11 tips voor de aanschaf van een drone

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 augustus 2015 20:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Vluchtduur

De vluchtduur is een zeer belangrijke eigenschap van drone. Goedkope types zijn uitgerust met een kleine accu waardoor ze het slechts een paar minuten volhouden. Gespecialiseerde webwinkels vertellen je meestal wel hoelang je kunt vliegen. Neem deze informatie wel met een korreltje zout. De vluchtduur hangt namelijk sterk af van het vlieggedrag. Voer je continu stunts uit op maximale snelheid, dan raakt de accu waarschijnlijk ook wat sneller leeg. Bekijk ook hoe je de batterij van de drone kunt opladen. Duurdere types leveren een adapter mee, terwijl je goedkope drones oplaadt door ze via een usb-kabel aan een computer te 'hangen'. Op de controller staat de accucapaciteit meestal weergegeven, zodat je ongeveer weet hoeveel tijd je nog kunt vliegen.

Tip 05 Kleine drones hebben weinig ruimte voor een accu, waardoor de vluchtduur beperkt is.

Tip 06: Bereik

Het bereik tussen de controller en de drone bepaalt hoe hoog en hoe ver je kunt vliegen. Overigens geldt er in de Nederlandse wetgeving wel een beperking. Sommige drones kunnen maar liefst twee kilometer ver vliegen, maar de maximaal toegestane hoogte bedraagt 'slechts' driehonderd meter, zie ook het kader. Toch is het bij de aanschaf wel opletten geblazen. Goedkope drones van minder dan honderd euro hebben in de praktijk doorgaans een bereik van enkele tientallen meters. Voor het maken van stunts is dat een prima hoogte. Wil je camera-opnamen maken, dan is het wellicht de moeite om iets hoger te vliegen. Je kunt dan namelijk meer land fotograferen. De verbinding tussen de controller en drone komt tot stand via een wifi-verbinding op de 2,4GHz- of 5GHz-band. Als je de drone binnenshuis gebruikt, is het belangrijk dat er in de nabije omgeving geen stoorzenders in de buurt zijn.

Tip 06 In combinatie met de Skycontroller heeft de Bebop Drone een bereik van twee kilometer.

Tip 07: Camera

Als je van plan bent om camera-opnamen te maken, wil je natuurlijk wel dat de beelden haarscherp zijn. Er zijn weliswaar genoeg betaalbare drones tussen de honderd en tweehonderd euro inclusief camera te koop, maar met de kwaliteit hiervan is lang niet iedereen tevreden. Voor dit geld ondersteunt de ingebouwde camera zo'n twee megapixel. Bij filmopnames is dat niet eens zo slecht, want je kunt op een resolutie van 720p of 1080p video's maken. Wanneer je stilstaande beelden op groot formaat wilt afdrukken, heeft een hogere resolutie de voorkeur.

De Parrot Bebop heeft bijvoorbeeld een 14megapixel-camera aan boord. Naast de drones met geïntegreerde camera's, zijn er ook types waarop je een actiecamera van GoPro kunt monteren, zoals de DJI Phantom en WLtoys V303. In dat geval levert de fabrikant een speciale houder mee om op de GoPro-camera te bevestigen. Drones waarop een camera met een groothoeklens is gemonteerd, hebben als voordeel dat je een groot gebied kunt opnemen of fotograferen. Leuk is dat je bij sommige drones op een smartphone of tablet live meekijkt. Op de Parrot Bebob lukt het zelfs om op afstand de hoek van de camera in te stellen.

Tip 07 Op de DJI Phantom 2 bevestig je desgewenst een eigen GoPro-camera.

Tip 08: Opslagdrager

Een drone moet video-opnames en foto's natuurlijk wel ergens opslaan. Let goed op hoe dat bij jouw beoogde drone is geregeld. Wanneer er sprake is van intern flashgeheugen, is het meestal niet mogelijk om hiervan de opslagcapaciteit naderhand nog uit te breiden. Schat dus vooraf in hoeveel capaciteit je ongeveer nodig denkt te hebben. Voor het maken van filmpjes dien je meer opslagruimte te reserveren vergeleken met foto's. Veel drones ondersteunen het gebruik van een externe opslagdrager, zoals een geheugenkaart of usb-stick.

Deze mogelijkheid heeft als voordeel dat je niet telkens genoodzaakt bent om de inhoud van het interne flashgeheugen via een usb-kabel over te hevelen naar een computer. Het gebruik van meerdere microSD-kaarten en usb-sticks lost dit euvel op. Luxe drones zijn daarnaast in staat om de bestanden draadloos naar een mobiel apparaat te verzenden. Types met een goede camera kunnen de beelden zowel in jpg als raw opslaan. Voor filmpjes gebruiken de meeste quadcopters de videocodec H.264.

Tip 08 De meeste drones met een geïntegreerde camera bewaren de beelden op een microSD-kaart.

2 Reactie(s) op: 11 tips voor de aanschaf van een drone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 augustus 2015 17:21 Oscar
  Oja, check je wa verzekering, toen ik jaren geleden met radiografische modelvliegtuigjes bezig was, moest je jezelf daar apart voor verzekeren, informeer bij je verzekeringsmaatschappij, naar de voorwaarden, of aansprakelijkheid door gebruik van drone gedekt wordt, of dat je daarvoor appart moet bijverzekeren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2015 01:07 Anoniem
  De meeste mensen zijn te stom om zo'n toestel te bedienen, dus graag helemaal automatisch maken graag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.