Zo reorganiseer je je huis

Door: Richard Veenstra | 31 december 2018 17:56

How To

Iets wat je perfect in de naderende donkere dagen kunt doen, is eens nadenken over de inrichting van je huis. Wil je misschien binnenkort je woonkamer eens onder handen nemen of een nieuw kleurtje op de wand smeren? Met de apps en tips in dit artikel doe je alvast wat inspiratie op om je huis een nieuwe look te geven.

Tip 01: Inspiratie opdoen

Je huis opnieuw inrichten is een leuke bezigheid, maar vereist veel denkwerk en planning. De eerste stap is om inspiratie op te doen voor je woonkamer, slaapkamer of keuken. Een logische optie is om Pinterest op je smartphone te installeren of de dienst gewoon op je pc te bekijken. Zoek bijvoorbeeld naar Industrial Living Room en je ziet allerlei afbeeldingen van interieurs voorbij komen. Het handige van Pinterest is dat je vervolgens de zoekresultaten beter kunt filteren met de labels erboven. Zo kun je bijvoorbeeld op Minimalist klikken als je foto’s van industriële woonkamers zonder al te veel poeha wilt zien. Ook nu kun je weer verder filteren en bijvoorbeeld kiezen voor Rustic, Couch of Lamps. Je slaat al je afbeeldingen op in je persoonlijke pin-wand, zodat je ze later makkelijk kunt terugvinden. Een andere leuke dienst is Houzz. In tegenstelling tot Pinterest is deze app geheel op inrichtingen gefocust. De website is handig onderverdeeld in ruimtes; klik bijvoorbeeld op Photos / Kitchen en je ziet allerlei foto’s van keukens. Links heb je filters om je resultaten te specificeren.

Met Houzz kun je precies zoeken naar een stijl die jij mooi vindt.

Interieur Designer

Voor een geweldige Nederlandstalige site moeten we even bij onze zuiderburen kijken. Deze site heeft talloze goede artikelen met interieur-tips, foto’s van mooie inrichtingen en goede ideeën voor meubels en accessoires.

Tip 02: Virtuele objecten

Hoe leuk zou het zijn om meubels in je huis te plaatsen voordat je ze daadwerkelijk koopt? Met de app Ikea Place test je hoe je kamer eruit zou zien met een Nyponros, Idolf of Smaksak, om maar eens een paar Ikea-spullen met curieuze namen te noemen. De app maakt gebruik van de ARKit-functionaliteit van de iPhone. Je kiest een product uit de catalogus en laat de app je omgeving middels de camera van je iPhone scannen. Zodra je op het blauwe vinkje tikt, wordt het meubelstuk in je ruimte geplaatst. Je kunt nu met je iPhone rondlopen en van allerlei hoeken kijken hoe het object in jouw kamer eruit ziet. Dat is echt geweldig! De app kan zelfs meubels herkennen die je op de foto zet. Zie je ergens een leuke stoel in een restaurant of café, dan analyseert de app het object en laat je zien of er iets vergelijkbaars in de Ikea-collectie is te vinden. Ikea heeft ook nog een andere app in de iOS App Store: met de digitale Ikea Catalogus kun je je bezoek aan de Zweedse meubelgigant thuis alvast plannen.

Je kunt met je iPhone rondlopen en het object in je kamer van alle kanten bekijken

Tip 03: Kleuren kiezen

Naast een algemeen idee over hoe je kamer eruit moet komen te zien, is het ook belangrijk om goed over de kleurstelling na te denken. Als je hier hulp bij nodig hebt, dan is de app Adobe Capture CC een goede oplossing. De app biedt geen saai kleurenwiel waar kleuren naast elkaar worden getoond die bij elkaar passen, maar maakt kleursuggesties op basis van foto’s of afbeeldingen. Heb je een gaaf schilderij gezien of een mooie foto gemaakt, dan kan de app deze analyseren en voor jou een kleurenpalet genereren. Tik op Kleuren en kies onderin een afbeelding uit je filmrol om te laden. De app kiest vijf kleuren. Tik op het vinkje en pas eventueel de kleuren op je eigen wensen aan. Je ziet meteen welke kleurcodes de kleuren hebben en kunt het palet bewaren door bovenin op Opslaan te tikken. De app kan niet alleen kleuren herkennen, het kan ook vormen en patronen genereren op basis van afbeeldingen. Je kunt zelfs afbeeldingen omzetten in vector-rasters, een echte aanrader dus!

