'Windows 8.1 kan pc-markt niet redden'

Door: kristian-van-tuil | 30 augustus 2013 09:52

Nieuws

Microsoft komt binnenkort met Windows 8.1, het besturingssysteem dat veel tekortkomingen van Windows 8 zal moeten oplossen. Volgens onderzoeksbureau IDC zal Windows 8.1 de in het slop geraakte pc-markt echter nier kunnen redden.

De pc-markt gaat het dit jaar nog slechter doen dan in 2012. De komst van Microsofts update op het matig ontvangen Windows 8 zal daar weinig aan veranderen, zegt marktonderzoeker IDC. Het bureau verwacht een teruggang in pc-verschepingen van 9,7 procent. Dat is twee procent meer dan de in mei van dit jaar voorspelde 7,8 procent daling. IDC verwacht zeker tot 2015 geen positief groeicijfer.

Windows 8.1: een minimaal doekje voor het bloeden

Windows 8 werd eerder door analisten aangewezen als één van de factoren die ervoor zou hebben gezorgd dat laptops en desktopcomputers steeds minder goed verkocht worden. Windows 8.1, dat in oktober als gratis update verschijnt, moet de grootste bezwaren van consumenten wegnemen, maar dat doet niets af aan de steeds slechter wordende vooruitzichten voor de pc, zegt onderzoeker Jay Chou van IDC in een toelichting.

Met Windows 8 heeft Microsoft de pc een tabletachtige aanraakinterface aangemeten die vooral irritatie wekt bij kopers van computers zonder aanraakscherm. Laptops met aanraakscherm blijven prijzig, waardoor veel consumenten en bedrijven blijven opteren voor pc's met daarop voorganger Windows 7 geïnstalleerd. IDC wijst Windows 8 en de relatief hoge prijzen van nieuwe pc's aan als voornaamste oorzaken voor de malaise. Het bureau constateert dat het gevolg is dat geïnteresseerde kopers sneller voor een tablet kiezen.

Innovatie blijft achter

Uiteindelijk zal de pc-markt het vooral moeten hebben van goedkopere laptops en vernieuwende, hybride ontwerpen, wil de markt zich kunnen herstellen, zegt IDC. "Ontwikkelingen in pc-hardware, zoals verbeteringen in de energie-efficiency van x86-processors, lijken te gaan helpen", zegt Chou.

Het valt IDC op dat vooral de vraag uit China tegenvalt. Waar vanwege de sterke economie van het Aziatische land in voorgaande kwartalen vooral fabrikant Lenovo wist te profiteren van de grote vraag, is deze momenteel helemaal stilgevallen, constateert IDC. Ook andere opkomende economieën zijn op vlak van pc-verkopen een flink eind teruggevallen.

Tablets blijven het goed doen

Van tablets verwacht IDC dat deze voor 2013 een stijging van 58 procent in verkopen weten te noteren. In 2017 zullen wereldwijd jaarlijks bijna 407 miljoen van deze apparaten verkocht worden. Dit jaar zal het totale aantal verscheepte tablets op 227 miljoen liggen.

Bron: Webwereld.nl

5 Reactie(s) op: 'Windows 8.1 kan pc-markt niet redden'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 september 2013 16:17 Anoniem
  We zijn weer zover….
  Wat een boer niet kent, eet hij niet.
  Dit is het grootste probleem bij het gebruik van windows 8 op een desktopcomper/laptop naar mijn mening.
  Ik gebruik Windows 8 al een tijd (vanaf uitkomen) en ben er zeer tevreden over, sterker nog ik zou echt niet meer terug willen naar Windows 7.
  Windows 8 werkt prima maar je moet het wel even leren kennen maar dat is met alles wat "nieuw" is.

  D. Ravestein
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2013 17:42 Anoniem
  Gewoon Mac OS X gebruiken, werkt stukken beter als dat verrekte Windows ;).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2013 09:20 Anoniem
  Men denkt dat een mac de oplossing is, maar ook die heeft haar problemen, doe nou niet net of je beter af bent, ik zelf heb zo'n systeem gehad, was blij dat ik het kwijt was. Vele programma die onder Windows wel te gebruiken waren, kon je met een mac niet starten, terwijl ze aangaven dat het geen probleem zou zijn.
  De Windows 8 is vele malen sneller, zelfs met opstarten. Daarnaast zijn de meeste (ook niet Microsoft) programma's wel te gebruiken.
  Maar ook daar zijn soms wel problemen mee, maar wij Windows gebruikers steken ons hoofd niet als een struisvogel in het zand, zoals de mac gebruikers dat wel doen.
  J. van Kuijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2013 10:23 Anoniem
  Overstap naar Linux is natuurlijk ook een optie als je geen touch-besturingssysteem wilt hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2013 22:50 Anoniem
  Half jaar geleden voor ca 450 euro een klein Asus laptopje met touch en windows 8 gekocht en ik moet zeggen dat dat prima bevalt. Ik zit alleen nu soms op mijn oude laptop zonder touch over het scherm te vegen….
  En dat wennen, tja, men schakelt wel over van Windows 7 naar een Android tablet of sommigen vinden Macs handiger. Volgens mij is die stap groter dan van Windows 7 naar Windows 8. Tja.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.