De beste onthullingen van de CES 2019

© PXimport

De beste onthullingen van de CES 2019

Geplaatst: 9 januari 2019 - 10:59

Aangepast: 14 december 2022 - 13:34

Rens Blom

Op de jaarlijkse techconferentie CES zijn honderden nieuwe producten en diensten aangekondigd. Welke vernieuwingen springen eruit? Hier lees je het beste van CES 2019.

ASUS ROG Mothership

Het meest bizarre apparaat van de CES 2019? Misschien wel de ASUS ROG Mothership. Deze laptop / tablet / 2-in-1 draait op Windows 10 en biedt de meest krachtige hardware van het moment. De aluminium convertible heeft een 17,3 inch scherm (144Hz, full-hd), de snelste Intel Core i9-processor en de nieuwe GeForce RTX 2080. Het werkgeheugen meet maximaal 64GB.

Daarnaast is het Mothership voorzien van drie nvme-ssd's, een Intel Wifi 6 AX200-adapter en een verlicht toetsenbord met virtueel numpad. Het toetsenbord is los te koppelen en werkt dan via bluetooth of een usb-c-kabel. Vanwege de indrukwekkende specs is de ASUS-convertible erg zwaar (4,7kg) en komt hij met twee (jazeker) stroomadapters van elk 280W. Hoelang de ingebouwde accu meegaat, is onduidelijk.

Het Mothership heeft opvallend veel aansluitingen, waaronder usb-c, sd, ethernet, hdmi 2.0 en usb 3.1-poorten. Wanneer en voor welke prijs het beest uitkomt, houdt ASUS nog even voor zich.

Media has no description

© PXimport

Oprolbare oled-tv van LG

Vorig jaar demonstreerde LG een prototype van een grote, oprolbare oled-tv. Op de CES maakte het bedrijf nu bekend dat die tv verder is ontwikkeld en later dit jaar uitkomt. De prijs is nog onbekend. De televisie, die de Signature OLED TV R, heeft een 65 inch oled-display met 4K-resolutie. Een langwerpige witte kast huisvest de 100W Dolby Atmos-speaker én de tv. Wil je tv kijken, dan gaat de bovenkant van de kast open en 'rolt' het scherm omhoog.

Dat klinkt geinig, maar LG belooft dat de tv qua schermkwaliteit en features niet onderdoet voor reguliere oled-televisies. De Signature OLED TV R ondersteunt Dolby Vision en Dolby Atmos, HDMI 2.1 en HDR. Het apparaat heeft de aansluitingen achterop. In onderstaande promovideo van LG zie je de tv in actie.

Withings Move (ECG)

Vroeger was Withings onderdeel van Nokia, maar tegenwoordig is het een zelfstandig bedrijf dat vooral wearables maakt. Op de CES presenteerde Withings zijn nieuwste modellen: de Move en Move ECG. Deze analoge horloges doen aan fitnesstracking en meten onder andere hoeveel stappen je zet en hoe je zwemt en fietst. De ECG-variant kan daarnaast via drie meetpunten een beperkte electrocardiogram (hartfilmpje) maken.

De accuduur van dit horloge zou 12 maanden bedragen, terwijl de uitvoering zonder ECG-functie maar liefst 18 maanden mee moet gaan op een acculading. Beide horloges werken met een app (Android en iOS) en komen in de lente uit in allerlei kleurencombinaties. Ze gaan 70 en 130 euro kosten.

Media has no description

© PXimport

Jabra Elite 85h

De nieuwe Jabra Elite 85h is een noise cancelling koptelefoon die dus vervelende geluiden uit bijvoorbeeld het vliegtuig of openbaar vervoer blokkeert. Het apparaat zou hier kunstmatige intelligentie (AI) voor gebruiken. De accuduur bedraagt volgens Jabra maar liefst 32 uur.

De koptelefoon ondersteunt Google Assistent, Apple Siri en Alexa. Anders dan bij de meeste geschikte koptelefoons, hoef je geen knop in te drukken om de geselecteerde stemassistent op te roepen. Het commando zeggen, bijvoorbeeld 'Hey Google', is genoeg. Handig! De Jabra Elite 85h gaat vermoedelijk zo'n 299 euro kosten en komt in april uit.

