Nu HD-televisie en YouTube niet meer weg te denken zijn uit ons leven, moet u natuurlijk wel een manier hebben om simpel HD-filmpjes te maken. In navolging van de bekende Flip zijn er steeds meer merken die met een simpele camcorder komen die in HD kan opnemen. Wij hebben elf mini-camcorders voor u getest.

Dit artikel bestaat uit 7 pagina’s:

Pagina 1: Introductie; Kodak PLAYSPORT;

Pagina 2: Kodak Zi8; Cisco Flip MinoHD;

Pagina 3: Samsung HMX-E10; GE DV1;

Pagina 4: Sony Bloggie Touch; Panasonic HM-TA1;

Pagina 5: Kodak PLAYTOUCH; Cisco Flip UltraHD;

Pagina 6: Creative Vado HD 3rd Gen; Sanyo Xacti VPC-PD1EX;

Pagina 7: Conclusie; testfilmpje.

Het grote voordeel van een HD-camera in zakformaat is dat u hem altijd mee kunt nemen en dus overal een filmpje kunt schieten. We hebben daarom binnen gefilmd bij matige lichtomstandigheden en hebben uiteraard ook gekeken naar de filmprestaties bij daglicht. Sommige camera’s bieden ook de mogelijkheid om foto’s te maken. Ondanks de claim van vele megapixels moet u door de simpele lensconstructie niet rekenen op de beeldkwaliteit van een compactcamera, maar meer op die van een mobiele telefoon. We hebben aan de fotokwaliteiten van de geteste camcorders daarom niet veel waarde gehecht. Overigens verwachten we van de video-opnames niet dezelfde kwaliteit als van een normale camcorder. Het zou gezien de kleine beeldsensors en simpele lensjes niet realistisch zijn om dit te verlangen. Filmpjes gemaakt met de geteste camera’s zijn bedoeld voor bijvoorbeeld YouTube. Alle geteste camcorders kunnen in ieder geval filmen in een resolutie van 720p (1280 x 720), enkele modellen kunnen ook in 1080p filmen. We hebben de camera’s primair vergeleken op 720p. Het gebruik van 1080p leidt in de praktijk eigenlijk alleen maar tot lelijker beeld met meer artefacten en is wat ons betreft niet nuttig in de geteste productcategorie, waar gebruik wordt gemaakt van kleine beeldsensoren en goedkope lensjes. Een simpele camcorder is natuurlijk alleen maar leuk als hij ook eenvoudig op de televisie kan worden aangesloten. Tegenwoordig verwachten we hiervoor uiteraard HDMI. Gelukkig zijn de fabrikanten dat met ons eens en zijn alle camera’s op één na, voorzien van een mini- of micro-HDMI-poort. Helaas wordt de benodigde kabel vaak niet meegeleverd. De in het artikel genoemde prijzen zijn gemiddelde straatprijzen zoals we die vonden tijdens het schrijven van het artikel.

Kodak PLAYSPORT

© PXimport

De kunststof behuizing van de Kodak PLAYSPORT komt erg stevig over en ziet er met zijn duidelijk zichtbare schroefjes stoer uit. Daar komt bij dat de PLAYSPORT waterdicht is tot een diepte van drie meter. De centrale bedieningsknop is erg stroef en moet hard ingedrukt worden, waarschijnlijk een gevolg van de waterdichtheid. Net als bij de twee andere Kodak-camera’s vinden we de bediening en het menu niet erg duidelijk. Je moet er een tijdje mee werken voordat je door hebt wat alle pictogrammen en knoppen doen. De camera heeft geen noemenswaardig ingebouwd geheugen, dus u zult een geheugenkaartje moeten gebruiken. De PLAYSPORT heeft in tegenstelling tot de andere camera’s geen ingebouwde usb-connector. Het SD-kaartje haalt u er gelukkig eenvoudig uit. De filmprestaties van de PLAYSPORT zijn erg goed. Het filmpje oogt rustig en is scherp. Ook bij het pannen blijft het beeld rustig in vergelijking met andere camera’s. Enkel de kleuren zijn wat flets. Onderwater filmen is een leuke extra en zorgt er niet voor dat de camera duurder is dan andere exemplaren. Een aanrader wat ons betreft.

