10 Core i5 moederborden getest

Door: eildert-slim | 17 februari 2010 12:31

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Ondanks de laaiend enthousiaste previews, sloeg Intels Core i7-processor op LGA1366 nooit aan bij het grote publiek. Daarvoor waren zowel de moederborden als de processors te duur. Met Core i5 lanceerde Intel een processor die voor veel mensen wél binnen het budget past. Wij bekijken de bijpassende LGA1156-moederborden en hopen dat de moederborden goedkoper zijn dan LGA1366-modellen.

De Core i5-processors beschikken over een andere socket dan de Core i7 9xx-processor. Deze eerste serie Core i7-processors gebruiken de LGA1366 waarvoor Intel alleen de dure X58-chipset heeft. Dergelijke moederborden zijn net als de bijbehorende eerste serie Core i7-processors erg prijzig. De Core i5- en de Core i7 8xx-processors maken gebruik van LGA1156, waarvoor Intel de P55-chipset inzet. Het aanbod van processors voor LGA1156 varieert op moment van schrijven van de Core i5 750 tot de i7 870. Prijzen schommelen van 165 tot 470 euro. De Core i7 870 wedijvert qua prestaties met de ongeveer tweemaal zo dure Core i7 975 Extreme Edition op socket LGA 1366. Tegelijkertijd zorgt de Core i5 750 ervoor dat het merendeel van de Core 2 Quad-processors achter de feiten aanloopt, door voor hetzelfde (of minder) geld betere prestaties te bieden. Het processoraanbod voor socket LGA1156 is qua prijs/prestatieniveau dus voor veel mensen erg interessant.

Uiteenlopende prijzen

Bij een dergelijk breed aanbod hoort ook een breed scala aan bijpassende moederborden. Sommige modellen zijn vergelijkbaar met de dure LGA1366-borden, terwijl andere de helft goedkoper zijn. Die grote verschillen maken een rechtstreekse vergelijking tussen alle geteste modellen onmogelijk. Voor moederborden vinden wij een prijs tussen 100 en 130 euro redelijk. Voor dat geld kunt u voor de meeste sockets een goed moederbord met alle belangrijke features aan boord krijgen. Grote uitzondering is LGA1366, dergelijke borden zijn een stuk duurder. Helaas valt ook LGA1156 grotendeels buiten ons ideale prijsbereik. Dat is opvallend, omdat de P55-chipset juist eenvoudiger van opzet is dan andere chipsets. De P55 heeft namelijk minder PCIe-banen (‘lanes’), aangezien deze in de processor zijn ingebouwd. Helaas rekent Intel deze besparing niet door in de prijs van de chipset. Sterker nog: borden met een P55 zijn duurder dan vergelijkbare modellen met een andere chipset.

P55-chipset

Alle beschikbare LGA1156-borden zijn gebaseerd op dezelfde P55-chipset van Intel. Alternatieven zijn er niet. NVIDIA heeft geen licentie voor LGA1156 en AMD zal sowieso geen chipsets voor Intel-processors willen ontwikkelen. De LGA1156-processors beschikken zowel over een ingebouwde geheugencontroller als een PCIe-controller voor de videokaart. In vergelijking met andere chipsets heeft de P55 dus minder functionaliteit aan boord. De P55 bestaat uit slechts één chip in plaats van de gebruikelijke twee (‘northbridge’ en ‘southbridge’). Bovendien is hij energiezuinig: van alle typische chipsetcomponenten gebruiken de geheugen- en PCIe-controllers de meeste energie. De P55 biedt veertien usb-poorten en acht PCIe x1-lanes voor extra uitbreidingskaarten. Ingebouwde video ontbreekt - geen van de geteste modellen is hiermee uitgerust.

De test

Een vergelijking tussen moederborden heeft alleen zin als de ­besproken modellen ongeveer even duur zijn. Het is logisch dat een bord van 200 euro meer features bevat dan een bord van 90 euro. En als u op zoek bent voor een bord van ongeveer 90 euro, laat u de tweemaal zo dure modellen waarschijnlijk zonder nadenken links liggen.

Deze test bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een vergelijking van borden tussen de 120 en 150 euro. Dat is meer geld dan wij graag voor een moederbord betalen, maar voor LGA1156 lijkt het de norm te zijn. In het tweede deel testen we borden die buiten deze categorie vallen, maar interessant zijn om los te testen.

2 Reactie(s) op: 10 Core i5 moederborden getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 december 2013 13:47 Anoniem
  Sorry hoor, maar wat een gewauwel … en wat wordt er nu precies gezegd??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2016 03:10 Anoniem
  ik vind het een interessant artikel
  ik lees het blad graag,nu al 10 jaar!
  ga zo door
  R van Rooijen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.