Zo scherm je je vriendenlijst af op Facebook

Door: Justin Doornekamp | 23 juli 2022 12:06

How To

Wil je niet dat anderen inzicht hebben in je vrienden op Facebook, dan kun je je vriendenlijst afschermen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet voor zowel de desktopversie als de mobiele app van Facebook.

Voordat we beginnen is het handig om te weten dat je niet voor beide versies van Facebook je vriendenlijst hoeft af te schermen. Scherm je de lijst af op je mobiele apparaat, dan zul je zien dat de wijzigingen worden doorgevoerd op alle apparaten waarop je met Facebook bent ingelogd.

Op Facebook kun je je vrienden afschermen voor iedereen die jouw profiel bezoekt, maar ook voor specifieke personen. Je bepaalt dus zelf wie er inzicht heeft in jouw vrienden. Gezamenlijke vrienden blijven echter altijd zichtbaar, zelfs als je je vriendenlijst voor iedereen hebt afgeschermd.

Op een pc

Gebruik je een Windows-pc, Mac of Chromebook dan ga je naar de website van Facebook om je vriendenlijst privé te maken. Klik rechtsboven in het scherm op het pijltje dat naar beneden wijst, naast het bel-icoontje. Ga naar Instellingen en privacy en vervolgens naar Instellingen.

In het linkermenu vind je de optie Privacy en hier moet je zijn om je vriendenlijst af te schermen. Bij de sectie Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen klik je naast Wie kan je vriendenlijst zien? op Bewerken. Vervolgens vind je in het dropdownmenu meerdere opties om je vriendenlijst af te schermen. 

Wil je dat niemand inzicht heeft in je vrienden, kies dan voor Alleen ik en de wijziging wordt direct doorgevoerd.  

Bepaal zelf wie je vriendenlijst mag zien.

Op een mobiel apparaat

Wil je je vriendenlijst afschermen op een iPhone, iPad of Android-telefoon, dan open je de Facebook-app en tik je op het hamburgermenu rechtsonder of -boven in het scherm, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Scrol naar beneden en open het dropdownmenu onder Instellingen en privacy

Ga weer naar Instellingen en scrol naar Doelgroep en zichtbaarheid. Net als op je pc zul je hier de optie Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen vinden. Tik hierop en doorloop dezelfde stappen als op je computer. Meer komt er niet bij kijken.

Bedenk tot slot dat je vriendenlijst wat anders is dan je lijst met volgers. Wanneer iemand jou volgt, krijgt die persoon de persoonlijke updates die jij openbaar publiceert in zijn nieuwsoverzicht te zien. In een ander artikel leggen we uit hoe je Facebookvolgers in de gaten houdt

0 Reactie(s) op: Zo scherm je je vriendenlijst af op Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.