11 tips voor de aanschaf van een drone

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 augustus 2015 20:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Drones waren lange tijd voor consumenten onbetaalbaar, maar inmiddels zijn de onbemande vliegtuigjes al vanaf een paar tientjes te koop. Wie iets meer geld uitgeeft, kan er zelfs luchtfoto's mee maken! We leggen uit welke soorten drones er verkrijgbaar zijn en op welke specificaties je moet letten.

Tip 01: Wat is een drone?

Een drone is simpel gezegd een onbemand vliegtuigje dat je op afstand kunt besturen. Dankzij meerdere propellers aan de bovenzijde lukt het om op te stijgen tot een hoogte van tientallen of zelfs enkele honderden meters. Oorspronkelijk werden drones voornamelijk door het leger ingezet om bijvoorbeeld onbekend terrein te verkennen met video-opnames, grenzen te bewaken of bommen te werpen. Lees ook: De opmars van de drone.

Doordat militaire drones klein van stuk zijn en op grote hoogte vliegen, is het voor vijanden moeilijk om ze te traceren. Tegenwoordig zijn drones ook interessant voor bedrijven en consumenten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hoogspanningsleidingen op grote hoogte te inspecteren. In Afrika zetten beheerders van wildparken tegenwoordig onbemande vliegtuigjes in om stropers te betrappen. Verder zijn drones interessant voor koeriersbedrijven voor de bezorging van pakketjes. Consumenten schaffen een onbemand vliegtuigje doorgaans aan om leuke stunts uit te halen of mooie foto- en video-opnames te maken.

Tip 01 Pakjesdienst DHL heeft een eigen drone om goederen op het Duitse Waddeneiland Juist te bezorgen.

Tip 02: Quadcopter

Drones zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je bepaalt vooraf wat je voornaamste doel is. De meeste drones voor consumenten zijn quadcopters. Vier propellers drijven deze apparaatjes aan. Met behulp van een ingebouwde gyroscoop en versnellingsmeters lukt het om de vier motoren dusdanig aan te sturen dat het vrij eenvoudig is om stabiele vluchten te maken. Twee propellers draaien rechtsom en twee linksom, waardoor de drone in staat is om via opwaartse druk op te stijgen.

De quadcopter kan diverse bewegingen maken door de snelheid van de vier motoren te wijzigen. Wanneer je het leuk vindt om stunts uit te halen, heb je niet zo'n duur exemplaar nodig. Bij stunts kun je denken aan loopings en flips. Vanaf ongeveer dertig euro zijn er al zeer kleine quadcopters te koop. Drones met een ingebouwde camera zijn helemaal interessant. Vanaf grote hoogte maak je hiermee prachtige opnamen van bijvoorbeeld een natuurgebied, strand of meer. Naast modellen met een ingebouwde camera bestaan er ook quadcopters waarop je een eigen camera kunt monteren.

Tip 03 Extra onderdelen

Zodra je een mooie drone op het oog hebt, controleer dan eerst even of de losse onderdelen van het apparaat leverbaar zijn. Een ongeluk met een onbemand vliegtuig zit namelijk in een klein hoekje. Wanneer je per ongeluk tegen een betonnen muur vliegt of op de grond crasht, is er een grote kans op propellerschade. Voor sommige quadcopters kun je propellerbeschermers kopen, zodat ze iets beter tegen een stootje kunnen. In dat geval zit er een soort plastic frame om de drone. Verder is het bij sommige modellen mogelijk om een krachtigere accu te kopen, zodat je de vluchtduur verlengt.

Tip 03 Controleer vooraf of extra onderdelen voor de beoogde drone gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Wetgeving

Hoe zit het eigenlijk met de wetgeving? Mag je bijvoorbeeld zomaar met een onbemand vliegtuigje overal vliegen? Het antwoord hierop is nee. Het is volgens de regeling Modelvliegen namelijk niet toegestaan om in Nederland boven bebouwing, autowegen, spoorlijnen en mensenmassa's te vliegen. Verder is het verboden om een drone in de buurt van een luchthaven te besturen.

Kortom, een drone is alleen interessant wanneer er in de buurt een geschikte plek voorhanden is, zoals een verlaten strand of natuurgebied. De maximaal toegestane hoogte is hierbij driehonderd meter. Je mag hierbij vanuit de lucht foto's maken. Houd er rekening mee dat recreatief vliegen alleen toegestaan is wanneer je vanaf de grond de hele vlucht voldoende zicht hebt op de drone. Hoewel sommige drones zijn uitgerust met fraaie led-lampjes, mag je helaas niet in het donker te vliegen. Het commercieel gebruik van drones is ten slotte helemaal verboden, behalve wanneer er een ontheffing is verkregen.

Tip 04: Besturing

De meeste drones laten zich besturen door een meegeleverde afstandsbediening of controller. Specifieke modellen zijn daarnaast bestuurbaar via een smartphone of tablet middels een eigen app. Quadcopters hebben een centraal draagpunt en zijn om die reden zeer stabiel. Hierdoor is het relatief gemakkelijk om ze te besturen, zeker vergeleken met een onbemande helikopter. Toch is er wel enige oefening vereist. Kleine drones met een spanwijdte tot dertig centimeter zijn doorgaans geschikt voor zowel binnen als buiten. Daarnaast is het belangrijk dat er bij compacte quadcopters weinig wind staat. De besturing van de meeste drones werkt met diverse kanalen. Ieder kanaal staat hierbij voor een afzonderlijke richting.

Hoe meer kanalen een drone heeft, hoe meer mogelijkheden er dus zijn om een richting te kiezen. Een drone met minimaal vier kanalen heeft de voorkeur, omdat je dan iedere richting op kan. Een drone met zes kanalen is zelfs in staat om ondersteboven te vliegen! De controller van een drone bevat twee sticks waarmee je de snelheid en richting kunt bepalen.

Tip 04 De Parrot AR.Drone 2.0 laat zich bedienen met een smartphone.

2 Reactie(s) op: 11 tips voor de aanschaf van een drone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 augustus 2015 17:21 Oscar
  Oja, check je wa verzekering, toen ik jaren geleden met radiografische modelvliegtuigjes bezig was, moest je jezelf daar apart voor verzekeren, informeer bij je verzekeringsmaatschappij, naar de voorwaarden, of aansprakelijkheid door gebruik van drone gedekt wordt, of dat je daarvoor appart moet bijverzekeren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2015 01:07 Anoniem
  De meeste mensen zijn te stom om zo'n toestel te bedienen, dus graag helemaal automatisch maken graag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.