Media has no description

© PXimport

Apple HomeKit en AirPlay 2 naar tv's

Voor Apple wordt HomeKit dit jaar erg belangrijk. Die boodschap gaf het bedrijf af op elektronicabeurs CES. Interessant, want het zelfontwikkelde domoticaplatform leek jarenlang een ondergeschoven kindje. HomeKit werkte alleen met Apple-apparatuur en ondersteunde slechts een beperkt aantal slimme producten. Daar komt verandering in, want nieuwe en enkele televisies van Samsung, Vizio, LG en Sony krijgen HomeKit-ondersteuning. Dankzij de bijbehorende Siri-assistent kan je ook tegen de tv praten.

De techbedrijven bouwen ook ondersteuning voor AirPlay 2 en de iOS-Woning-app in. Dat is opvallend, want een Apple TV wordt zo overbodig. Onder andere Netatmo en Netgear hebben op de CES ook domotica aangekondigd met HomeKit-ondersteuning. Volgens Apple verschijnen er later dit jaar nog veel meer producten die HomeKit-compatibel zijn. Het gaat onder meer om verlichting, deurbellen, ventilatoren en beveiligingsapparatuur.

Media has no description

© PXimport

Sony-speaker van plexiglas

De Sony Glass Sound Speaker is een luidspreker die deels gemaakt is van plexiglas/perspex. Het apparaat heeft een behuizing die meetrilt met de geluidsgolven. Dit moet volgens Sony resulteren in 360 graden geluid dat 'kamervullend' is. De accuduur van de speaker bedraagt acht uur. De LSPX-S2, zoals de luidspreker voluit heet, ondersteunt hi-res-audio en heeft een Spotify Push & Play-functie. Ook kan de speaker het licht van een kaars nabootsen.

Wie op zoek is naar een opvallende luidspreker, kan de Sony LSPX-S2 vanaf mei kopen voor een flinke 600 euro.

Media has no description

© PXimport

Acer Chromebook met AMD-processor

Op de CES zijn de eerste Chromebooks met AMD-processors onthuld. Zo is er de Acer Chromebook 315, een 15,6 inch model met een ips-scherm en een accuduur van maximaal 10 uur. De Chromebook heeft een (optioneel aanraakgevoelig) hd- of full-hd-display en 4GB of 8GB RAM. Het opslaggeheugen meet 32GB of 64GB. De gebruikte AMD A-serie processor (7de generatie) presteert vergelijkbaar met de Intel Appo Lake Pentium-chips.

Geen high-end Chromebook met AMD aan boord dus, maar een budgetmodel (vanaf 279 dollar). De Chromebook 315 komt volgende maand uit in de VS. Een Nederlandse release is nog niet aangekondigd.

Media has no description

© PXimport

HTC geeft VR updates

De succesvolle HTC Vive-vr-brillen krijgen updates, maakte het bedrijf bekend op de CES. De nieuwe Vive Pro Eye volgt de ogen van de gebruiker om de 'gebruiksvriendelijk te vergroten en een verbeterde menunavigatie aan te bieden', aldus HTC. Wanneer en voor welke prijs de headset uitkomt, is nog niet bekend.

De fabrikant komt ook met Viveport Infinity, een nieuw model in de betaalde streamingdienst voor Vive-gebruikers. Infinity geeft betalende klanten onbeperkt toegang tot alle content in de Vive-winkel. Hoeveel de dienst gaat kosten is nog een mysterie, maar Viveport Infinity lanceert op 5 april.

De derde en laatste aankondiging is een teaser van de Vive Cosmos, HTC's nieuwste VR-headset. Volgens de fabrikant wordt de bril comfortabeler en eenvoudiger in gebruik dan de huidige modellen. Meer informatie over de Cosmos is er nog niet. De HTC-site zegt dat de headset 'binnenkort' uitkomt, dus we verwachten snel een officiële aankondiging met alle details.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten