Word jij afgeluisterd via je koptelefoon?

Door: lub-snoek | 23 november 2016 15:43

Nieuws

Het is de Israëlische universiteit Ben Gurion gelukt om computergebruikers af te luisteren via hun koptelefoon. Het is zelfs gelukt bij koptelefoons die helemaal geen microfoon hebben.

Omkeren

Het was al langer mogelijk om speakers 'om te draaien', zodat ze trillingen kunnen opvangen. De trillingen die de speaker opvangt kunnen omgezet worden in elektromagnetische signalen. Het is onderzoekers nu voor het eerste gelukt om deze trillingen op te vangen terwijl de koptelefoon alleen ingesteld is om output te leveren. Lees ook: Al je bestanden versleutelen.

De koptelefoons in kwestie hadden geen microfoonkanaal en zouden dus in principe niets op moeten kunnen vangen. Dit meldde de universiteit aan Wired.

Chips

De functie is te danken aan de audiochips van Realtek, die in vrijwel iedere laptop en desktop verwerkt zijn. Die chips maken het mogelijk om een outputkanaal ongezien in te zetten als inputkanaal, waardoor een speaker toch als microfoon kan werken.

Realtek heeft nog niet gereageerd op de vondst van de universiteit. Volgens de onderzoekers is het ook niet makkelijk om een softwareoplossing te bedenken voor deze kwetsbaarheid.

0 Reactie(s) op: Word jij afgeluisterd via je koptelefoon?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.