ASUS komt met supersnelle 500hz monitor: is het nodig?

Door: Justin Doornekamp | 09 juni 2022 17:13

Nieuws

ASUS heeft een monitor aangekondigd met een verversingssnelheid van 500Hz, speciaal gericht op gamers. Het bedrijf claimt dat de ROG Swift-monitor het snelste beeldscherm is dat je momenteel kunt krijgen. Er zijn echter genoeg reden om niet direct naar de winkel te rennen, zodra het scherm uitkomt.

“Het scherm met de laagste latentie en de hoogste verversingssnelheid ooit”, zo omschrijft ASUS de nieuwe monitor. Het 24-inch scherm biedt een resolutie van 1080p en heeft een tn-paneel, waarmee hoge verversingssnelheden mogelijk zijn. Dankzij G-Sync loopt het aantal hertz gelijk met het aantal frames per seconde. Kortom: een scherm voor de echte gamer.

Maar heb je als gamer echt zo’n scherm nodig? ASUS heeft zich volledig gefocust op de hoge verversingssnelheid en dat lijkt een beetje ten koste te gaan van andere zaken. Zo is de keuze voor een tn-paneel wat achterhaald. Vergeleken met ips- en va-panelen biedt tn de minst brede kijkhoeken, terwijl de kleurweergave vaak tegenvalt.

In de laatste paar jaar hebben ips- en va-panelen bovendien zowel op prijs als qua snelheid een flinke inhaalslag gemaakt. Er zijn inmiddels genoeg monitors op de markt die én een hoge verversingssnelheid én een hoge resolutie bieden.

De meeste 1080p- en 1440p-schermen bieden doorgaans een verversingssnelheid van 144Hz en 240Hz, terwijl 4K-monitors het dan weer vaak moeten doen met 60Hz. Experts stellen dat je het verschil tussen 60Hz en 144Hz wel degelijk kunt zien, maar dat het al een stuk lastiger wordt om het verschil tussen 144Hz en 240Hz op te merken.

Om het in cijfers uit te drukken: een 60 HZ-scherm ververst elke 16,6 milliseconde, bij 144 Hz is dat al 6,9 ms. Met 240 Hz kom je op 4,2 ms en dat is natuurlijk een veel kleiner verschil, net als dat de 2,8 ms van 360 Hz weer een kleinere stap is, zo schreven we al eerder in een artikel over tips om de beste gamemonitor uit te zoeken

De keuze voor een tn-paneel lijkt wat achterhaald in vergelijking met ips- en va-panelen.

Conclusie

Is 500Hz dan niet ietwat overbodig? De kans dat je daadwerkelijk een verschil ziet lijkt enorm klein. Bovendien moet de hardware in je pc dergelijke snelheden ook ondersteunen.

En dan hebben we het nog niet gehad over het prijskaartje. ASUS heeft nog geen inzicht gegeven in de prijs van de ROG Swift 500Hz, maar goedkoop zal het scherm vermoedelijk niet zijn.

Alle factoren bij elkaar opgeteld, zullen er vermoedelijk niet voor zorgen dat alle gamers deze monitor in huis willen halen. Een 1440p-monitor van 27 inch met een verversingssnelheid van 144 tot 165 Hz zal eerder een mooi uitgangspunt voor hen zijn.

0 Reactie(s) op: ASUS komt met supersnelle 500hz monitor: is het nodig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.