Zo verwijder je locatiegegevens in Chrome en Android

© PXimport

Zo verwijder je locatiegegevens in Chrome en Android

Geplaatst: 17 mei 2021 - 05:01

Aangepast: 25 november 2022 - 10:56

Justin Doornekamp

Google heeft er een handje van om de locatiegegevens van Android-gebruikers op href="https://www.nu.nl/tech/6054194/google-aangeklaagd-voor-misleidende-praktijken-bij-verzamelen-locatiedata.html" rel="noopener noreferrer" target="_blank">misleidende en oneerlijke manier</a> te verkrijgen. Wil je dat tegengaan? Verwijder dan je locatiegegevens in Chrome en Android. 

Google kan locatiegegevens onder meer gebruiken om andere apps te informeren. Dit kan soms handig zijn, bijvoorbeeld in de situatie waarin Google Maps herkent welke plekken je vaak bezoekt en op basis daarvan nuttige aanbevelingen doet. Maar veel vaker wil je dat apps deze informatie niet krijgen.

Als je een Android-smartphone of tablet gebruikt, waar standaard al wat apps van Google staan, dan kun je vrij gemakkelijk locatiegegevens uitschakelen. Open bijvoorbeeld Google Maps en log in met je Google-account. Druk op je profielicoontje en vervolgens op Je tijdlijn en de drie horizontale puntjes, rechts in het scherm. In het menu dat verschijnt druk je op Instellingen. Onder Locatie-instellingen vind je de optie Volledige locatiegeschiedenis verwijderen.

Wil je dat de locatiegeschiedenis automatisch wordt verwijderd na een bepaalde periode dan klik je op Locatiegeschiedenis automatisch verwijderen en maak je een keuze. Wil je dat Google je via Maps helemaal niet meer volgt, dan kies je onder Locatie-instellingen voor Instellingen voor Locatiegeschiedenis en zet je de schuifknop naast Locatiegeschiedenis uit, zodat Google je niet langer meer kan volgen. 

Locatie

© PXimport

Chrome

Als je regelmatig de Chrome-browser gebruikt (of een Chromebook), dan wil je mogelijk ook voorkomen dat Google je locatiegegevens verzamelt en deelt met websites. Klik in de Chrome-browser rechtsboven in het scherm op de drie verticale puntjes, naast je profielicoontje en ga naar Instellingen. Onder het kopje Privacy en beveiliging vind je Site-instellingen en in dit menu ga je naar Locatie. Zorg ervoor dat de schuifknop naast Vragen vóór toegang (aanbevolen) aanstaat. Websites moeten nu eerst toestemming vragen voordat ze je locatiegegevens mogen verkrijgen.

Je kunt overigens bij iedere website zien welke rechten zij hebben door naar een willekeurige website te gaan en in de zoekbalk links te klikken op het slotje. Druk hier op Site-instellingen. Vervolgens zie je welke cookies de desbetreffende website in gebruik heeft, maar ook of de website toegang heeft tot bijvoorbeeld je locatie, camera of microfoon. Wil je niet iedere keer de vraag krijgen of de website jouw locatiegegevens mag gebruiken, dan kun je bij Locatie in plaats van Vragen (standaard) kiezen voor Blokkeren.

Heb je de stappen doorlopen, dan kun je er zeker van zijn dat je het Google een stuk moeilijker maakt om jou te volgen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten