Zo gebruik je Google's tweestapsauthenticatie

Door: Daan Doedens | 05 juli 2018 15:35

tweestapsauthenticatie
How To

Tweestapsauthenticatie kan op veel manieren, maar Google heeft met Google Prompt wel een heel fijne bedacht. Met Prompt hoef je in het beste geval maar één keer op je scherm te tikken om te bewijzen dat jij het bent die probeert in te loggen op je account.

Met alle hacks en datalekken die ons de afgelopen tijd om de oren vliegen, is het geen overbodige luxe om een extra beveiligingslaag op je belangrijke accounts te zetten. Via Google kun je al veel langer gebruikmaken van tweestapsauthenticatie, maar als je er vaak gebruik van moet maken - omdat je bijvoorbeeld vaak inlogt op openbare pc's - kan het wat vervelend worden.

Google Prompt

Met Google Prompt is dat verleden tijd. Met die nieuwe functie krijg je een melding op je smartphone als je ergens anders probeert in te loggen met je Google-account. Je hoeft alleen nog maar op 'Ja' te drukken om jezelf daadwerkelijk toegang te geven.

Prompt inschakelen doe je in je browser. Ga naar www.google.nl en log in met het Google-account dat je wil gebruiken. Druk op je profielfoto rechtsboven en ga naar Google-account. Klik op Inloggen en beveiliging en ga onder het kopje Wachtwoord en inlogmethode naar Authenticatie in twee stappen. Vul je wachtwoord in en druk op Inloggen.

tweestapsauthenticatie
Google Prompt is een snelle en makkelijke soort tweestapsauthenticatie.

Je krijgt nu een lijst te zien met bovenaan de soort tweestapsauthenticatie die je gebruikt, en daaronder de andere mogelijkheden. In die lijst vind je ook Google Prompt. Klik op Telefoonnummer toevoegen en daarna op Aan de slag. Selecteer je telefoon en klik op Volgende. Je krijgt nu een melding op je telefoon, waarin wordt gevraagd of je in probeert te loggen. Klik op Ja en Google Prompt is ingesteld.

Spraakbericht of sms

Google Prompt is misschien de snelste, maar niet de enige manier om tweestapsverificatie voor je Google-account in te stellen. De bekendste is ongetwijfeld een spraakbericht of sms. Druk op Telefoonnummer toevoegen onder het kopje Spraakbericht of sms, vul je telefoonnummer in, stel in of je de code liever via sms of een spraakoproep krijgt en druk op Gereed.

tweestapsauthenticatie
Een spraakbericht of sms is veilig genoeg, maar kost wel een extra handeling.

Je krijgt nu een code via sms of een spraakoproep die je kunt gebruiken om te bevestigen dat je probeert in te loggen. Als je op je Android-apparaat inlogt, herkent Google vaak het sms'je en logt je automatisch in, zodat je de code niet meer hoeft in te vullen.

Authenticator

De Authenticator-app is Google's eigen tweestapsoptie. Download eerst de app in Google Play. Klik in de lijst met authenticatie-opties in Google onder het kopje Authenticator-app op Configuratie. Selecteer je soort smartphone en klik op Volgende. Open daarna de app op je smartphone en druk op Configuratie starten. Scan de streepjescode op het scherm van je pc. Druk op Volgende en vul de code in die de app voor je heeft gegenereerd (de code verandert steeds, dus vul de meest recente code in).

De Authenticator-app is nu toegevoegd. Groot voordeel van de app is dat je geen mobiele of dataverbinding nodig hebt om de code te krijgen, omdat zowel de app als Google hetzelfde algoritme gebruiken om de code te berekenen.

Back-upcodes

Heb je je telefoon een keer niet bij je of kan je geen sms'je ontvangen omdat je geen bereik hebt? Dan kun je de lijst met back-upcodes gebruiken, als je die tenminste wel bij de hand hebt. Als je binnen je Google-account onder het kopje Back-upcodes op Codes weergeven klikt, krijg je een lijst te zien met tien codes.

tweestapsauthenticatie
Hou je back-upcodes altijd bij de hand en je staat nooit meer voor een dichte accountdeur.

Die codes kun je gebruiken als je tweetrapsauthenticatie om welke reden dan ook niet goed werkt.

3 Reactie(s) op: Zo gebruik je Google's tweestapsauthenticatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 juni 2016 01:52 Anoniem
  wat to do if you share an account?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2016 21:36 Anoniem
  Waarmee Google weer een extra mogelijkheid heeft om te registreren welke apparaten, mobiele nummers, IP-adressen, cookies enz. bij dezelfde persoon horen en die informatie voor grof geld te verkopen. Zoals iemand uit het bestuur van Google zei: "we don't want your name, we don't need your name". Computertotaal schrijf regelmatig kritisch over Google en privacy. Ik snap niet dat je dan ook dit soort spyware aanprijst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 11:25 Oscar
  De auteur legt alleen uit wat de mogelijkheden zijn, het is vervolgens aan de lezer zelf, of hij of zij, gebruik denkt te willen maken van de diensten/mogelijkheden van Google, die registratie, tja, de diensten van Google worden dan wel gratis aangeboden, maar………… op het internet is niets echt gratis, ook op het internet gaat voor niks, alleen de zon op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.