis of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Shift+U.

In tegenstelling tot Mailist ontvang je dus geen nieuwsbrief of overzicht met links, maar wel het individuele artikel gestript van alle franjes. Je moet ervoor zorgen dat de mailtjes van de E-mailThis Bot niet in de spam terechtkomen. E-mailThis werkt ook op mobiele apparaten en er zijn extensies voor Chrome en Firefox. Andere browsers kunnen de bookmarklet installeren. 

Er is geen ingebouwde optie om de artikelen te sorteren nadat je ze hebt gelezen. Als je dit toch wilt, moet je de ingebouwde organisatiemogelijkheden van de e-mailclient gebruiken. Het voordeel van deze en vorige oplossing is dat je webpagina’s kunt bijhouden zonder dat je nog een andere app moet controleren.

 

© PXimport

Evernote: met Web Clipper

Evernote is eigenlijk een notitie-app om takenlijstjes, ideeën en voorstellen bij te houden. Toch heeft de app ook een interessante manier om leeslijsten samen te stellen. In combinatie met de browserextensie Web Clipper, is ook Evernote een prima read-it-later-service. Met een klik op de knop kun je een tekstselectie, een artikel, een pagina, een bladwijzer en zelfs een screenshot ‘clippen’. Daarna voeg je een tag toe en kies je een map waar het knipsel wordt opgeslagen.

Alles wordt gesynchroniseerd zodat je bijvoorbeeld met de desktop artikelen clipt die je later op de telefoon of tablet kunt lezen. Een nadeel: wat je clipt, is niet geoptimaliseerd om te lezen. Er is een gratis versie en een Personal-editie die 6,99 euro per maand kost, maar je mag die zeven dagen proberen. Met de basisversie kun je tot 60 MB inhoud per maand synchroniseren met maximaal twee apparaten en 25 MB maximale notitiegrootte.

 

© PXimport

PaperSpan: persoonlijk

De laatste read-it-later-app die we in het lijstje zetten is PaperSpan. Deze app komt in iOS, Android en webversie en ook deze werkt in combinatie met een browserextensie of een bookmarklet. PaperSpan verwijdert de elementen die afleiden en je kunt automatisch artikelen naar je telefoon downloaden. De basisversie is gratis en voor 9,99 euro per jaar gebruik je de Premium-editie. Voor dat geld geniet je van geavanceerde zoekmogelijkheden en dan houdt de app je statistieken bij.

PaperSpan volgt wanneer je het meeste leest en wat je favoriete onderwerpen zijn. In de Premium-versie is het mogelijk een afspeellijst van artikelen aan te leggen, zodat je het ene na het andere kunt beluisteren zonder onderbreking. In dat abonnement ondersteunt PaperSpan ook de functie om de leeslijst naar de Kindle te sturen. Een pijnlijk minpunt van dit product is dat de ontwikkelaar achter loopt met updates. Daardoor haperen belangrijke functies, zoals de voorleesfunctie die het bij ons vertikte zowel op de smartphone als op de tablet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000