Kodak PLAYSPORT

Straatprijs € 125,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goede video

Waterdicht

Stevig

Minpunten

Verwarrend menu

Geen ingebouwde usb-connector

Kodak Zi8

© PXimport

De Kodak Zi8 heeft een relatief groot scherm van 2,5 inch (6,4 cm). De opnameknop is tegelijk een joystickje voor de menu- en zoombediening, wat onhandig in gebruik is. De ietwat onhandige bediening wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de kwaliteit van de opnames. De opnames die de Zi8 maakt zien er kleurrijk uit, zijn scherp en zijn te omschrijven als levendig. De beeldkwaliteit waarderen wij als het beste van alle geteste camera’s. Er is een macromodus, maar daarmee kunt u nog steeds niet echt dichtbij fotograferen: een minimale afstand van zo’n twintig centimeter is aan te raden. Helaas moet u ook bij de Zi8 voor uw eigen geheugenkaartje zorgen. De Zi8 wordt net als de PLAYSPORT en De PLAYTOUCH van Kodak erg compleet geleverd. Een mini-HDMI-kabel en een losse oplader zijn handige accessoires. De beeldkwaliteit van de Zi8 is het beste van de geteste camera’s, waardoor wij hem waarderen als beste product.

Kodak Zi8

Straatprijs € 150,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goede beeldkwaliteit

Groot scherm

Minpunten

Opnameknop is ook

bedieningsknop

Menu kan duidelijker

Cisco Flip MinoHD

© PXimport

De Flip is waarschijnlijk de bekendste handcamera en is inmiddels al een paar keer vernieuwd. Cisco heeft onlangs echter bekend gemaakt dat het stopt met de productie en verkoop van de Flips. Een groot voordeel van de MinoHD is de eenvoudige werking. U kunt met de MinoHD alleen maar filmpjes opnemen en afspelen, waarbij u niets kunt veranderen in bijvoorbeeld de opnamekwaliteit, die is altijd 720p met 50 frames per seconde. Een uur filmen kost 4 GB, wat door het gebrek van een geheugenkaartslot ook direct de maximale opnametijd van ons testmodel is. Het schermpje heeft een diagonaal van 2 inch (5,1 cm). De behuizing is erg stevig en ook de metalen usb-connector die uit de camera klapt, voelt solide aan. Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de video’s en daarop scoort de MinoHD voldoende. Het beeld is een klein beetje onscherp, maar in omgevingen met weinig licht is de MinoHD weer wel erg goed. Bent u op zoek naar een stevige en simpele camcorder, dan is de Flip MinoHD een goede keuze. De MinoHD heeft een mini-HDMI-aansluiting, maar de benodigde kabel wordt niet meegeleverd.

Cisco Flip MinoHD

Straatprijs € 165,- (4 GB),

€ 195,- (8 GB)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Simpele bediening

Goede bouwkwaliteit

Goed bij weinig licht

Minpunten

Geen foto’s mogelijk

Geen verwisselbare batterij

Geen geheugenkaartslot

Samsung HMX-E10

© PXimport

De Samsung E10 is voorzien van een resistief 2,7inch-aanraakscherm (6,8 cm). Een groot voordeel ten opzichte van de andere geteste camera’s is dat het lensje draaibaar is in de behuizing. Hierdoor is het mogelijk is om uzelf te filmen terwijl u ziet wat u opneemt, en – belangrijker – is de lens voor bescherming ook in de camera te draaien. De HMX-E10 heeft geen ingebouwd geheugen en verlangt een microSD-kaartje. Op een geheugenkaartje van 4 GB past 49 minuten video in 720p en 27 minuten video in 1080p. De camera heeft snel last van onscherp beeld en lijkt problemen te hebben met de autofocus. Vooral een panbeweging leidt tot onrustig beeld, vermoedelijk omdat er geen enkele vorm van beeldstabilisatie aanwezig is. De virtuele bedieningsknoppen op het aanraakscherm om te zoomen werken te onhandig om ook echt te gebruiken.

