Bouw uw eigen mini-pc

Door: raymond-koning | 26 maart 2012 17:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Een mini-pc kunt u natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar dan moet u het doen met de keuzes die de fabrikant voor u gemaakt heeft. Een computerhobbyist weet natuurlijk zelf wel wat nodig is en maakt daarom liever zijn eigen keuzes. Wij helpen u op weg en loodsen u door de wirwar van verschillende mogelijkheden heen die voor mini-pc's beschikbaar zijn. We leggen uit wat de plus- en minpunten zijn, zodat u de juiste keuze kunt maken.

In dit artikel bespreken we eerst de verschillende platformen waarop u uw mini-pc kunt baseren. Vervolgens bedenken we twee voorbeeldconfiguraties om u een beetje op weg te helpen. Tot slot laten we zien hoe u een mini-pc in elkaar zet, aan de hand van een van de voorbeeldconfiguraties.

Een mini-pc wordt vaak gebruikt in de huiskamer als mediacenter of onopvallende werk-pc. Het systeem moet daarom fluisterstil, compact én fraai vormgegeven zijn. Er wordt gebruikgemaakt van energiezuinige onderdelen die zoveel mogelijk geïntegreerd zijn, om de afmetingen te minimaliseren. Het kleinste gestandaardiseerde formaat waarmee u zelf als ­hobbyist aan de slag kunt, is het Mini-ITX-platform dat ook wel SFF (Small Form Factor) wordt genoemd. De basis van het Mini-ITX-platform is een moederbord van 17 bij 17 centimeter. Voor zelfbouw is Mini-ITX vergeleken met het normale ATX of microATX wel een nichemarkt, waardoor de keuze voor onderdelen als behuizingen wat beperkter is. Gelukkig gebruikt Mini-ITX wel standaardcomponenten als geheugen, harde schijven, processors en koelingen. U kunt dus prima een krachtig Core i7-gamesysteem bouwen, maar ook een energiezuinige oplossing fabriceren.

Bij de keuze van het juiste moederbord is de belangrijkste vraag: wat past het beste bij datgene dat u voor ogen hebt met uw mini-pc? Wilt u een huiskamer-pc voor lichtere taken, dan kunt u bijvoorbeeld in plaats van een moederbord waarop u een eigen cpu zet, ook kiezen voor Mini-ITX-moederborden waarbij de processor deel uitmaakt van het moederbord. Dit zijn de zogenaamde cpu-onboard-systemen en die komt u tegen onder de namen Intel Celeron, Intel Atom, Intel Atom met NVIDIA ION en AMD Fusion. Let bij uw keuze goed op het moederbordformaat: Mini-ITX en microATX worden in de winkel zo nu en dan bij elkaar geplaatst. Het microATX-platform is aanzienlijk groter omdat het ruimte biedt aan meerdere uitbreidingskaarten.

Nog compacter dan Mini-ITX

In de wereld van de kleinste mini-pc's is de Intel ATOM de onbetwiste nummer één. Deze vindt zijn plek middels het Nano-ITX-formaat in nettops en kant-en-klare mini-pc-oplossingen. Omdat het moederbord kleiner is, zijn deze mini-pc's ook een stuk kleiner dan u met zelfbouw kunt realiseren. Moederborden in het Nano-ITX-formaat kunt u niet kopen bij reguliere winkels. Wel zijn er zogenaamde barebones in dit kleine formaat waarin u zelf nog geheugen en opslag moet plaatsen.

Een ASUS Eee Box EB1501P mini-pc op basis van de Intel Atom met afmetingen van 19,3 x 19,3 x 3,5 cm.

1. Onboard-oplossingen

Wij laten de verschillende platformen op Mini-ITX de revue passeren en beginnen met de varianten waarbij de processor deel uitmaakt van het moederbord, de zogeheten cpu-onboard-oplossingen.

Met een cpu-onboard-platform op basis van Mini-ITX kunt u gebruikmaken van zeer compacte behuizingen zoals deze Antec ISK100.

