Asus op Computex 2019: wifi 6, gaming en laptops

Door: Joris Peterse | 27 mei 2019 14:00

Asus Computex 2019
Nieuws

Jaarlijks vindt in Taipei (Taiwan) de Computex-beurs plaats, waar grote techfabrikanten zich van hun beste kant laten zien met hun laatste vernieuwingen. Zo ook Asus, dat vol inzet op laptops, de nieuwste wifi-standaarden, gaming-monitoren, -headsets en andere onderdelen.

Asus onderdelen die aan bod komen op Computex 2019 vallen (kort door de bocht) samen te vatten in twee categorieën: de ROG-gaming lijn en de gewone pc’s, rand- en netwerkapparatuur. Andere apparatuur, zoals de Zenfone 6 smartphone, kregen de aandacht tijdens een ander evenement.

Er is echter geen enkel gebied dat zo overlapt als netwerken. De nieuwste IEEE 802.11ax wifi-standaard, die wifi 6 wordt genoemd, zal niet alleen te vinden zijn in vele nieuwe apparatuur van Asus, ook komt het bedrijf met een router op de markt die deze standaarden ondersteunt: de AX6600. Naast nieuwe wifi-standaarden beschikt de router ook over Asus’ eigen mesh-netwerkstandaarden (AiMesh) en zijn de zes antennes intern in de router verwerkt, vergelijkbaar met Netgear’s Orbi-routers.

Zen- en Vivobooks

Vorig jaar liet Asus tijdens de Computex 2018 een vernieuwing op het gebied van laptops zien. De Zenbook-laptops beschikten over een ‘screenpad’; het touchpad was vervangen door een klein touchscreenschermpje. Natuurlijk kun je dit scherm gebruiken om de cursor te bedienen, maar ook om aantekeningen te maken, macro’s in te stellen en bijvoorbeeld muziek en video’s bedienen met functieknoppen. Hoewel de techniek nog wat conceptueel leek, probeert Asus de screenpad op Computex 2019 toegankelijker te maken door ze ook in de wat betaalbaardere Vivobooks te plaatsen. Bovendien is er onder de motorkap wat gesleuteld om de screenpad wat toegankelijker te maken.

Asus Computex 2019
Asus Vivobooks komen nu ook met een screenpad.

Zenbook Pro Duo

In het verlengde daarvan presenteerde Asus tijdens Computex 2019 ook de Asus Zenbook Pro Duo. In plaats van een tweede schermpje in het touchpad, heeft deze laptop een groot tweede scherm boven het toetsenbord. Dit scherm kan als een tweede scherm gebruikt worden: handig voor kleine Windowsvensters, zoals de verkenner, een browservenster met een YouTube-tutorial of elementen die je gebruikt bij foto-, video- of audiobewerking. Maar het scherm kan ook gebruikt worden als verlenging van het hoofdscherm, wat bijvoorbeeld weer handig is voor webdevelopers, die zoveel mogelijk regels code op het scherm willen tonen. Het moge duidelijk zijn: met de Zenbook Pro Duo probeert Asus vooral mensen aan te spreken die hun laptop voor werk of studie gebruiken.

Asus Computex 2019
De Asus Zenbook Pro Duo

Asus Republic of Gamers (ROG)

Uiteraard besteedt Asus ook veel aandacht aan de succesvolle ROG-lijn. Bijvoorbeeld met gaming-headsets, moederborden en krachtige pc-voedingen. Toch vallen de aangekondigde monitoren het meest op. Een drietal 1440p-monitoren van verschillende formaten beschikken over een nieuwe techniek om bewegingsvervaging tegen te gaan, zogenaamde motion blur. Deze techniek noemt Asus ELMB-sync en is in staat motion blur te voorkomen, ongeacht de refresh rate waarin de game draait.

Daarnaast presenteerde Asus de ROG Strix XG17: een externe monitor, die op een batterij werkt en via usb-c of micro-hdmi aan bijvoorbeeld je laptop, smartphone of zelfs je Nintendo Switch gekoppeld kan worden. De externe monitor heeft een 17,3 inch formaat, full-HD resolutie en moet op de hoogste verversingssnelheid (240 hertz) zo’n drie uur op een acculading meegaan.

Asus Computex 2019
Asus Computex 2019

0 Reactie(s) op: Asus op Computex 2019: wifi 6, gaming en laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.