Apple koopt chipmaker voor iPad-processor

Door: jasper-bakker | 28 april 2010 18:05

Nieuws

Apple lijft opnieuw een chipmaker in. Het koopt niet ontwerper ARM, maar Intrinsity die aan de wieg staat van de iPad-processor.

Kort nadat ARM het gerucht ontzenuwt dat Apple de ontwerper van energiezuinige ARM-chips wil overnemen, doet de iPad-maker een overname op dit gebied. Het is het bedrijf Intrinsity dat samen met Samsung de Hummingbird-processorcore heeft ontwikkeld. Die eigen core is een herziening van het ARM Cortex A8-ontwerp en zou weer de basis zijn van Apple's eigen iPad-processor.

Eigen ontwerp eerst

De Britse ontwerper ARM maakt zelf geen chips, maar geeft bedrijven tegen royalty-betalingen de blauwdrukken ervan. Afhankelijk van de licentieovereenkomst mogen bedrijven de chips zelf aanpassen of zelfs geheel herzien. Dat laatste doen bedrijven als Intrinsity, Samsung, Qualcomm (met de Snapdragon-chip) en Nvidia (met de Tegra-chip). De Hummingbird-core is in de zomer van vorig jaar onthuld en haalt een voor ARM-chips hoge kloksnelheid van 1 GHz.

Het is niet bekend wat Apple betaalt voor de in 1997 opgerichte chipontwerper in Texas. De koper bevestigt de deal tegenover het Amerikaanse dagblad The New York Times, maar onthoudt zich van details. Analist Tom Halfhill van onderzoeksbureau Microprocessor Report schat de overnameprijs op 121 miljoen dollar, wat voor Apple een koopje is. "De aankoopsom is wisselgeld voor Apple, en het krijgt er veel voordelen voor terug."

iPad-processor

Apple heeft in 2008 al chipontwerper PA Semi overgenomen. De gedachte was toen dat de Mac-maker daarmee eigen energiezuinige chips voor zijn populaire iPhone of iPod zou maken. Dat is tot op heden niet gebeurd. Wel is de langverwachte Apple-tablet voorzien van een eigen processor. De A4-chip in de iPad is gebaseerd op PA Semi-werk met de core van Intrinsity.

De Apple A4 is gebaseerd op het Cortex A8-ontwerp van ARM, en niet op de nieuwere A9 wat eerst werd aangenomen. Die aanname lijkt vooral gebaseerd op het feit dat de A9 een ingebouwde grafische chip (gpu) heeft, net als de A4. De toevoeging van de gpu in de A4 is het werk van PA Semi.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple koopt chipmaker voor iPad-processor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.