Samsung HMX-E10

Straatprijs € 154,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Draaibare lens

Lensbescherming

Minpunten

Onhandige bediening via aanraakscherm

Onscherp en onrustig beeld

GE DV1

© PXimport

Net als de Kodak PLAYSPORT is ook de GE DV1 waterdicht, waarbij de DV1 zelfs tot vijf meter diep moet kunnen filmen. GE meldt op de verpakking dat de camera een valhoogte van anderhalve meter moet overleven. De behuizing komt in ieder geval stevig over en de achterkant is uitgevoerd in een hip kleurtje (oranje, groen, blauw of grijs). De lens is iets verzonken in de behuizing, waardoor bijvoorbeeld zandkorrels minder kans krijgen om krassen te maken. De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkste en die stelt helaas zwaar teleur. Het beeld is onscherp en binnen, maar vreemd genoeg ook buiten, verspringt de helderheid van het beeld constant. Er hangt verder een paarse gloed over het beeld. Vooral als we water filmen, zien we lelijke artefacten in het beeld. Geen aanrader dus, al is dit wel de camera met de laagste straatprijs van de geteste modellen.

GE DV1

Straatprijs € 99,-

Oordeel 5/10

Pluspunten

Stevig gebouwd

Ook voor onderwater

Minpunten

Slechte beeldkwaliteit

Beeld verspringt van helderheid

Sony Bloggie Touch

© PXimport

Qua uiterlijk vinden we de Sony Bloggie de mooiste van de geteste camera’s. De Bloggie Touch heeft weinig knoppen, maar er is dan ook een ruim 7,6inch-aanraakscherm (19,3 cm) voor het grootste gedeelte van de bediening. De beeldkwaliteit van de filmpjes is goed. De kleuren zijn helder en ook de scherpte voldoet. De beeldstabilisatie is digitaal en werkt op zich goed, maar leidt soms tot een raar soort vervormingen in het beeld. Opvallend is de grote hoek van de lens, waardoor u veel in beeld krijgt. Minder handig is het zoomen met de virtuele knoppen op het aanraakscherm, wat tot niet vloeiend zoomen leidt. De los meegeleverde 360-gradenvideolens is uniek. Deze bevestigt u op de Bloggie, waarna u 360-gradenopnamen kunt maken. Deze moet u wel afspelen met de meegeleverde software. U staat dan in het middelpunt van de video en kunt het gezichtspunt rondom draaien zoals in bijvoorbeeld Google Street View. De Sony Bloggie is duur, maar heeft leuke extra’s in de vorm van het aanraakscherm en de 360-gradenlens.

Sony Bloggie Touch

Straatprijs € 221,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Beeld goed

Stevige behuizing

360-gradenlens is grappig

Minpunten

Zoomen niet soepel

Beeldstabilisatie ziet er soms vreemd uit

Panasonic HM-TA1

© PXimport

De beeldkwaliteit van de HM-TA1 is gemiddeld. De scherpte en kleuren zien er prima uit, maar in water zien we relatief veel compressieartifacten en het beeld is niet echt stabiel bij pannen. Filmpjes ogen al snel onrustig op de HM-TA1. Een minpunt van de Panasonic camera is het gemis van een HDMI-uitgang. U kunt alleen composiet uit het cameraatje krijgen. Vreemd, want Panasonic maakt zelf eveneens prima HD-tv’s en op zowel de voor- als achterkant staat prominent vermeld dat het apparaat in Full-HD kan opnemen. Iets dat weer wel handig kan zijn is een ingebouwd lampje dat u kunt inschakelen tijdens het filmen en ook de webcamfunctie is op zich een leuk extraatje. Toch hadden we liever een HDMI-uitgang gezien.

