15 slimme toepassingen voor wearables

Door: Martin Gijzemijter | 09 juli 2015 08:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Wearables zijn ongekend populair. Maar wie aan deze draagbare technologie denkt, komt vaak niet verder dan een hardlooparmband. Zonde, want er zijn veel meer wearables dan dat, elk model met een eigen functie die ons leven makkelijker moet maken. We zetten vijftien toepassingen voor je op een rij.

01 Tijd en communicatie

Laten we beginnen bij het begin. Want de oudste wearable in de geschiedenis is uiteraard het horloge: van oorsprong een stuk mechaniek om je pols, maar sinds 1972 ook in een digitale variant. Sinds een jaar of twee is het horloge weer helemaal terug, ditmaal in een slimme vorm: de smartwatch. Uiteraard kun je op al deze horloges gewoon de tijd zien, maar de meest recente edities, zoals de in maart geïntroduceerde Apple Watch, stellen je in staat om te telefoneren via je polshorloge (je hebt daar wel nog een verbinding met een iPhone voor nodig). Naast bellen kun je echter ook berichten, kleine tekeningetjes of zelfs je hartslag sturen. Daarmee wordt de smartwatch een belangrijk communicatiemiddel.

De meeste wearables bieden je de mogelijkheid om de tijd te zien en sommige apparaten laten je zelfs communiceren.

02 Fitness

Het is niet overdreven om te stellen dat de fitnessindustrie verantwoordelijk is voor het populair maken van wearables. Want of je nu de Fitbit gebruikt of de Nike Fuelband, niets is eenvoudiger dan even een armband om je pols te klikken en de technologie z'n werk te laten doen. Met een armband als de Fuelband kun je niet alleen eenvoudig bijhouden welke afstand je hebt gerend, hoe snel en via welke route. Je kunt dat later ook delen met je sociale netwerk, zodat er een social incentive ontstaat: aangemoedigd worden door je vrienden werkt fantastisch voor je motivatie.

Wearables zoals de Nike Fuelband werken motiverend.

03 Gezondheid

De Apple Watch heeft een hartslagmeter en is daarin allesbehalve uniek; de LG G Watch R en de Microsoft Watch hebben er ook eentje. Je kunt je voorstellen dat dit handig is wanneer je aan het hardlopen bent en er ineens hartproblemen optreden, want dan ben je er natuurlijk supersnel bij. Maar wat wearables op dit moment voor gezondheid doen, verbleekt bij wat er in de nabije toekomst mogelijk is.

Zo werkt Google aan contactlenzen die de glucosewaarden in je tranen meten. Dit is fantastisch nieuws voor suikerpatiënten die daardoor geen bloed meer hoeven te prikken. Zo zullen wearables uiteindelijk ook in staat zijn om andere aandoeningen tijdig op te sporen, bijvoorbeeld in combinatie met nanobots in je bloed.

Contactlenzen die glucosewaarden kunnen meten en doorgeven. Het zet de wereld van diabetici op z'n kop.

04 Lifestyle

Jezelf fit houden en je gezondheid in de gaten houden zijn twee belangrijke zaken die je met wearables kunt doen. Maar gezond leven en fit worden, dat vereist natuurlijk wel zelfdiscipline en een verandering van je levensstijl. Ook daar kunnen wearables een rol in spelen. Zo heeft de Apple Watch een (optionele) ingebouwde functie die je vertelt dat je moet opstaan als je te lang zit en zijn er bijvoorbeeld apps voor Android Wear (de smartwatches die op het besturingssysteem Android draaien) die je vertellen dat het tijd is om een glas water te drinken. Allemaal heel subtiel, maar potentieel levensveranderend.

0 Reactie(s) op: 15 slimme toepassingen voor wearables

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.