Tip 04: Digitale hulp

Je smartphone heeft allerlei sensoren aan boord en daarom is het mobiele apparaat prima als waterpas of meetlat te gebruiken. Een goede app voor iOS is 3-in-1 Ruler. Je iPhone wordt een instant meetlint door je apparaat langs een stuk hout of iets dergelijks te plaatsen. Je kunt vanuit de app ook snel een meetlint printen overigens. Voor Android is Ruler App (ook wel Liniaal genoemd) de beste keuze. De app is prachtig vormgegeven en biedt een heleboel instellingen die je kunt wijzigen. Wil je van je smartphone een waterpas maken, dan installeer je de app Bubble Level. Leg je smartphone plat op een oppervlakte en kijk wanneer het balletje precies naar het midden is gerold. Heb je liever een klassieke waterpas? Die vind je ook in de app terug.

Ik dacht dat het bureau aardig waterpas stond, maar kennelijk leunt het een beetje naar voren.

Tip 05: Klussen

Niet iedereen is even begaafd als het gaat om klussen in en rond het huis. Daarom is het slim om een app op je smartphone te installeren die je advies geeft over hoe je bepaalde klusjes moet uitvoeren. Een goede optie is de app Wikihow. Je vindt er duidelijk geïllustreerde instructies over hoe je bijvoorbeeld een schilderij het handigst kunt bevestigen, hoe je een plank recht afzaagt of hoe je algen en schimmel van een schutting kunt verwijderen. Je kunt overigens ook gewoon de webversie gebruiken. Klik bovenin op Verkennen en kies bijvoorbeeld Huis & Tuin. Uiteraard kun je ook de zoekfunctie bovenin gebruiken. Als je zelf iets wilt schrijven, dan klik je rechts op Artikel schrijven. Geef een pakkende titel op en klik op Verzenden. Je moet je even aanmelden en vervolgens de stappen doorlopen.

Kun je niet klussen? Geen nood, Wikihow geeft handige instructies en tips.
Je krijgt pushnotificaties als een sensor verdachte bewegingen in de tuin ontdekt

Tip 06: Slimme woning

Als je toch bezig bent met het opnieuw inrichten van je huis, waarom dan niet meteen eens kijken naar wat slimme apparaten in je huis? Met je smartphone kun je tegenwoordig bijna alles besturen, van lampen tot deurbellen en huishoudelijke apparaten. Het centrale begrip is internet of things, oftewel het internet der dingen. Dat is de naam voor het concept dat alle apparaten draadloos met elkaar zijn verbonden en waarin een apparaat als een pc, smartphone of tablet de rol van centrale meldkamer speelt. Interessant zijn bijvoorbeeld de producten van KlikAanKlikUit. Zodra je een ICS-2000 Internet Control Station aan de producten van KlikAanKlikUit toevoegt, kun je al je apparaten met je smartphone of tablet besturen. Je krijgt pushnotificaties op je smartphone als een sensor verdachte bewegingen in de tuin ontdekt, je regelt onderweg naar huis dat de verlichting alvast wordt aangezet en je kunt meldingen ontvangen als je draadloze rookmelder in huis rookontwikkeling heeft gesignaleerd. Thermostaten zijn ook op afstand te besturen met je smartphone, verschillende energieleveranciers hebben hiervoor intelligente oplossingen ontwikkeld. Bekende voorbeelden zijn Toon van Eneco en de producten van Netatmo of Nest.

Bestuur alle verlichting in je huis met de producten van KlikAanKlikUit.
Ikea Hackers staat vol coole ideeën om Ikea-producten een uniek uiterlijk te geven

Tip 07: Kopen en verkopen

Bij het reorganiseren van je huis hoort ook dat je wat spullen wegdoet of verkoopt. Uiteraard kun je je gebruikte meubels op Marktplaats zetten, maar als je iets hebt wat niet heel veel meer oplevert, is het misschien slimmer om je meubels op te laten halen. Kringloopwarenhuis Het Goed haalt je spullen gratis op. Ga naar www.hetgoed.nl en klik op maak hier je afspraak. Je moet je postcode en huisnummer opgeven en de site controleert meteen of je in een ophaalgebied woont. Hier vestigingen zie je waar de kringloopwinkel vestigingen heeft. Wil je zelf wat geld besparen, dan kun je ook eens nadenken om tweedehands meubels aan te schaffen. Naast Marktplaats kun je ook apps als eBay, Catawiki Veilingen en de Kringloop App gebruiken. Wil je je oude Ikea-meubels nieuw leven inblazen, neem dan eens een kijkje op www.ikeahackers.net. Je vindt hier allerlei coole ideeën om Ikea-producten met minimale middelen een unieker uiterlijk te geven of voor andere zaken te gebruiken dan ze eigenlijk zijn ontworpen.

Met een paar simpele hacks ziet je Ikea-meubel er individualistischer uit.

0 Reactie(s) op: Zo reorganiseer je je huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.