Panasonic HM-TA1

Straatprijs € 115,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Te gebruiken als webcam

Ingebouwd lampje

Minpunten

Geen HDMI-uitgang

Beeld onrustig

Kodak PLAYTOUCH

© PXimport

Afgaande op de resultaten die Kodaks PLAYSPORT en Zi8 neerzetten hadden we hoge verwachtingen van de PLAYTOUCH. Positief is dat de beeldhoek groter is dan die van de andere Kodak-camera’s, waardoor u meer in beeld krijgt. Helaas is de beeldkwaliteit van de Kodak PLAYTOUCH een stuk minder goed dan die van Kodaks PLAYSPORT of Zi8. Het beeld is onscherp, we zien relatief veel compressieartefacten en de kleuren zijn erg donker. Het beeld oogt kortom niet heel fraai. Jammer, want de bediening van de PLAYTOUCH zit dankzij het grote aanraakscherm wel een stuk beter in elkaar dan dat van Kodaks andere camera’s. Het scherm is met een diagonaal van 3 inch (7,6 cm) lekker groot en is capacitief waardoor het goed reageert. Net als de andere twee Kodak-camera’s wordt ook de PLAYTOUCH geleverd inclusief een oplader en HDMI-kabel. Een geheugenkaartje moet u wel zelf regelen.

Kodak PLAYTOUCH

Prijs € 200,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Groot capacitief aanraak­scherm

Inclusief oplader en HDMI-kabel

Minpunten

Videokwaliteit niet heel goed

Cisco Flip UltraHD

© PXimport

Cisco heeft onlangs bekend gemaakt te stoppen met het verkopen van Flips, dus het is de vraag hoelang de UltraHD nog in de winkel ligt. De Cisco Flip UltraHD heeft veel overeenkomsten met de MinoHD, alleen is de behuizing groter, zwaarder en een stuk minder fraai. Ook de usb-connector is minder stevig en is bij deze Flip deels van plastic. De grotere behuizing betekent helaas geen groter scherm, dat is nog steeds 2 inch. Die grotere behuizing heeft één groot voordeel: de accu is verwisselbaar en de Flip UltraHD kan zelfs op drie AAA-baterijen lopen. Ook de UltraHD kan alleen filmen op ingebouwd geheugen en de capaciteit van 8 GB is goed voor twee uur opnemen. De video-uitgang is uitgevoerd als micro-HDMI, iets dat nog minder gebruikelijk is dan mini-HDMI. De bediening is precies hetzelfde als bij de MinoHD, alleen hebben de aanraakgevoelige knoppen plaatsgemaakt voor normale knoppen. Qua beeld is de UltraHD vrijwel hetzelfde als de MinoHD. Al met al vinden we de UltraHD toch leuker dan de MinoHD. Vooral de mogelijkheid om AAA-batterijen te gebruiken is handig.

Cisco Flip UltraHD

Straatprijs € 190,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Simpele bediening

Goed bij weinig licht

Werkt ook op AAA-batterijen

Minpunten

Geen HDMI-kabel meegeleverd

Lompe behuizing

Geen geheugenkaartslot

Creative Vado HD 3rd Gen

© PXimport

De Creative Vado HD doet qua indeling van de bedieningsknoppen gelijk denken aan de Cisco Flip, en net als bij de Flip moet u het ook hier met het ingebouwde geheugen doen. Wat wel een groot verschil is, is dat u bij de Vado HD wel de instellingen voor beeldkwaliteit kunt aanpassen en dat het eveneens mogelijk is om foto’s te maken. Er is 4 GB geheugen ingebouwd, wat genoeg is voor een uur opnameduur bij 720p. Net als de Flips van Casio, is ook de Vado HD goed in opnemen bij weinig licht. De lens van de Creative heeft een grotere hoek dan de andere geteste camera’s, waardoor u meer in beeld krijgt op dezelfde afstand. Handig is de handmatige belichting (exposure control), die u tijdens het filmen zelf kunt aanpassen. De beeldkwaliteit behoort niet tot de besten. We zien een paarse gloed en de camera lijkt het beeld kunstmatig te glad te strijken. De bevestiging van de ingebouwde usb-connector is onhandig en hij bestaat grotendeels uit rubber waardoor hij niet lekker uitklapt. Gelukkig levert Creative een usb-verlengkabel mee. Er is een mini-HDMI-poort om de camera aan te sluiten op de televisie en de benodigde kabel wordt gelukkig meegeleverd.

