Xbox One - De toekomst van home entertainment

Door: paul-davies | 02 juli 2014 16:25

Review

De Xbox One is een imposante nieuwkomer op het gebied van digitale entertainment gadgets en biedt een blik op de toekomst. Wij gingen met de nieuwe gameconsole van Microsoft aan de slag. Lees hier de Xbox One review met onze bevindingen.

Microsoft Xbox One

Prijs: € 499,-

Fabrikant: Microsoft

Opslag: 500 GB

Drive: Blu-ray/dvd

geheugen: 8 GB DDR3

Processor: AMD custom CPU (8 kernen) op 1.75 GHz

Grafische chip: 853 MHz met 768 shader cores

API: DirectX 11.1

Verbindingen: Gigabit ethernet, wifi (a/b/g/n dual-band op 2.4GHz en 5GHz) incl. WiFi Direct support

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Toekomst entertainment
 • Krachtige gameconsole
 • Skype
 • Minpunten
 • Kinect onnauwkeurig

Microsoft zal de Xbox One pas in september naar Nederland brengen, maar heeft de console enkele maanden geleden al wel in verschillende landen geïntroduceerd. Dit ambitieuze nieuwe systeem is bedoeld om de digitale entertainment levensstijl te stroomlijnen, door op unieke wijze live TV te laten streamen naast games en apps waaronder Skype.

Hierdoor is de Xbox One al meteen veel meer dan een traditionele gamesconsole in de geest van de Xbox 360, en misschien wel progressiever dan Sony's PlayStation 4. Bovendien is de Xbox One gebundeld met een geavanceerde versie van de Kinect bewegingssensorcamera, geüpdatet met de mogelijkheid om biometrische gegevens te lezen en met behulp van infrarood te zien. In Nederland zal de Xbox One straks ook zonder Kinect verkrijgbaar zijn.

Met nieuwe manieren om entertainment te combineren, plus de nieuwigheid van bediening door middel van gebaren en spraak, zet de Xbox One stappen in de richting van haar eigen visie op de toekomst. Maar niet zonder enige struikelingen, zoals we tijdens onze proefrit ontdekt hebben.

Xbox One: de specificaties

AMD is de fabrikant van de SoC die zowel de CPU als de GPU bevat en de stroom aanvoert voor de Xbox One. De Xbox One processor is een x86 64-bit chip met 8 'Jaguar' kernen en een kloksnelheid van ongeveer 1.75GHz. De grafische chip van de Xbox One heeft een shader doorvoer van maximaal 1.23 TFLOPS. De Xbox One wordt geleverd met 8GB aan DDR3 RAM, in combinatie met 32MB eSRAM ingebed geheugen dat door ontwikkelaars als cache kan worden gebruikt. Je krijgt een harde schijf van 500GB.

De Xbox One heeft standaard een Blu-ray/DVD drive en biedt wifi, Ethernet, optical out en USB 3.0. Er is een HDMI out en een HDMI in poort op de console, die 4K output ondersteunt (later hierover meer).

Xbox One: Kinect prestaties

Je moet verbinding maken met breedband internet voordat je de Xbox One voor de eerste keer opstart, anders is je console niet veel meer dan een bonk plastic en metaal. Bij het opstarten wordt een Day One patch in gang gezet die binnen enkele minuten geïnstalleerd wordt. Voor de meeste mensen zou dit proces geen uitdaging moeten zijn.

Zodra dit gebeurd is, is het tijd om een aantal beslissingen te nemen. Om te beginnen Kinect: wil je dat de sensor aan blijft of uit? Als je hem aan laat staan kun je met de Xbox One communiceren door middel van gebaren en spraak, wat invloed heeft op de functionaliteit op het dashboard en tijdens het spelen. Daaraan gerelateerd, de Xbox One heeft twee energiemodi, Instant On of Energy Saving. De laatste is een traditionele instelling waarmee je de console handmatig opstart. Instant On is waar volgens Microsoft het echte potentieel van de Xbox One begint.

De Xbox One kan via Kinect reageren op elementaire gesproken commando's die beginnen met "Xbox..." gevolgd door specifieke instructies. Als je "Xbox On" zegt, wordt de console opgestart voordat je zelfs maar op de bank plaatsgenomen hebt. Kinect kan ook gebruikers snel inloggen wanneer de camera hun gezichten herkend heeft. Door "Xbox Select" te zeggen kun je de namen van iconen op het scherm in groen laten oplichten zodat je ze duidelijk kunt uitspreken. Maar als je geen bevelende stem gebruikt en de woorden niet zo uitspreekt als een strenge schoolmeester dat zou doen, werkt de Xbox One zelden bij de eerste of zelfs de tweede poging mee.

De nauwkeurigheid van de bediening door middel van gebaren is nog slechter, en in vergelijking met het drukken op een knop is het een marteling om met je handen en armen door menu's heen te navigeren. Wij ondervonden een kans van 6/10 op succes, wat ergerlijk werd.

