Google Assistent gaat voortaan minder slecht om met je privacy

Door: Wesley Akkerman | 13 oktober 2019 16:27

How To

Google, Amazon, Apple, Microsoft en andere techbedrijven die stemassistenten aanbieden liggen de laatste paar maanden onder vuur: het privacybeleid van zo’n bedrijf rammelt vaak aan alle kanten, is niet duidelijk genoeg of laat dingen bewust weg. Amazon heeft al veranderingen aangekondigd en nu laat ook Google weten wat er precies gaat veranderen de komende maanden voor de Google Assistent.

Maak je nu wel eens gebruik van de Google Assistent? Dan zal er de komende maanden het één en ander veranderen. Zo vraagt Google opnieuw toestemming aan gebruikers of het oké is dat menselijke beoordelaars kunnen meeluisteren naar de audio-opnamen die via de assistent binnenkomen. Bovendien wordt het commando “Hey Google” gevoeliger gemaakt, zodat er minder ongelukkige opnamen gebeuren. De Google Assistent begint wel eens met opnemen wanneer die een commando dénkt te horen, waardoor de menselijke beoordelaars gevallen van huiselijk of seksueel geweld zijn tegengekomen. Of mensen die simpelweg porno aan het kijken zijn.

Google Home review

Privacybeleid, privacyopties, privacyfilters

De zoekmachinegigant wil verder benadrukken dat het opslaan en beoordelen van je stemopnamen, die via Google Assistent binnenkomen, altijd al een opt-in-mogelijkheid geweest is en dat dit niet zal veranderen. Bovendien worden opnamen losgekoppeld van een account, maar het was voor ingehuurde medewerkers niet moeilijk om te achterhalen wie of waar iemand is. In het verleden was Google hier ook niet heel duidelijk over in zijn privacybeleid, maar dat beleid gaat op de schop. Er komt duidelijkere taal in te staan, zodat gebruikers weten waar ze aan beginnen of aan begonnen zijn. Ook komen er duidelijkere privacyopties aan, zodat je meer in eigen hand gaat krijgen.

Verder is het de bedoeling dat de Google Assistent minder audioberichten gaat opslaan. Daardoor worden er ook minder berichten beoordeeld. En data die ouder is dan een paar maanden zal automatisch worden verwijderd. Zoiets heb je nu ook al zelf in de hand: je kunt je eigen informatie elke drie of achttien maanden verwijderen. Daar lees je meer over in dit artikel. Daarnaast spreekt Google van speciale privacyfilters, die specifieke informatie kunnen weglaten. Wat dit precies inhoudt, is nog niet helemaal duidelijk – Google heeft hier verder weinig over bekendgemaakt. Het lijkt er in elk geval op dat Google een betere balans tussen privacy en mogelijkheden wil vinden; echter, Google zal altijd meer over je te weten komen wanneer je een dienst als de Google Assistent gebruikt. Mocht je dit liever niet willen, dan kun je de stemassistent nog altijd helemaal uitschakelen.

1 Reactie(s) op: Google Assistent gaat voortaan minder slecht om met je privacy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 oktober 2019 13:16 Kasander1
    Het zou mooi zijn als meer schrijvers van artikelen zo eerlijk waren over de waarheid:

    "Google Assistent gaat voortaan MINDER SLECHT om met je privacy."
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.