Creative Vado HD 3rd Gen

Straatprijs € 142,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Goed bij weinig licht

Oordopjes kunnen dienstdoen als microfoon

Handmatige belichting

Minpunten

Geen geheugenkaartslot

Sanyo Xacti VPC-PD1EX

© PXimport

De Xacti PD1 heeft potentieel een groot voordeel ten opzichte van de andere camera’s in onze test: hij beschikt over 3x optische zoom. Daarnaast is de beeldhoek ook groot ten opzichte van sommige andere camera’s. Helaas is de motor van de optische zoom goed hoorbaar in het filmpje. De digitale zoom is niet uit te schakelen, maar de camera stopt wel met inzoomen als de grens tussen optisch en digitaal wordt bereikt. Hoe handig een optische zoom ook is, de beeldkwaliteit van de Sanyo stelt teleur. In water zien we een hoop compressieartefacten en het beeld kan wat ons betreft scherper. De batterijduur is maximaal een uur. Dit is bij een camera die slechts een uur kan opnemen minder erg dan bij de PD1, want die accepteert geheugenkaartjes van 64 GB waar u vele uren op kunt opnemen. De foto’s zijn aardig, maar u hebt geen controle over instellingen als ISO-waarde of beeldkwaliteit. De PD1 is ondanks zijn resolutie van 10 megapixel en optische zoom dus zeker geen vervanger van een normale compactcamera.

Sanyo Xacti vpc-pd1ex

Straatprijs € 130,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Optische zoom

Lens is beschermd

Minpunten

Zoom hoorbaar op film

Geen SD-kaart meegeleverd

Conclusie

Wilt u op een eenvoudige manier filmen, dan krijgt u met één van de geteste apparaten wat u zoekt. Ze zijn licht en opnemen vergt meestal niet meer moeite dan één druk op de knop. Voor foto’s moet u niet bij de geteste compacte camcorders zijn, dat doet een goedkope compactcamera een stuk beter, op deze camcorders is het niet meer dan een leuk extraatje. We hebben bij het beoordelen van de camera’s primair gelet op beeldkwaliteit. De camera die ons qua beeldkwaliteit het meest bevalt, is de Kodak Zi8. De filmpjes die de Zi8 maakt zien er gewoon goed uit en de Zi8 is dan ook het beste product uit deze test. Ook de Kodak PLAYSPORT is het vermelden waard. Deze camera levert een bijna net zo goede beeldkwaliteit en is erg robuust gebouwd. De PLAYSPORT is ook nog eens een van de goedkoopste camera’s en is daarom onze Redactie TIP. Een voordeel van Kodak is dat de camera’s erg compleet geleverd worden met een oplader en HDMI-kabel. Wie op zoek is naar een camera met een uitstekend bedieningsgemak kan niet om Flip heen. De ­camera’s kunnen alleen filmen, kennen bijna geen instellingen en zijn dankzij ingebouwd geheugen gelijk klaar om te filmen.

Filmen met de smartphone?

Ter vergelijking hebben we één van de meest populaire smartphones van dit moment, de iPhone 4, ook gebruikt om te filmen in HD. Als u al een iPhone 4 of andere smartphone hebt, waarom dan ook nog een los cameraatje meenemen als uw telefoon al kan filmen in HD? De iPhone 4 kan opnamen maken in 720p met 30 beelden per seconde. De beeldkwaliteit van de met de iPhone 4 gefilmde filmpjes vinden we niet echt goed. Het beeld is wat flets, niet heel scherp en bovendien verspringt de helderheid erg snel. Een Kodak Zi8 laat dan toch echt de meerwaarde van een los cameraatje ten opzichte van de iPhone 4 zien.

Testfilmpje

Bij een test van filmcamera’s is de beeldkwaliteit natuurlijk belangrijk. In deze video ziet u van iedere camera een fragment zodat u een indruk krijgt van de videokwaliteit van iedere camera.

 

[youtube]Tj4i_q9j-iI[/youtube]

 

De video is beschikbaar in 720p en is bewerkt in Windows Live Movie Maker. Wilt u zelf ook een filmpje bewerken? Op onze website vindt u een cursus videobewerken met Windows Live Movie Maker. Gebruikt u liever een ander videobewerkingspakket? Wij hebben drie gratis pakketten voor u vergeleken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten