© PXimport

Zes bittorrent-sites geblokkeerd

Geplaatst: 4 april 2022 - 05:58

Aangepast: 25 november 2022 - 11:32

Joris Peterse

In navolging van The Pirate Bay worden providers nu ook verplicht om de bittorrent-sites 1337x, LimeTorrents, YTS, Kickasstorrents en EZTV te blokkeren. Deze blokkade volgt na een uitspraak door de rechter, na een zaak die door stichting Brein werd aangespannen.

In een persbericht maakt de stichting bekend de blokkade te hebben afgedwongen na een rechtszaak tegen Delta Fiber. Andere providers zijn na deze uitspraak ook tot een blokkade overgegaan. Niet alleen geldt het voor de sites, ook voor enkele proxy- en mirrorsites, die via een omweg toegang bieden tot de bittorrent-sites.

In het persbericht vergelijkt stichting Brein de blokkade met die van de The Pirate Bay, die na een lange rechtsprocedure geblokkeerd werd: “De sites zijn qua inhoud en functie vergelijkbaar met The Pirate Bay die al geblokkeerd wordt waarna het bezoek daar met meer dan 95% terug is gelopen”.

The Pirate Bay blijft ondanks de blokkade toegankelijk.

© PXimport

Flinke korrel zout

95 procent klinkt als een groot succes voor de piraterijbestrijdende stichting. Toch mogen deze cijfers met een korrel zout genomen worden. Natuurlijk loopt bezoek terug naar een geblokkeerde site, maar zo’n geblokkeerde site is dankzij een VPN-verbinding of een (nog niet geblokkeerde) proxy- of mirrorsite gewoon te bereiken. Bovendien zijn deze cijfers niet meetbaar - en vallen dus niet onder het gestelde percentage.

Het valt ook te betwijfelen of zo’n blokkade dan ook wel écht nut heeft. Het opent nieuwe kat-en-muisspellen van verschillende proxysites en alternatieven, die vervolgens ook weer geblokkeerd moeten worden. Ook zijn de sites via een VPN-verbinding nog altijd te bezoeken.

Succes nodig

Stichting Brein, dat wordt gefinancierd door veel bedrijven, waaronder Sony, Warner Bros en Netflix, lijkt zijn focus weer te hebben verlegd om succes te claimen. Eerder probeerde de stichting gebruikers op te jagen, door ip-adressen te verzamelen van torrentgebruikers en deze aan te schrijven. Providers, die over de naw-gegevens achter de ip-adressen beschikken waren niet zo happig om deze zomaar af te staan aan de stichting. De rechtbank oordeelde dat providers dit ook niet mogen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten