LG G Watch R - De fraaiste smartwatch van dit moment

Door: Joris Peterse | 11 november 2014 06:48

Review

De LG G Watch R is een smartwatch waarmee je gezien mag worden. Het horloge werkt samen met je Android-smartphone en toont naast de huidige tijd ook al je meldingen en relevante informatie.

LG G Watch R

Prijs: € 269,-

Besturingssysteem: Android Wear

Schermformaat: 1,3 inch (oled)

Resolutie: 320 x 320 pixels

Kleuren: Zwart

Microfoon: Ja

Batterij: 410 mAh

Processor: Qualcomm Snapdragon 400 (1,2 GHz)

Geheugen: 512 MB

Opslag: 4 GB

Connectiviteit: Bluetooth 4.0

Formaat: 4,6 x 5,4 x 1 cm

Gewicht: 62 gram

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Fraai ontwerp
 • Eenvoudige werking
 • Water- en stofbestendig
 • Minpunten
 • Technologie nog in kinderschoenen
 • Wegvallende verbinding

De keuze voor een smartwatch of andere wearable is toch een stukje persoonlijker dan je smartphone, tablet of laptop. Het ontwerp moet je aanspreken, net als een gewoon horloge. Persoonlijke smaak is natuurlijk heel subjectief, maar van de smartwatches die er de afgelopen anderhalf jaar gepresenteerd werden, kwamen de meeste op mij over als ongeïnspireerde lompe vierkante (of rechthoekige) blokken. Met zowel de Gear-wearables van Samsung als de Apple Watch zou ik persoonlijk nooit over straat willen. De uitzonderingen zijn de Moto 360 en de G Watch R, die met hun ronde ontwerp overkomen als een klassiek horloge, gevuld met slimme functies. Lees ook: Wearables, wat zijn dat precies?

Het ronde scherm oogt dus fraai en het ronde knopje aan de zijkant geeft het net even wat meer de uitstraling van een gewoon horloge. De zwarte behuizing is van metaal gemaakt, waardoor het geheel stevig en duurzaam aanvoelt. Minpunt van het ontwerp is echter wel dat het horloge behoorlijk dik is. Om een vrouwenpols zal het horloge daardoor niet echt sierlijk staan.

Standaard komt de G Watch R met een zwart horlogebandje, maar omdat dit standaard horlogebandjes zijn, kun je ze vervangen met welk horlogebandje dan ook.

Aan de plastic onderkant (die tegen je pols aan zit) vind je een hartslagmeter terug en zie je een vijftal metalen connectortjes. Deze zijn nodig om het horloge op te laden. Om de smartwatch op te laden ze je hem namelijk op een magnetisch plaatje waar een micro-usb-kabeltje op aangesloten wordt. Opladen moet overigens vrij regelmatig, een opgeladen accu gaat zo'n 36 uur mee. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe regelmatig je hem gebruikt.

Opladen doe je via een opzetstukje en micro-usb-kabel.

Smartphone

De G Watch R werkt samen met je Android-smartphone. Dit hoeft geen smartphone van LG te zijn, iedere Android met versie 4.3 of hoger kan zich koppelen aan de smartwatch. Dat komt omdat vanaf Android 4.3 een energiezuinige Bluetooth-modus wordt ondersteund. Deze heeft het horloge nodig om verbinding te leggen, en te houden met je smartphone. Je kunt overigens eenvoudig nagaan of je smartphone geschikt is voor de G Watch R door met je smartphone naar de site van Android te gaan.

Het horloge draait op Android Wear, een Android-variant die speciaal gemaakt is voor wearables. In tegenstelling tot het Android dat we kennen, is Android Wear een gesloten besturingssysteem. Dat houdt in dat fabrikanten zelf niks kunnen aanpassen of toevoegen. Hierdoor is Android Wear hetzelfde op een smartwatch van bijvoorbeeld Sony of LG. Het enige dat fabrikanten kunnen doen, is apps ontwikkelen die geschikt zijn voor Android Wear. Apps voor deze wearables installeer je overigens uit de Play Store op je gekoppelde smartphone. De app werkt vervolgens met je wearable samen.

Wat kan zo'n smartwatch?

Maar wat kan zo'n smartwatch nou eigenlijk naast het vertellen van de tijd? Allereerst worden de meldingen van je smartphone overgenomen. Sms, e-mail, WhatsApp... alle meldingen worden getoond en zijn eenvoudig weg te vegen. Met een tik op het horlogeschermpje wordt de app die bij de melding hoort geopend op je smartphone, waardoor je na het ontgrendelen van je toestel meteen aan de slag kunt met bijvoorbeeld het reageren op een e-mail. Wanneer je het horloge naar je gezicht toedraait, wordt de beweging herkend en springt het scherm meteen aan.

Sommige apps, zoals WhatsApp, bieden ook de mogelijkheid om direct te reageren vanaf je horloge. De tekst spreek je in tegen de smartwatch, die vervolgens via spraakherkenning je verhaal omzet in tekst. Google zet op allerlei manieren fanatiek in op spraakherkenning, en op Android Wear is dat dus niet anders.

Naast specifieke apps, zijn er veel stemcommando's te geven: om te zoeken met Google, herinneringen aan te geven, een wekker te zetten, enzovoort. Dit moet wel allemaal in het Engels, omdat Android Wear nog geen Nederlandse taal ondersteunt. Desondanks werkt de spraakherkenning behoorlijk nauwkeurig. Het voelt echter erg ongemakkelijk om tegen je horloge te praten.