Xbox One: TV en Skype

Met ruimte voor verbetering wat Kinect betreft, moet de HDMI In poort waarde toevoegen aan de Xbox One, met name de integratie van je TV settopbox in de Xbox One suite van de dashboard opties. Nadat je een aantal kleine problemen met de instellingen hebt gecorrigeerd, kun je probleemloos TV kijken via de Xbox One, hoewel we bij sommige programma's een kleine trilling in het beeld opmerkten.

In de VS heeft de Xbox One een app OneGuide genaamd, die het TV signaal bedekt zodat je stem kunt navigeren en naar kanalen kunt zoeken. Helaas is deze app nog niet overal verkrijgbaar (maar staat wel gepland). Tot dan voegt de Xbox One TV integratie niet veel meer toe dan beeld-in-beeld stijl presentatie via de Snap functie van het dashboard.

Ten slotte, nu we het over video hebben, de Xbox One zal 4K resolutie video output gaan ondersteunen. Maar momenteel is 1080p het hoogste wat je op je HDTV te zien zult krijgen. Gamers moeten ook niet te enthousiast worden over 4K interactieve ervaringen, aangezien 1080p al een uitdaging lijkt voor bestaande software.

Skype was de leukste verrassing van alle applicaties die bij de lancering van de Xbox One beschikbaar waren. Als je bent ingelogd kun je snel en eenvoudig met je stem een oproep activeren met je bestaande contacten. Tijdens het kletsen kan Skype op de achtergrond draaien terwijl je een spelletje aan het spelen bent, TV kijkt, of andere apps gebruikt.

Xbox One: gaming

Als gameconsole is de Xbox One stabieler dan de PlayStation 4, maar hij loopt achter wat betreft prestaties. Beide consoles gebruiken een AMD CPU en GPU, maar de chipset van de Xbox One is gericht op complexe media functionaliteit, terwijl Sony haar budget toegekend heeft aan gaming. Dat gezegd hebbende, voor de meeste games die op beide consoles beschikbaar zijn, zijn de visuele verschillen minimaal. Call Of Duty Ghosts draait met een tweemaal zo hoge resolutie op de PlayStation 4, maar FIFA 14 is identiek.

Onze enige klacht over de traditionele gaming kant van de zaak is dat de Xbox One controller AA-batterijen of een oplaadbare batterij vereist om draadloos te functioneren. PS4 controllers worden meteen via USB opgeladen, net als een smartphone. Als je naar de rest kijkt, lijkt het alsof je een stap achteruit doet als je je zorgen moet maken over batterijen.

Microsoft heeft het ontwerp van de populaire Xbox 360 controller meer dan 40 keer herzien. Het viel ons op dat de 'worp' van de sticks nu duidelijker is, waar je misschien even aan zult moeten wennen, terwijl subtiele verfijningen van de terugslag lastiger te onderscheiden zijn. Als het niet kapot is...

Conclusie

De Xbox One is een imposante nieuwkomer op het gebied van digitale entertainment gadgets en biedt een blik op de toekomst. Hoewel de implementatie in deze vroege fase veel te wensen overlaat, zijn veel van de problemen met de prestaties te wijten aan de software, en deze kunnen dan ook later via updates gerepareerd worden. Als je ambities groter zijn dan traditioneel gamen, dan kan de Xbox One de moeite waard zijn.

7 Reactie(s) op: Xbox One - De toekomst van home entertainment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2014 09:15 Anoniem
  Heb hem sinds december……zeer tevreden:)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 10:47 Anoniem
  Werken controllers van de 360 ook op de One? Ik heb de razer onza tournament en de opvolger en die vind ik ondanks het snoer toch prettiger een meer instelbaar. Maar om nu nog een keer 80 euro uit te gaan geven. En zijn 360 games ook te spelen op de One? Als die beide vragen ja zijn gaat de One er snel komen. Ik heb net sniper elite 3 gekocht en ben fan van Forza dus…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 12:11 Elmar
  De 360 controller en games zijn niet te gebruiken op de Xbox One. Verwacht dus ook dat de Razer Onza niet ondersteund wordt. Helaas!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2014 11:48 Anoniem
  Als je zelfs met onduidelijke commando's de xbox zou kunnen bedienen zou dit op den duur frustrerend kunnen werken. Er zouden onbedoelde commando's gegeven kunnen worden.
  MS heeft waarschijnlijk een afweging moeten maken tussen gebruiksgemak en false-positives.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2014 01:47 Anoniem
  De spraakherkenning werkt wel degelijk. zo lijk zo velen staat hij gewoon niet goed ingesteld. Als hij juist is ingesteld verstaat hij je 99 keer van de 100. En je mag gewoon praten hoor, hoeft niet te schreeuwen. Zoek maar is op internet filmpjes over hoe je de kinect juist moet instellen en dan zijn er al heel wat klachten weg.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2015 18:30 Anoniem
  De meeste headsets van de 360 zijn wel bruikbaar op de one kijk op youtube een revieuw van jou headset er is vast wel iemand die een filmpje heeft ik heb r veel aan gehad :p
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2015 18:30 Anoniem
  De meeste headsets van de 360 zijn wel bruikbaar op de one kijk op youtube een revieuw van jou headset er is vast wel iemand die een filmpje heeft ik heb r veel aan gehad :p
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.