2. Intel cpu-onboard

Op het moment van schrijven zou Intel zijn derde generatie Atom-processors met de codenaam Cedar Trail-M al moeten hebben uitgebracht, maar er zijn problemen met het ontwikkelen van de grafische stuurprogramma's. Voorlopig is dan ook nog de tweede generatie van het Intel Atom-platform te koop, die gebruikmaakt van de Intel Atom D525 dual met de Intel GMA 3150 IGP (Integrated Graphics Processor). De ingebouwde Intel GMA 3150-gpu is niet goed genoeg voor mediacentergebruik en voldoet simpelweg niet in een multimediaomgeving. Atom-processors worden daarom vaak gecombineerd met NVIDIA's ION-chipset, die een geïntegreerde gpu bevat die wel voldoet voor zaken als het afspelen van HD-films.

AMD heeft, via de overname van ATI, een reputatie als het gaat om bijzonder krachtige grafische processors. Het is niet aannemelijk dat Intel dit zomaar evenaart. Op het gebied van cpu-onboard-oplossingen is AMD Brazos dan ook de beste oplossing, totdat Intel met iets beters gaat komen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Intel, zonder een extra gpu van NVIDIA, de op dat moment beschikbare AMD Brazos zal kunnen evenaren.

Het Gigabyte GA-D525TUD-moederbord kost 77 euro en is voorzien van de Intel Atom D525. Prima voor internetgebruik, maar door de Intel GMA 3150 IGP ongeschikt voor HD-multimedia.

Cpu-onboard is ook beschikbaar in microATX. Door het grotere oppervlak heeft deze ASUS E35M1-M Pro van 107 euro ruimte voor een passieve koeling.

AMD cpu-onboard

AMD heeft het marktsegment in drie delen gesplitst. Voor de bovenkant van de markt zijn er FX-processors (codenaam Bulldozer), voor het middensegment heeft AMD socket FM1 met A4-, A6- en A8-processors (codenaam Llano) en voor de onderkant zijn er de C- en de E-series (codenaam Brazos). Het Brazos-platform is de cpu-onboard-oplossing van AMD. Dit is een energiezuinig nettopplatform, bedoeld om het gevecht aan te gaan met Intel Atom. De E-series (Zacate) verbruiken 18 watt en de C-series (Ontario) verbruiken 9 watt. De ingebouwde grafische processor (IGP) is bij de C-series een Radeon HD6250 en bij de E-series een Radeon HD6310. Op discrete rekenkracht komt AMD niet mee met Intel, maar de ingebouwde Radeon HD6xxx in Brazos maakt veel goed. Dankzij de inbreng van ATI in het processorplatform, is AMD in staat om toch een competitieve processor neer te zetten. De filosofie van AMD is dat de meeste applicaties vooral grafische rekenkracht nodig hebben. Voor multimedia klopt dat en juist daarom is het AMD Brazos-platform aantrekkelijk, helemaal als u dit vergelijkt met het Intel Atom-platform waarbij de NVIDIA ION ontbreekt.

Toekomst van NVIDIA ION

De NVIDIA ION-chipset is momenteel een waardevolle aanvulling op Intels Atom, want met deze chipset kunt u wel zaken als HD-films afspelen. Als Intel in de loop van 2012 met de opvolger komt van het vertraagde Cedar Trail-M, dan dreigt NVIDIA met zijn ION-platform op een zijspoor te raken. De verwachting is dat de ingebouwde gpu dan dusdanige prestaties levert dat de noodzaak voor de NVIDIA ION niet meer direct aanwezig is. Een platform om te gamen zal Intel Atom of AMD Brazos overigens ook met betere grafische prestaties nooit worden. De reden hiervan is dat deze platformen te veel hinder ondervinden van de gelimiteerde processorkracht. Games zijn natuurlijk niet alleen maar gpu-aangelegenheden. Wanneer veel karakters of detail in beeld komen (geometrie), dan wordt er wel wat verwacht van de cpu en daarin schiet dit platform te kort. NVIDIA heeft zelf geen x86-processors en zal daarom afhankelijk zijn van Intel. Om het verschil te maken zal NVIDIA in ieder geval de ION naar een volgend niveau moeten tillen, zodat het voordelen biedt ten opzichte van de gpu's in Intels volgende Atoms. Gebeurt dat niet, dan is het einde ION. Tot op heden zag het er goed uit voor NVIDIA, want de geïntegreerde Intel GMA 3150 voldoet niet. Als Intel op het Atom-platform aan de slag gaat met de HD Graphics die we kennen uit Sandy Bridge, dan zal Atom zelf snel genoeg worden en is er algauw geen behoefte meer aan ION.

0 Reactie(s) op: Bouw uw eigen mini-pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.