Android Wear geeft je naast de huidige tijd en notificaties ook allerlei relevante informatie van Google Now en presenteert dat op dezelfde kaart-achtige manier. Gebaseerd op je interesses, locatie en tijd krijg je bijvoorbeeld reis- en verkeersinformatie, de weersvoorspelling, agenda-herinneringen en actuele sportuitslagen. Met apps op je smartphone breid je de meldingen uit.

Zo is Google Fit bijvoorbeeld een app die op je smartwatch weergeeft hoeveel stappen je hebt gelopen en de hartslagmeter van de G Watch R kan aanspreken. De hartslagmeter werkt behoorlijk nauwkeurig. Minpunt is wel dat het alleen een momentopname kan maken. Wil je dus een stukje gaan hardlopen, dan kun je het horloge niet gebruiken om te zien hoe je hartslag zich opbouwt en waar de pieken zitten. Dat zijn nou juist de gegevens waar je als sporter op zit te wachten.

De verbinding tussen je smartphone en de G Watch R leg je met de Android Wear-app. Binnen enkele tellen heb je je smartwatch gekoppeld en werkend. Alleen kwamen we er tijdens het testen achter dat de verbinding af en toe verbroken wordt. Soms is het verklaarbaar, als je bijvoorbeeld net buiten het Bluetooth-bereik raakt wanneer je koffie gaat halen. Maar regelmatig ook op onverklaarbare manier, wanneer je beide apparaten gewoon bij elkaar hebt. Je moet dan via de Wear-app op je smartphone opnieuw verbinding maken of zelfs Bluetooth uit en aan zetten om weer te verbinden.

Bevalt de wijzerklok je niet , dan kun je in de instellingen ook voor een digitale klok kiezen.

In de kinderschoenen

Android Wear is net ten tonele gekomen, dus het is even wennen wanneer je voor het eerst met de G Watch R aan de slag gaat. Maar al snel kom je er achter dat alles op een logische plaats zit. Wel heb ik het idee dat de technologie nog erg in de kinderschoenen staat. De functionaliteit van de smartwatch is vooral bedoeld om je smartphone op zak te houden, maar verder wordt er - op de hartslagmeter na - weinig geboden wat je smartphone niet kan. Totdat er een écht handige toepassing voor je smartwatch wordt gevonden is zo'n apparaat dus niet onmisbaar, en feitelijk niet meer dan een fraai hebbeding dat de functionaliteit van een horloge en een smartphone combineert. Dat geldt niet alleen voor de smartwatch van LG, maar voor de slimme horloges in het algemeen.

Conclusie

LG laat met de G Watch R zien dat wearables ook stijlvol kunnen zijn. Ook is de bouwkwaliteit keurig in orde. Prettig is ook dat het horloge goed de bewegingen herkent, zodat de smartwatch paraat staat wanneer je je pols draait om naar het scherm te kijken. Uiteraard moet je er genoegen mee nemen dat je met een smartwatch dus nog een apparaat bij hebt dat je regelmatig aan de lader moet hangen. Ook heeft de Bluetooth-verbinding een kleine invloed op de batterijduur van je gekoppelde smartphone. Maar dat valt goed te praten, omdat je je smartphone minder uit je broekzak hoeft te halen om meldingen en de tijd af te lezen. Voor een eerste smartwatch is de G Watch R de beste keuze van het moment. Maar houd er wel rekening mee dat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat.

5 Reactie(s) op: LG G Watch R - De fraaiste smartwatch van dit moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 november 2014 11:04 Oscar
  Dat wegvallen van de verbinding kan je oplossen door je Wifi uit te schakelen. Wifi en bluetooth tegelijkertijd gaan niet altijd goed samen.
  Het bereik van Bluetooth is normaal gesproken onder ideale omstandigheden ongeveer zo’n 10 meter.
  .
  WiFi zendt zowat op dezelfde frequentie uit als Bluetooth en de draadloze netwerkverbinding via WiFi drukt je Bluetooth verbinding weg. Bluetooth zendt uit op de 2.45 GHz band. Draadloos internet bevindt zich op de 2.41-2.48 GHz band.

  Door WiFi uit te zetten op je Android toestel, iPhone of andere mobiel zouden de problemen met het bereik van Bluetooth opgelost moeten zijn. Indien dat niet het geval is, zou je eens na kunnen gaan of er wellicht een draadloos access point in de buurt is die stoort op je verbinding.
  .Zet je WiFi eens uit op je smartphone en kijk of je Bluetooth verbinding hier beter van wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 12:12 Jorispeterse
  Dat werkt inderdaad wel, maar als je je wifi uitzet brand je zo door je internetbundel heen. Dat lijkt me een minder positief scenario. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 21:01 Oscar
  Je kan proberen het kanaal van je wifi router wijzigen, en kijken hoe de Bluetooth verbinding dan is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2014 19:23 Anoniem
  Horloge werkt probleemloos met bluetooth en wifi tegelijk. Ik begrijp ook de opmerking over de dikte van dit horloge niet. Het is namelijk niets dikker (in tegendeel zelfs) als de meeste (sportieve of luxere) horloges. De meeste heden ten dage gedragen horloges zijn groter, goffer, dikker en zwaarder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2014 09:59 Anoniem
  Dit ziet er al veel beter uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.