'Netbookmarkt op zijn retour'

Door: tonie-van-ringelestijn | 28 april 2010 13:42

Nieuws

De verkoop van netbooks is over het hoogtepunt heen. De consument heeft weer geld over voor betere laptops. Zowel Intel als marktvorser IDC melden teruglopende vraag.

Marktonderzoeker IDC meldt in nieuwe cijfers een afname in de leveringen van Atom-processoren. Tot nu toe stegen die juist snel vanwege de groeiende vraag naar netbooks die van de Atoms gebruik maken. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar daalde Atoms aandeel binnen Intels laptopchips naar 20,3 procent. In het vierde kwartaal van 2009 was dat nog 24,3 procent. In heel 2009 haalde Atom telkens tussen de 23 en 25 procent aandeel.

Meer high-end

"Atom in netbooks heeft zijn piek bereikt", zegt IDC-analist Shane Rau tegen Cnet. "Nu de markt zich herstelt, groeit de vraag bij consumenten naar meer high-end laptops in plaats van goedkope apparaten."

Het is nog niet duidelijk hoeveel de hele markt voor netbooks daalt. Een factor in de daling van op Atom-gebaseerde mini-laptops is namelijk ook de concurrentie van netbooks die gebruik maken van ARM-chips, die wel eens smartbooks worden genoemd. Ook de opkomst van tablets als de iPad speelt volgens Rau mee.

Intels CEO Paul Otellini zei eerder deze maand dat de vraag naar netbooks zich lijkt te stabiliseren op ongeveer 20 procent van de laptopmarkt. "In het eerste kwartaal daalde Atom meer dan we normaal gesproken zouden zien." Otellini constateert dat de netbook bij bedrijven helemaal nooit is aangeslagen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Netbookmarkt op zijn retour'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.