Zo kies je een goed thema in WordPress

© PXimport

Zo kies je een goed thema in WordPress

Geplaatst: 30 juli 2019 - 04:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Laura Jenny

Een eigen website bouwen dat kun je in de basis zelf gemakkelijk doen in WordPress. Tegenwoordig geeft de website zelfs in het begin al alle stappen aan om je naar een bepaalde look en feel van je site te leiden. Dankzij de verschillende thema’s is het enige dat jij hoeft te doen om de site te vullen. Maar, hoe kies je nou zo’n thema?

Bedenk eerst goed wat je wil

Dit lijkt een beetje een suf advies, maar er is zoveel keuze in thema’s in WordPress, dat je jezelf enorm veel tijd kunt besparen door simpelweg van tevoren te bedenken wat je er precies mee wil. Het gaat dan vooral om het type website: wil je een website maken die vooral om tekst draait of juist om fotografie? Moet het een weblog worden waarbij je nieuwste blog op de voorpagina komt, of is het juist de bedoeling dat het een statische pagina wordt die altijd hetzelfde artikel of dezelfde informatie toont? En wil je dat er links een menu is of bovenaan de pagina? Als je vooraf vast scherp hebt wat je uit je WordPress-site wilt halen, dan kun je veel gerichter op zoek.

WordPress

© PXimport

Selecteer alleen gratis thema’s als je het goedkoop wilt houden

Je kunt bij WordPress gemakkelijk geld uitgeven. Wil je dat je .nl wordt doorverwezen naar je WordPress? Dan kost dat geld. Wil je geen advertenties op je site via WordPress? Neem dan een maandabonnement. Datzelfde doet de website-aanbieder in de thema-sectie. Er zijn thema’s die een paar tientjes kosten, maar er zijn ook duurdere exemplaren. Nu is het geen ramp om er wat geld in te steken, maar dat is niet nodig. Er zijn namelijk voldoende leuke thema’s van prima kwaliteit die je gratis kunt gebruiken. Het nadeel is wel dat deze soms niet meer worden geüpdate en dat er vaak geen ondersteuning is. Ook zijn de mogelijkheden om deze te personaliseren vaak erg gelimiteerd. Over het algemeen kunnen de meeste websites prima draaien op een gratis thema, zeker als je het simpel wilt houden.

Kies je voor een thema of een heel raamwerk?

Er zit in WordPress nog een verschil in thema’s, en dat is er eentje die iets minder duidelijk zichtbaar is. Er is een verschil tussen thema’s en raamwerken. Die laatste worden ook wel ‘child themes’ genoemd en die zijn vaak gebaseerd op grotere thema’s. Je kunt er meer in aanpassen en je kunt ook rekenenen op meer support en online hulp van anderen, juist omdat meer mensen er gebruik van maken. Een paar van die raamwerken zijn Genesis, Thesis en Gantry. Vaak zijn dit goede tussenwegen om een WordPress-site te maken die ingewikkelder in elkaar zit, zonder daar meteen een websitebouwer bij te moeten vragen.

Bekijk eerst een voorbeeld van hoe jouw site eruit ziet op een specifiek thema

Bij alle thema’s kun je een demo bekijken, maar beter nog is het gebruiken van de optie om het thema alvast te zien met jouw content en website, zodat je kunt zien in hoeverre het thema met jouw content overweg kan. Vaak is dit namelijk erg anders dan je zou verwachten als je het plaatje van het thema ziet. Omdat je het thema niet meteen hoeft te installeren, krijg je een mooi kijkje van wat je kunt verwachten. Het is wel aan te raden alvast een paar proefblogjes op je site te zetten (of proeffoto’s, of een combinatie hiervan), zodat je ziet hoe content ook daadwerkelijk toont op dat specifieke thema.

WordPress

© PXimport

Check de specs

Over het algemeen heeft WordPress niet veel thema’s die bijvoorbeeld niet goed op mobiel werken, niet in bepaalde browsers functioneren of die heel zwaar zijn waardoor ze lang laden en niet goed ranken op Google. Toch kan het geen kwaad om dit allemaal te testen, zodat je zeker weet dat je thema het succes van je website niet in de weg staat. Ook het controleren of een thema wel regelmatig wordt geüpdate is essentieel: een heleboel websites werken niet meer naar behoren nadat het gebruikte thema geen aandacht (en dus ook geen updates) meer kreeg. Kijk in het verlengde daarvan meteen of de ontwikkelaar mogelijkheden tot ondersteuning biedt, zodat je met iemand kunt sparren als je thema niet naar behoren werkt of als je andere vragen of verzoeken hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten