WhatsApp-advertenties komen er aan

Door: Laura Kempenaar | 29 mei 2019 04:40

whatsapp nepnieuws app smartphone
Nieuws

De geruchten hingen al een tijdje in de lucht: WhatsApp gaat advertenties plaatsen. Met Facebook als eigenaar van de chat-app viel het helaas te verwachten, de miljarden kostende investering moet worden terugverdiend. Maar hoe gaan deze WhatsApp advertenties eruit zien?

Als je wel eens een gratis spelletje op je telefoon hebt geïnstalleerd, dan kom je het tegen: je moet of een paar seconden naar een advertentie kijken, of een deel van je scherm wordt gebruikt voor een reclamebanner. Het is niet ideaal, maar je kunt het je wel voorstellen. De gamemakers moeten immers ergens geld mee verdienen. We kunnen er zelf ook wat van qua banners, om je gratis artikelen te kunnen bieden van een bepaalde kwaliteit, zijn er immers inkomsten nodig.

Geen games, advertenties en gimmicks?

Bij WhatsApp ligt dat wat gevoeliger. Deze applicatie is jarenlang advertentieloos geweest, maar nu wil eigenaar Facebook er toch reclame aan gaan toevoegen. Dat hing al een tijdje in de lucht. Hoewel dat begrijpelijk is vanuit financieel oogpunt, blijken de gemoederen toch hoog op te lopen bij WhatsApp. De oprichter, Brian Acton, is zelfs weggegaan bij het bedrijf, omdat hij het niet met ceo Mark Zuckerberg kan worden over het vertonen van advertenties in de app. Toen WhatsApp nog in de start-upfase zat, was het motto ‘No games, no ads, no gimmicks’.

Games en gimmicks zijn niet echt te vinden in de app, maar die ads komen eraan. Vanaf 2020 verschijnen ze in de app, al is nog onbekend wanneer precies. WhatsApp-topman Chris Daniels heeft er over gezegd dat advertenties het ‘primaire verdienmodel’ van de app moet worden. Bedrijven kunnen er miljoenen mensen mee bereiken. In ieder geval wordt de uitrol ervan voorzichtig aangepakt.

Video’s in de WhatsApp-Status-functie

Er zijn alleen reclamevideo’s te zien in de ‘Stories’ van WhatsApp: de WhatsApp Status-functie. Vergelijkbaar met Snapchat en de Instagram stories, die al jaren advertenties tonen. Tussen de video’s van je contacten zie je dan af en toe een schermvullende advertentiefilm, waarbij omhoog swipen betekent dat je naar de website gaat van het betreffende bedrijf of direct via WhatsApp contact met het bedrijf kunt opnemen. Je kunt dus niet zelf kiezen welke advertentie je te zien krijgt of er bewust op tikken: het komt simpelweg voorbij tussen de content van mensen die je kent.

Kortom, in je chatgesprekken heb je hier nog geen last van. Vooralsnog is er ook niet aangegeven of dat wel gaat gebeuren. Maar dat lijkt ons niet ondenkbaar. De WhatsApp Stories worden vooralsnog nauwelijks gebruikt en het lijkt er niet op dat advertenties op deze plek een goudmijn worden. Naar verwachting zul je de advertenties ook niet af kunnen kopen.

WhatsApp op je iPad
Advertenties in WhatsApp-gesprekken hoef je gelukkig nog niet te verwachten.

Meer integratie met Facebook en Instagram

Facebook wil handiger gebruik gaan maken van WhatsApp. Niet alleen om zelf geld te verdienen aan bedrijven die willen adverteren, maar ook door meer gedaan te krijgen via WhatsApp. Zo komen er in Instagram en Facebook advertenties waarbij je na aantikken naar WhatsApp wordt verwezen om zo contact op te nemen met een bedrijf.

1 Reactie(s) op: WhatsApp-advertenties komen er aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 mei 2019 21:30 Kasander1
    https://www.google.nl/search?source=hp&ei=1N3uXPCVCMvGwQL_wKSYBQ&q=alternatieven+whatsapp&oq=alternatieven+wha&gs_l=psy-ab.1.0.0j0i22i30l9.593.5415..6390…0.0..0.97.1038.17……0….1..gws-wiz…..0..0i131j0i22i10i30.SxMZ828gzTw
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.