12 tips voor het kopen en verkopen van tweedehands hardware

Door: Robbert Brus | 16 mei 2016 07:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er zijn veel plekken waar je je tweedehands hardware kunt kopen of verkopen. In dit artikel bespreken we de leukste tweedehandswinkels, veiling- en advertentiewebsites en geven we tips voor het verkopen en kopen van tweedehands hardware.

Deel 1: Tweedehandswinkels

01 Wat is het waard?

Een vraag die je in de tweedehandswinkel zeker zal krijgen, is wat je zelf voor prijs in gedachte hebt. De handelaar kan zo inschatten wat voor een vlees hij in de kuip heeft en ziet direct of je enig idee hebt over wat je verkoopt. De prijs die je in een tweedehandswinkel voor een product mag aanhouden, is zo'n twee derde van de verkoopwaarde op marktplaats. Kijk niet direct naar de vraagprijzen, maar naar de prijzen die worden geboden op een product. Lees ook: Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten.

Als de biedingen op een bepaalde grafische kaart op Marktplaats of Ebay gemiddeld 100 euro zijn, zal dezelfde kaart in de winkel ongeveer 65 euro opbrengen. Eventueel kun je op de website www.gadgetvalue.com ook een indicatie van de waarde opzoeken. Handelaren gebruiken verschillende trucjes om meer van de prijs af te krijgen, laat je niet te snel van de wijs brengen. De concurrentie tussen de winkels is groot, dus als de ene winkel te weinig geeft voor ene product kun je ook bij de ander terecht. Hoewel je bij de tweedehandswinkel wel minder terugkrijgt voor je oude laptop, computer of telefoon, scheelt het wel een hoop geregel via een veiling of verkoopwebsite. Je loopt zonder zorgen met een gevulde portefeuille de winkel uit.

02 Kopen in de tweedehandswinkel

Het kopen van tweedehands spullen in een winkel, kent ook vele voordelen ten opzichte van een koop tussen particulieren. Zo geeft een tweedehandswinkel een garantie op al zijn producten. De CeX geeft zelfs twee jaar garantie op bijna alle elektronica. Veel andere winkels houden een garantie van een tot drie maanden aan. In de regel geldt dat je recht hebt op een deugdelijk product. Die regel geld ook voor tweedehands producten.

Maak met de verkoper duidelijke afspraken en ga niet akkoord met een maand garantie op dure producten. Een computer van een paar honderd euro, ook al is deze tweedehands, zou toch minimaal zes maanden zonder problemen moeten werken. Laat dit eventueel op de factuur noteren. De prijs is in veel tweehandswinkels onderhandelbaar. Zeker bij producten die veel ruimte innemen zoals grote desktops, monitoren of complete geluidsinstallaties. Winkelruimte kost geld en de winkelier is grote spullen het liefst zo snel mogelijk kwijt. Voordat je op pingeltoer gaat, kun je op internet zoeken wat een product nieuw en op marktplaats kost (dat kan ook ter plaatse op je smartphone). Bedenk een paar goede argumenten om de controle over het spel te krijgen.

03 CeX

CeX is oorspronkelijk opgericht in Engeland en de winkel breidt zich de laatste jaren snel uit over de hele wereld. In Nederland zijn er al veertien CeX-filialen. De CeX koopt en verkoopt media als dvd's, blu-ray's en games. Ook kun je er terecht voor moderne elektronica, spelcomputers, computers en computerhardware en alle accessoires die erbij komen kijken. Ze hebben vitrines vol met harde schijven, geheugenmodules, grafische kaarten en controllers. De prijzen bij CeX zijn vooraf bepaald.

Op de website van CeX kun je precies zien wat een product kost en wat het oplevert. Staat een product niet op de website, dan kan het niet direct worden ingenomen. De medewerker moet dan bij een CeX-kantoor in India een aanvraag indienden. In India wordt de prijs bepaald. Soms is dit binnen tien minuten geregeld, maar het kan ook enkele uren duren. Hierdoor zijn de prijzen bij de CeX niet onderhandelbaar. De prijzen fluctueren wel met de dag. Als er veel van een product op voorraad is, zal de prijs daarop worden aangepast. Zo kun je bij de CeX soms erg leuke koopjes vinden, maar je tegelijkertijd storen aan prijzen die hoger liggen dan de nieuwprijs. Het grootste pluspunt van de CeX is de garantie: op vrijwel alle elektronica krijg je twee jaar garantie. Zo kun je een oude smartphone simpelweg inruilen voor een laptop met twee jaar garantie!

CeX heeft een enorm groot assortiment aan media en elektronica.

04 Used Products

Bij Used Products hebben ze een breder assortiment dan bij CeX. In deze winkel kopen en verkopen ze duurzame, gebruikte producten. Zo vind je er niet alleen computers en elektronica, maar bijvoorbeeld ook fietsen, muziekinstrumenten en televisies. Bij het aanbieden van tweedehands goederen wordt door de medewerkers een prijs bepaald. De prijs is in veel gevallen onderhandelbaar, zeker als je ook een product wilt kopen. De winkel geeft standaard een maand garantie op verkochte tweedehands producten. Online vind je Used Products ook terug. Op de website staat een groot deel uit het assortiment van alle 56 filialen. Ook op Marktplaats.nl is Used Products actief. Online is de prijs ook vaak onderhandelbaar. Let er wel op dat je echt met de winkel aan het onderhandelen bent, er zijn slimme criminelen die de naam misbruiken om je vertrouwen te winnen. Neem bij twijfel altijd even telefonisch contact op met het filiaal.

Bij Used Products vind je duurzame tweedehands goederen.

Echt geld

Begin september kwam de 73-jarige René Hoose maanden op het eiland Cyprus vast te zitten omdat hij met vals briefje van 20 euro betaalde. Het briefje had hij van een koper via Marktplaats gekregen. In Emmen werd ook door iemand via Marktplaats betaald met een vals briefje van 50 euro. Toen de verkoper door had dat het vals geld was, heeft hij opnieuw een advertentie geplaatst en de oplichter laten opdraven. Dit keer hadden zij de politie ingelicht, die de persoon direct arresteerde. De crimineel heeft bij verstek 10 maanden cel gekregen, maar is nog steeds op vrije voeten en maakt mogelijk nog steeds slachtoffers. Wees erg voorzichtig met het aannemen van contant geld. Ook kleine bedragen kunnen vals zijn. Een eenvoudige valsgelddetector kost nog geen 10 euro.

05 Kringloopwinkels

Nog een plek waar je leuke spullen kunt vinden, is de kringloopwinkel. Je vindt hier vooral goederen die niet door tweedehandswinkels worden ingekocht. Hoewel het vaak om overjarige hardware gaat, is dit wel de plek voor verzamelaars om nog iets leuks te scoren. Oude nog werkende computers, uitbreidingskaarten en natuurlijk kabels (van usb tot stroom) liggen vaak voor enkele centen voor het oprapen. De niet bruikbare spullen worden in de kringloop gescheiden. Elektronische apparaten worden gestript, zodat plastic, metaal en chemisch afval allemaal in een ander depot verdwijnen en gerecycled worden. Als je van je computer af wilt en hem niet bij de tweedehandswinkel kwijt kan, is dit een prima alternatief. Vergeet niet de harde schijf met een programma als KillDisk volledig te wissen zodat persoonlijke gegevens niet teruggehaald kunnen worden.

2 Reactie(s) op: 12 tips voor het kopen en verkopen van tweedehands hardware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2016 10:44 Anoniem
  Ik mis de belangrijkste serieuze 2e hands hardware site Tweakers…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2016 19:47 Anoniem
  .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.