'Google Wallet wordt dominant in betalingsverkeer'

Door: rene-schoemaker | 31 januari 2013 14:48

Nieuws

Retailers in de Verenigde Staten denken dat Google de standaard gaat worden in mobiel betalen. Ze hebben veel minder vertrouwen in PayPal en de EMV-chip. De laatste wordt in Europa veel gebruikt.

Meer dan 225 retailers zijn door de National Retail Federation gevraagd naar hun verwachtingen over het elektronisch betaalverkeer in de winkel. Meer dan de helft zegt dat Google de markt “onvermijdelijk" zal gaan domineren. Een kwart van de winkelketens denkt dat PayPal nog een rol zal spelen en een fractie van 4 procent ziet wat in het project ISIS, dat een initiatief is van de telecomoperators in de Verenigde Staten.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat maar liefst 43 procent van de winkeliers bezorgd is over de privacy van hun klanten bij het gebruik van mobiel betalen. Ze zien dat als grootste risico. Een tweede nachtmerrie is het toenemen van fraude, een kwart van de winkelketens maakt zich daar druk over.

Weinig vertrouwen in EMV-chip

De vooral in Europa zo populaire EMV-standaard, die een chip op een betaalpas gebruikt met bijbehorende pincode, heeft weinig vertrouwen gewekt in de Verenigde Staten, zegt het onderzoek van betalingsverwerker ACI Worldwide. Volgens 56 procent van de retailers zijn ze onvoorbereid op het gebruik van EMV.

Maar de deadlines van gefaseerde invoering naderen en de retailers die niet op tijd klaar zijn voor het gebruik van de EMV-chips, kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor frauduleuze transacties. Dit jaar al moeten retailers zich voorbereiden op de invoering en volgend jaar wordt de finale stap gezet.

VS frustreert fraudebestrijding Europa

In Europa wordt de EMV-chip sinds een aantal jaren gebruikt als vervanging voor de makkelijk skimbare magneetstrip. Daardoor is fraude door skimming teruggedrongen, maar criminele bendes die daaraan blijven vasthouden proberen nu in Europa geskimde passen te gebruiken in landen waar de magneetstrip nog steeds wordt uitgelezen. Zoals in de Verenigde Staten. De Nederlandse banken nemen in toenemende mate hun toevlucht tot het blokkeren van bankpassen voor gebruik buiten Europa.

Dat zogeheten GeoBlocking zou standaard moeten worden gebruikt door Europese banken, zei Europol enkele dagen geleden. Omdat de EMV-chip nog steeds niet wordt gebruikit in de Verenigde Staten, worden beveiligingsmaatregelen van Europese banken nog makkelijk omzeild. Er gaat 1,5 miljard euro per jaar om in de fraude met betaalpassen in Europa, waarbij het meeste geld door criminelen in de Verenigde Staten van bankrekeningen worden afgehaald.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Google Wallet wordt dominant in betalingsverkeer'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.