Checklist: optimale laptopkeuze maken

Door: robbin-ooijevaar | 30 juni 2010 09:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u een nieuwe computer wilt kopen en niet van plan bent om zware 3D-spellen te spelen, is de aanschaf van een notebook het overwegen waard. In deze Checklist zetten we de belangrijkste eigenschappen van notebooks op een rij, zodat u de beste keuze kunt maken.

1. Categorieën

In notebookland wordt over drie 'categorieën' apparaten gesproken: netbooks, notebooks en laptops. De benamingen 'notebook' en 'laptop' worden door elkaar gebruikt en er wordt doorgaans hetzelfde mee bedoeld. Netbooks onderscheiden zich echter in meerdere opzichten van de 'gewone' notebooks. Tot een paar jaar geleden waren compacte notebooks zeer stevig geprijsd. Het antwoord naar de vraag om een betaalbare compacte notebook voor onderweg is de netbook geworden. De prestaties van dit apparaat zijn minder dan die van een doorsnee-notebook, maar ze bieden voldoende om te surfen, films te kijken en muziek te luisteren. Een netbook heeft meestal een 10inch-beeldscherm, wat erg klein is, en dat laatste geldt ook voor het compacte toetsenbord. Daar staan goede accuprestaties en een vederlicht gewicht tegenover. In advertenties zijn netbooks in visueel opzicht lastig te onderscheiden van notebooks, maar u kunt een netbook herkennen aan de lage prijs en aan het ontbreken van een dvd-brander.

Een netbook is zeer geschikt voor mobiel gebruik, of als notebookje 'voor erbij'.

2. Processorkernen

Het rekencentrum van een computer is de centrale processor, ook wel CPU genoemd. Intel en AMD zijn de enige fabrikanten die dit kloppend hart vervaardigen en geen van deze twee fabrikanten is beter dan de andere. Beide bedrijven hebben een bijna ondoordringbaar doolhof van typeaanduidingen op de markt gebracht. Hierdoor is het lastig om de prestaties van een processor te classificeren, al kunt u daarbij wel op een aantal punten letten. De Intel Atom-processor is energiezuinig, maar minder snel dan andere CPU's. Dit type zien we vooral terug in netbooks. Voor een standaardnotebook met normale tot goede prestaties hebt u een processor nodig met twee kernen. Zo'n processor is te herkennen aan omschrijvingen als 'core 2 duo', 'dual-core' of 'X2'. Een quad-coreprocessor (met vier kernen) en de tussenstap triple-core (met drie kernen) zijn voor doorsnee computergebruik wat veel van het goede. Een quad- of triple-coreprocessor is wel de overweging waard als u van plan bent om uw computer intensief te gebruiken voor videobewerking. Voor fotobewerking, het afspelen van filmpjes en de meeste andere activiteiten is een dual-coreprocessor echter voldoende.

Notebookprocessors zijn afkomstig van twee fabrikanten: Intel en AMD.

3. Dvd-brander

Cd-rom- of dvd-spelers worden praktisch niet meer voor consumenten-notebooks geproduceerd. De kans is groot dat uw nieuwe notebook een dvd-brander aan boord heeft (behalve als u een netbook heeft). Hiermee kunt u cd's, dvd-rom's en dvd-films afspelen en branden. Voor het afspelen van cd's en dvd's heeft Windows 7 Home Premium het programma Windows Media Center aan boord. Om schijfjes te branden hebt u een brandprogramma nodig. Vaak wordt een gestripte versie van commerciële brandsoftware zoals Nero meegeleverd. Goede brandsoftware hoeft u overigens nooit te kopen. CDBurnerXP is een gratis programma waarmee u de meeste soorten schijven kunt branden. Voor het branden van muziek-cd's kunt u met Windows Media Player (standaard in Windows aanwezig) of iTunes aan de slag. Notebooks met een Blu-ray-speler zijn dun gezaaid, en dat geldt helemaal voor apparaten met een Blu-ray-brander, die zijn voornamelijk in het hogere segment te vinden. Tenzij u erom verlegen zit om Blu-ray-films af te spelen, heeft een Blu-ray-speler geen meerwaarde.

4. Schermformaat

Het beeldschermformaat wordt aangeduid in inches en beschrijft de diagonaal van het scherm, dat is de afstand van rechtsonder tot linksboven. Het scherm van een 15inch-notebook ziet er tegenwoordig anders uit dan een paar jaar geleden, omdat de beeldschermverhoudingen zijn aangepast van standaardformaat ('klassieke tv') naar breedbeeldformaat. De omvang van het scherm zegt iets over de draagbaarheid van een notebook, maar hij heeft ook invloed op het gebruiksgemak en de accuprestaties. Een groter scherm verbruikt meer stroom en trekt een zwaardere wissel op de accu. Een netbook beschikt meestal over een 10inch-scherm, een beeldschermomvang van 12 inch zien we vaak terug bij high-end modellen voor louter mobiel gebruik, en bij een scherm van 17 inch of groter gaat het om een echte desktop-vervanger. De laatste categorie bestaat vooral uit zwaardere modellen die op een vaste plek blijven staan: wel verplaatsbaar, maar minder goed draagbaar. De 15inch-notebooks zijn geschikt voor thuisgebruik en toch redelijk handzaam te vervoeren.

Een 15inch-notebook is redelijk handzaam en veel beter te vervoeren

dan een 17inch-model.

5. Geheugen

Met de termen 'Random Access Memory' (RAM), 'werkgeheugen' en 'intern geheugen' wordt steeds hetzelfde bedoeld. Dit type geheugen is nodig om programma's in te laden, en moet niet worden verward met de harde schijf of met andersoortige opslagmedia. Voor een netbook met Windows XP is 2 GB een goede omvang. Voor notebooks met Windows 7 is 2 GB dit de ondergrens, u kunt daarbij beter voor een model kiezen met 3 of 4 GB aan werkgeheugen.

Voor een notebook met Windows 7 is 3 of 4 GB werkgeheugen ruim voldoende.

6. Opslagruimte

De opslagruimte van harde schijven in notebooks is beperkter dan die van exemplaren in een desktop-pc. Opslagcapaciteiten die veel voorkomen zijn 160 GB, 250 GB, 320 GB en 500 GB. Als u een filmliefhebber bent en veel downloadt, kan een harde schijf niet groot genoeg zijn, maar voor de meeste mensen is 250 GB ruim voldoende. Het opslagmedium Solid State Drive (SSD) zien we terug netbooks en in high-end notebooks. Deze hardeschijf-vervanger is gebaseerd op flash-geheugentechniek en heeft geen bewegende onderdelen. Hierdoor zijn SSD's geluidloos en ongevoelig voor fysieke schokken. Nadeel ervan is de beperkte capaciteit ten opzichte van een standaardschijf, en de hoge prijs. In de praktijk zien we notebooks met 32 GB, 64 GB of 128 GB SSD-geheugen, en daarvoor betaalt u een klein fortuin. SSD is een interessante technologie, maar als u nu een notebook aanschaft zorgt hij nog voor een te hoge meerprijs.

Een SSD (Solid State Drive) is kostbaar en heeft een beperkte opslagcapaciteit.

0 Reactie(s) op: Checklist: optimale laptopkeuze maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.