9 slimme tips voor usb-sticks

Door: jeroen-horlings | 02 maart 2010 11:55

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Usb-sticks zijn ideaal om bestanden van de ene computer op de andere te zetten. Maar ze zijn ook ideaal als back-up, voor beveiligde data, als bootstick of om uw computer te versnellen.

In dit artikel vind u 9 slimme tips voor uw usb-stick

1. Van 1 tot 256 GB (deze pagina)

2. ReadyBoost (deze pagina)

3. Bootstick (deze pagina)

4. Usb-stick niet zichtbaar? (deze pagina)

5. Usb is sloooooooom... (deze pagina)

6. Veilig verwijderen

7. Beveiliging

8. Schijfletter veranderen

9. Repareren

1. Van 1 tot 256 GB

Usb-sticks bieden tegenwoordig zoveel opslagcapaciteit, dat ze een volwaardige vervanger zijn voor cd’s en dvd’s. Capaciteiten van 4, 8, 16, 32 en 64 GB zijn al vrij gangbaar. Wie behoefte heeft aan meer kan onder andere terecht bij stickbakker Kingston, die al versies van 128 en 256 GB aanbiedt.

Ruimtetekort? Is een usb-stickje van 256 GB voldoende?

2. ReadyBoost

ReadyBoost kennen we al van Vista, maar deze optie zit ook in Windows 7. Met ReadyBoost kunt u uw systeem wat versnellen door cache-bestanden op te slaan zodat programma’s sneller opstarten. Hiervoor hebt u een usb-stick nodig die bij voorkeur - continu in de computer blijft zitten. U kunt een deel van een usb-stick voor ReadyBoost reserveren en de rest blijven gebruiken, maar het is beter om hem exclusief voor ReadyBoost in te zetten. Overigens kan Windows 7 gebruik maken van maximaal acht verschillende bronnen tot een maximum van 256 GB. U schakelt ReadyBoost in door met rechtermuisknop op de schijfletter van een usb-stick te klikken en dan te kiezen voor Eigenschappen en daarna ReadyBoost.

Met Vista of Windows 7 kunt u uw computer versnellen met een usb-stick

3. Bootstick

Een usb-stick is ook erg handig om te gebruiken als bootstick. Om DOS mee op te starten om het BIOS te flashen bijvoorbeeld. Of als alternatief om Linux of Windows te installeren bijvoorbeeld op een pc zonder cd/dvd-speler, zoals een netbook. Het is hiervoor wel noodzakelijk om in het BIOS in te stellen dat u kunt booten van usb-apparatuur. Om de complete procedure te beschrijven is in deze rubriek niet genoeg ruimte – surf voor meer informatie naar http://ct.link.ctw.nl/windows7usb, www.pendrivelinux.com en www.bootdisk.com.

4. Usb-stick niet zichtbaar?

Gebeurt er niets als u de usb-stick in de computer stopt en er verschijnt er ook geen schijfletter in Deze Computer of de Verkenner? Dit is waarschijnlijk op te lossen door de stick opnieuw te formatteren. Maar hoe doet u dat als de schijf niet zichtbaar is? Klik daarvoor met de rechtermuisknop op Deze Computer (of Computer in het Startmenu) en kies voor Beheren. Het venster Computerbeheer verschijnt. Een onderdeel hiervan is Schijfbeheer (onder Opslag). Hier ziet u een overzicht van alle schijven, ongeacht of ze geformatteerd zijn of niet. Waarschijnlijk staat de usb-stick er ook bij. U kunt deze dan formatteren door rechts te klikken en te kiezen voor Formatteren. Staat de stick er niet bij, dan is er geen elektronisch contact met de usb-stick. In dat geval is het aannemelijk dat de stick defect is (zij het de contacten, de controller of de geheugenchip).

Ook niet geformatteerde schijven én usb-sticks zijn zichtbaar.

5. Usb is sloooooooom...

De flashchips van de duurdere klasse usb-sticks kunnen veel sneller lezen en schrijven dan de usb 2.0-standaard aankan. Zonde, want zo blijven de sticks voor bepaalde doeleinden te traag. Natuurlijk is usb 3.0 op komst, maar tot die tijd zijn er gelukkig ook wat alternatieven: bijvoorbeeld een ‘usb’-stick met eSATA-aansluiting. Er bestaan ook hybride versies met zowel usb als eSATA.

Op zoek naar een snelle stick? Vergeet usb 2.0, ga voor eSATA.

2 Reactie(s) op: 9 slimme tips voor usb-sticks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 december 2013 15:57 Anoniem
  yolo werkt nie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 16:39 Anoniem
  Mijn kleinzoon heeft een aantal van mijn USBsticks geformatteerd. Nu worden ze door de computer (Win 7) en de afspeelappartuur alleen nog maar herkend als "vaste schijf". NB ik gebruik ze hoofdzakelijk voor mijn muziekcollectie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.