8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren

Door: Martin Gijzemijter | 22 januari 2016 07:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 5: Open haard

Als we het dan toch gezellig en sfeervol gaan maken, dan hoort de open haard er natuurlijk ook bij, zeker in deze koude wintermaanden. Nu raden we natuurlijk niet aan om een gashaard alvast aan te steken wanneer je onderweg naar huis bent (vaak kan dat ook niet omdat je verbinding moet hebben met het draadloze netwerk in huis), maar hem vast even aansteken wanneer je onder de douche vandaan komt of voor de deur staat is natuurlijk wel gezellig. Open haarden met smartphone-bediening worden gelukkig steeds goedkoper, je koopt ze al voor zo'n 3000 euro (nog steeds heel veel geld) op een website als www.uwkachel.nl.

Vanaf de bank je open haard inschakelen en configureren. Dat voelt heel 2016.

Tip 6: Wassen en drogen

De wasmachine en droger bedienen met behulp van je smartphone is natuurlijk maar deels handig. Immers, je zult toch écht zelf het wasgoed in de machines moeten doen en het wasmiddel erin gieten, wil de machine je van dienst zijn. Echter, het is natuurlijk wel heel handig om de machine vast voor te bereiden en te laten draaien wanneer je op het punt staat om naar huis te gaan van je werk, zodat je thuis een versgedraaide was in de droger kunt doen (zodat de was inmiddels niet al is opgedroogd en gaat ruiken). Zitten beide machines op één groep, dan is het natuurlijk superhandig om vanaf de bank aan te geven dat de droger mag beginnen zodra de wasmachine klaar is. Samsung is voorloper op dit gebied, met de Smart Washer-app voor iOS en Android.

Het vereist wat voorbereiding, maar dan kun je zélfs je was van afstand draaien.

In de tuin

We leven in de winter, dus nu ben je er waarschijnlijk nog niet zo mee bezig, maar er zijn ook fantastische domotica-toepassingen voor in de tuin. Dat je de zonwering op afstand kunt bedienen zal niet nieuw voor je zijn, daar hebben we al jaren afstandsbedieningen voor. Nieuw is echter dat dat nu ook kan via je smartphone. Op dezelfde wijze kun je ook je gras laten besproeien zonder de bank te hoeven verlaten. En helemaal fantastisch: net als robotstofzuigers zijn er ook zeer slimme robotmaaimachines, die je tuin met regelmaat van een verse 'knipbeurt' voorzien. Ook hier geldt hetzelfde nadeel als bij de stofzuigers: je moet dus geen dingen in het gras laten slingeren.

Een robotmaaimachine is ideaal, maar ruim wel je tuin op.

Tip 7: Koffie

Kijk, dit is nou zo'n toepassing die volledig decadent is, maar heel begrijpelijk. Stel je voor dat je de kachel aan hebt gezet vlak voor je thuiskomt, het licht op een fijn niveau hebt ingesteld en er een ontspannen muziekje speelt vanaf je Sonos. Wat ontbreekt er dan nog? Juist, een heerlijk kopje koffie. Hoe fijn is het dat die koffie voor je klaarstaat op het moment dat je je huis binnen komt wandelen?

Er zijn inmiddels verschillende koffiezetapparaten verkrijgbaar waarmee je via je tablet het ideale kopje koffie kunt samenstellen (zoals de Saeco GranBaristo Avanti), maar die draaien meer om het samenstellen van de koffie dan om het automatiseren daarvan. Het apparaat waar wij enthousiast van worden is de Smarter Coffee, het koffiezetapparaat dat (dankzij Wifi) weet wanneer je thuiskomt en direct een kopje koffie voor je zet (dat moet je natuurlijk wel voorbereid hebben). Je moet de Smarter Coffee echter wel importeren vanuit Engeland en daar betaal je zo'n 250 euro voor.

Tip 8: Koken

Er zijn koelkasten met ingebouwde tablets, waarvan we het nut nog steeds niet zo zien, omdat ze de inhoud van je koelkast niet registreren. Zodra ze dat doen en die boodschappen vervolgens invoeren in de Appie-app, worden dit soort koelkasten interessant. Wél al interessant zijn keukenapparaten als ovens en slow-cookers die je kunt bedienen via je smartphone.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoe veilig het is om een apparaat als een oven aan te zetten wanneer je niet thuis bent (daar hebben wij geen antwoord op), maar apparaten als slowcookers zijn daar speciaal voor gemaakt. In een slowcooker gooi je 's ochtends de ingrediënten, die heel langzaam verhit worden, zodat je 's avonds een heerlijk gerecht hebt. Sommige gerechten dienen echter maar een uur of vijf verhit te worden. Om die reden heeft slowcooker-fabrikant Crock-pot de handen ineen geslagen met Belkin en een slowcooker gemaakt die je met je smartphone kunt bedienen. Dat is vooral ook superhandig als de plannen veranderen, zodat je het proces van afstand kunt onderbreken of juist versnellen (bijvoorbeeld eerder aanzetten). Nu nog alleen in Amerika verkrijgbaar voor 129 dollar, maar in het tweede kwartaal van 2016 ook in Nederland.

Op je werk bepalen vanaf hoe laat die kip gebraden moet worden. Dat kan met de WeMo Crock-Pot.

2 Reactie(s) op: 8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2016 10:53 Anoniem
  Gemakzucht is een kwaal geworden, en daar vallen natuurlijk veel centen mee te verdienen, laat je gaan dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2016 21:31 MarkS90
  Poedelnaakt uit de douche … Iedereen die gaat douchen zorgt er voor dat er enige beschutting is tegen naar binnenkijken van buitenaf. Maar onder de douche is het natuurlijk heerlijk om even met je smartphone te spelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.