‘Contactloos’ pinnen vanaf 2014 mogelijk bij ING

Door: chris-koenis | 06 juni 2013 15:43

Nieuws

De ING Bank geeft vanaf vandaag de nieuwe pinpassen uit waarmee klanten vanaf begin 2014 ‘contactloos’ kunnen betalen. ABN Amro volgt vanaf november. De Rabobank doet niet mee.

Zoals vorig jaar oktober aangekondigd start de ING Bank met het zogenaamde contactloos pinnen zonder pincode. De eerste lading nieuwe pinpassen die daarvoor nodig zijn, worden vanaf vandaag afgegeven aan klanten. Zij kunnen echter pas vanaf begin 2014 gebruik maken van de nieuwe betaalmethode.

De bank kiest ervoor om eerst circa 3 miljoen bankpassen te voorzien van de nieuwe technologie. Zo krijgen geïnteresseerde winkeliers de tijd om hun betaalautomaten aan te passen. De bank kan niet vertellen wat dit voor hen gaat kosten maar biedt zelf wel totaalpakketten aan met de nieuwe pinautomaten en ook zullen er losse lezers op de markt komen die aangesloten kunnen worden op bestaande pinautomaten.

Limiet nog niet besloten

Het maximale bedrag dat kan worden afgerekend door ING-klanten blijft 25 euro. De in oktober al voorgestelde daglimiet of totaallimiet is nog niet definitief. “Het gebruik zal naast de 25 euro per keer verder worden beperkt. Of dat een daglimiet of een totaallimiet – waarna dus weer de pincode moet worden ingevoerd – wordt is nog niet ingevuld”, meldt woordvoerder Ronald van Buuren van ING.

De bank liet vorig jaar al weten dat de invoering in overleg is gegaan met winkeliers. Zij willen af van het grote aantal betalingen met contant geld. Het overgrote deel van alle betalingen bij de toonbank worden nog altijd contact afgerekend. De NFC-chip in bankpassen en nieuwe smartphones moet dit veranderen.

ABN volgt vanaf november

De ABN Amro voert vanaf november hetzelfde systeem (Mastercards PayPass, in Nederland alleen herkenbaar aan het ‘Contactloos betalen’ logo) in bij zijn ruim 4 miljoen pashouders. Vanaf augustus zullen wel alvast het eigen personeel en ook klanten bij de proef in Leiden, waar gezamenlijk met de andere banken het smartphone-betalen wordt getest, de nieuwe bankpassen ontvangen.

ABN heeft geen plannen voor een boost bij de invoering van contactloos pinnen. “Ons idee is om de nieuwe bankpassen gefaseerd in te voeren, dus alleen bij vervanging van de oude. De overgang naar betalen via NFC is in ons ogen een proces van jaren”, laat woordvoerder Brigitte Seegers van ABN Amro weten.

Rabobank doet niet mee

De Rabobank slaat de nieuwe betaalmethode van contactloos pinnen over. “Wij willen direct overgaan op het mobiel betalen met NFC via de smartphone. De ontwikkelingen gaan zo snel, voordat de klant is gewend aan de ene methode, volgt de andere alweer. Al leiden er meerdere wegen naar Rome, wij kiezen voor deze snelle route”, aldus zegsvrouw Margo van Wijgerden van de Rabobank, die vanaf eind augustus samen met de ING en ABN het smartphone-betalen universeel wil gaan invoeren.

Volgens marktonderzoeker Berg Insight neemt contactloos en mobiel betalen de komende jaren een enorme vlucht. Zij verwachten dat het totaal van 0,1 miljard aan betalingen in Europa en de VS van eind 2012 zal uitgroeien naar 45 miljard euro in 2017.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: ‘Contactloos’ pinnen vanaf 2014 mogelijk bij ING

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.