15 tips voor uw oude pc

Door: raymond-koning | 02 maart 2012 14:48

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Voor elke pc-gebruiker komt het moment dat het trouwe zoemende beestje na jaren van productieve arbeid met pensioen gestuurd wordt. Het oude werkpaard moet plaatsmaken voor een nieuw model dat sneller is en veel meer mogelijkheden heeft. Laat u uw oude pc wegkwijnen in een stoffige hoek of geeft u hem een waardig afscheid door nieuwe toepassingen te vinden? Wij geven 15 tips om uw oude pc nuttig te maken!

1. Distributed computing

Zet uw pc in voor de wetenschap door uw pc beschikbaar te maken voor het oplossen van internationale vraagstukken. Doordat relatief zwakke normale pc's wereldwijd één groot netwerk vormen, is er toch veel rekenkracht beschikbaar om een bepaald probleem of vraagstuk op te lossen. Een voorbeeld van een dergelijk project is SETI@home voor het zoeken naar buitenaards leven. U kunt ook meehelpen bij het project Folding@home waarbij gezocht wordt naar middelen tegen kanker, ALS en Alzheimer. Uw pc wordt echt aan het werk gezet, met het bijbehorende energieverbruik als gevolg.

Zet uw pc in om anderen te helpen met onderzoek.

2. VOIP-telefooncentrale

Met behulp van het gratis te downloaden Trixbox CE kunt u uw pc omtoveren tot een moderne telefooncentrale die werkt volgens IP-PBX, oftewel telefoneren via VOIP. De huistoestellen kunt u een eigen nummer geven. Om maximaal te profiteren van de laagste tarieven kunt u meerdere VOIP-providers aansluiten op uw IP-PBX-systeem. Trixbox kunt u downloaden als iso-bestand en bevat CentOS en diverse andere hulpprogramma's. Na installatie start uw pc op met het CentOS-besturingssysteem. Houd er rekening mee dat de aanwezige harde schijf opnieuw geformatteerd moet worden.

Met Trixbox tovert u uw pc om tot een telefooncentrale.

3. Retro-gaming

Bij retro-gaming denken we aan de klassiekers uit de vroege jaren. Titels als Need for Speed uit 1994 en Need for Speed 2: Special Edition, zijn bij uitstek geschikt voor de wat oudere pc. Bent u meer van de shooters, dan mag Quake 3 Arena natuurlijk niet ontbreken. Andere klassiekers: Unreal-Tournament, Half-Life, Warzone 2100, Command en Conquer Generals (2003). Uw oude pc kunt u bovendien nog uitrusten met Windows 98. Mocht uw pc net tekortkomen, probeer dan voor weinig geld een oudere videokaart (GeForce4 Ti) te scoren.

Spellen als Need for Speed zijn nog prima speelbaar.

4. Mediacenter

Voor het weergeven van foto's en een standaard filmpje is niet heel veel rekenkracht nodig. Uw afgedankte pc voldoet dan nog prima. Wilt u het helemaal optimaal hebben, sluit uw pc dan aan op uw HD-televisie. U kunt dan uw digitale fotocollectie in huiselijke kring bekijken, in plaats van met z'n allen rondom een laptop gevouwen te zitten. U maakt het helemaal af door Media Portal te gebruiken. De gebruikersinterface is bedoeld voor gebruik op een televisie en is dus goed te bedienen en te lezen vanuit uw luie stoel.

Foto's en films afspelen kan nog prima vanaf uw oude bak.

5. Huiskamer-pc

Om even snel op het internet te surfen of uw mail te checken, is een eenvoudige huiskamer-pc een uitkomst. Hiervoor is geen snelheidsmonster nodig, en dus kunt u uitstekend uit de voeten met uw oude pc. Geef hem een onopvallend plekje in de woonkamer voor het snelle werk. Eventueel moet u de pc van een nieuw beeldscherm voorzien. Een oude crt-monitor werkt u natuurlijk niet zomaar even weg. Een kleine tft-monitor hoeft niet duur te zijn en blaast uw oude pc toch nieuw leven in. Reinig de ventilatoren van uw oude pc zodat het geluidsniveau laag blijft.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor uw oude pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.