© PXimport

Zo werkt Facebook Marketplace

Geplaatst: 14 januari 2020 - 08:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Als je online spullen wilt verkopen, kun je daarvoor al jaren terecht bij eBay en het Nederlandse Marktplaats.nl. Inmiddels is daar ook alweer enige tijd een nieuw platform bij: Facebook Marketplace. Voor veel mensen nog een onbekend gebied en dat is zonde, want het is een uitstekende manier om spullen te verkopen (en te kopen).

1 Advertentie

De interface van Facebook Marketplace zal voor Facebook-gebruikers vrij snel duidelijk zijn. Je vindt Marketplace linksboven onder Nieuwsoverzicht en Messenger. Klik je hierop, dan zie je direct de advertenties die anderen geplaatst hebben. Bovenin kun je een zoekterm opgeven, en aan de linkerkant kun je categorieën selecteren en aangeven in welke regio je iets zoekt. Om zelf een advertentie te plaatsen, klik je op Verkoop iets. Wanneer je de gevraagde informatie invult en op Volgende klikt, kun je je advertentie direct plaatsen en zal deze voor anderen vindbaar zijn. Maar wat vul je nu precies in?

Advertentie

© PXimport

2 Research

Voordat je de informatie van je advertentie invult, is het goed om eerst eens wat research te doen. Welke andere gelijksoortige items kun je op Facebook Marketplace vinden, wat wordt er gemiddeld voor dit item gevraagd, en wat is daar als tekst gebruikt voor de titel en de beschrijving? Door goed te kijken naar wat anderen doen, kun je besluiten om precies hetzelfde te doen (immers, zij wisten als eerste te verschijnen bij je zoekopdracht) of juist iets heel anders te doen in een poging op te vallen dankzij originaliteit.

Marketplace

© PXimport

3 Korte titel

Houd je titel kort, maar zorg wel dat het een beschrijvende titel is. Een titel als Te koop: kast, dekt op zich de lading wel, maar vertelt niets over de kast. ‘Te koop’ kun je sowieso weglaten, (iets dat je op Marketplace zet zal je wel willen verkopen). Een titel als: ‘Vierdeurs apothekerskast met geheim opbergvak’ is qua lengte prima te doen. Een dergelijke titel is duidelijk, beschrijvend, maar maakt ook nieuwsgierig. Denk ook aan het plaatsen van een goede foto: bij voorkeur eentje die je zelf hebt gemaakt en niet een van een nieuw product van de fabrikant!

4 Omschrijving

Probeer mensen nieuwsgierig te maken, maar geef ze vervolgens wel informatie. Je titel moet kort en krachtig zijn, maar de beschrijving kan beter lang en informatief zijn. Maak je een advertentie met maar drie regels tekst, dan zal er een grote groep zijn die je advertentie links laat liggen. Daarnaast zul je heel veel tijd kwijt zijn aan mensen die wél geïnteresseerd zijn en je allerlei vragen gaan stellen via Facebook Messenger (om vervolgens alsnog af te haken omdat het toch niet is wat ze zoeken). Voorzie je advertentie dus van zoveel mogelijk nuttige informatie, zodat de enige vraag die mensen nog kunnen hebben is of er iets aan de prijs te doen valt en of het product nog beschikbaar is.

Omschrijving

© PXimport

5 Snel reageren

Op Marktplaats.nl was dit altijd al belangrijk, maar op Facebook gaan de zaken zo ongelooflijk veel sneller dat het in dit geval echt van essentieel belang is om beschikbaar te zijn nadat je je advertentie hebt geplaatst, zodat je snel kunt reageren. Een berichtje sturen via Facebook Messenger is zo gebeurd. Dat is handig, maar dat betekent ook dat de drempel om te reageren voor mensen laag is. Mensen sturen dus zó tien berichten naar verschillende verkopers. Je begrijpt: als jij de laatste bent die reageert, is de kans dat je je product gaat verkopen vrijwel nihil. Mensen zijn doorgaans niet heel geduldig.

Reageren

© PXimport

6 Onderhandelen?

Onderhandelen: dat is iets waar we in Nederland als verkoper niet zo heel erg van houden. Toch hoort het echt wel een beetje bij verkoopplatformen als deze. Of meegaan in een onderhandeling noodzakelijk is of niet, wordt door een aantal factoren bepaald. Zijn er veel andere mensen die een dergelijk product aanbieden voor een tientje minder, dan gaan mensen natuurlijk proberen af te dingen. Als je na het plaatsen van je advertentie heel veel berichten krijgt, dan is je advertentie populair en is er nog niet direct een noodzaak tot afdingen. Reageert er na een dag maar één persoon en die probeert af te dingen, dan zul je sneller overwegen om daarin mee te gaan.

Onderhandelen

© PXimport

7 Prijs verlagen

Als niemand reageert op je advertentie, dan kan het zijn dat je gewoon geen interessant product hebt, dat je niet met een goede titel+omschrijving hebt geadverteerd, of dat de prijs dermate hoog is dat men niet eens de moeite neemt om te reageren. In het laatste geval kun je de prijs via Facebook makkelijk verlagen. Facebook maakt dan met een groene kleur duidelijk dat de prijs is gedaald. Mensen die interesse hebben getoond in je advertentie krijgen hier direct een notificatie van. Dat is zowel positief als negatief. Het zal namelijk leiden tot meer aandacht voor je advertentie, maar tegelijkertijd maakt het ook duidelijk dat je toch wel erg graag van je product af wilt … en dat je dus bereid bent over de prijs te onderhandelen.

8 Delen

Wat je op Facebook Marketplace plaatst, komt niet automatisch op je tijdlijn terecht. Wil je een product graag verkopen, deel het dan dus zelf ook op je tijdlijn, zodat je vrienden en familie deze advertentie te zien krijgen. Sinds een algoritmewijziging van Facebook is dit soort content van vrienden weer veel zichtbaarder, waardoor de kans groter is dat vrienden je advertentie voorbij zien komen. Kopen van vrienden en familie is toch een stuk vertrouwder dan van vreemden, en juist daar is een sociaal netwerk als Facebook sterk in.

Delen

© PXimport

Of toch Marktplaats?

Betaalverzoeken

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten