Chromecast vs Android TV-box: wat zijn de verschillen?

© PXimport

Chromecast vs Android TV-box: wat zijn de verschillen?

Geplaatst: 20 oktober 2021 - 04:54

Aangepast: 19 december 2023 - 06:04

Wesley Akkerman

De Chromecast en het Android TV-platform zijn twee producten van Google. Ze hebben soortgelijke functies, maar verschillen op belangrijke punten van elkaar. Wat is het verschil tussen de twee, zijn ze eigenlijk wel vergelijkbaar en is één van de twee echt beter?

Het Android TV-platform is een besturingssysteem voor smart tv’s en mediaspelers. Het systeem werkt met losse apps die je downloadt uit de Google Play Store. Je vindt daar apps voor het weer, videostreamingdiensten, muziekstreamingdiensten en videogames. Aanwezig in Android TV, en daarmee elke Android TV-box, is het Google Cast-protocol. Dat is een draadloze communicatiestandaard voor het casten van content binnen een thuisnetwerk.

Het casten van content werkt heel simpel. Je hebt daarvoor een bronapparaat en een doelapparaat nodig. Het bronapparaat is in dit geval een smartphone, tablet of pc met apps of programma’s die Google Cast ondersteunt. Denk dan bijvoorbeeld aan Netflix of Disney+, waarmee je je favoriete films en series streamt naar een tv, of een dienst als Spotify. Het doelapparaat is dan een Android TV-apparaat of een Chromecast, die het – versleutelde – signaal opvangen en omzetten.

De Google Chromecast is niets minder dan een handige aanvulling op een tv of monitor, waarmee het apparaat toegang krijgt tot slimme netwerkfuncties. Een tv zonder internetaansluiting kan zodoende alsnog content van Netflix of Spotify verwerken, om maar een voorbeeld te geven. Tegenwoordig heb je ook een Chromecast die geleverd wordt met Google TV. Google TV is een aangepaste versie van Android TV, waardoor deze Chromecast dus fungeert als mediaspeler.

Chromecast vs Android TV: de verschillen

Wanneer we het echter over een Chromecast in het algemeen hebben, dan hebben we het over de simpele ontvangers die je voor een paar tientjes aanschaft in de winkel. Overigens is de Chromecast met Google TV officieel nog niet in Nederland beschikbaar, maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden. Je kunt het apparaat gewoon online bestellen. Tussen de Chromecast met Google TV en een moderne Android TV-box zitten weinig verschillen, dan weet je dat alvast.

Het grote verschil tussen de ouderwetse Chromecast en een Android TV-box is dat de Chromecast alleen ontvangt en verwerkt, terwijl het Android TV-apparaat je in staat stelt direct vanaf een tv of mediaspeler content af te spelen. Daarnaast is een gemiddelde Chromecast ook een stuk goedkoper dan een mediaspeler (of tv!) met Google Cast aan boord. De mediaspeler heeft bovendien Android TV-software, terwijl de Chromecast helemaal leunt op de apps van je mobiele apparaten.

Qua functionaliteit moet je er rekening mee houden dat alleen de recente modellen van de Chromecast zaken als 4K en HDR ondersteunen, bijvoorbeeld de Chromecast Ultra. Niet elke Android TV-box is daarin gelijk, maar veel van die spelers ondersteunen eveneens 4K en HDR. Je moet even goed de specificaties checken om te achterhalen wat een mediaspeler precies in huis heeft. En anders kun je natuurlijk reviews lezen, zoals over de Nokia Streaming Box 8000.

Android TV

© PXimport

Chromecast vs Android TV: welke is beter?

Het is verleidelijk en begrijpelijk om jezelf af te vragen wat nou beter voor je is: een Chromecast of een Android TV-box. Dat is afhankelijk van je situatie. Heb je bijvoorbeeld al een tv staan met Android TV aan boord, dan heb je geen Chromecast nodig. Heb je een relatief oude tv die wel beschikt over HDMI-poorten, dan kun je bijvoorbeeld een Chromecast overwegen wanneer je het voor jezelf simpel wil houden. Chromecasts zijn dan goedkopere en simpele alternatieven.

Helemaal wanneer die tv niet beschikt over allerlei zaken als HDR en 4K (en termen als Dolby Atmos en Dolby Vision): ook dan is een goedkopere Chromecast een goed idee. Je koopt die dingen al vanaf 39 euro en daarmee stream je allerlei content in de maximale resolutie van full hd (1.920 bij 1.080 pixels). Dat is voor veel mensen al genoeg, omdat niet iedereen de nieuwste tv’s thuis heeft staan. Plus: je hebt het gemak van bediening via je smartphone; da’s een afstandsbediening minder.

Heb je bijvoorbeeld een tv van LG of Samsung, maar vind je het Android TV-besturingssysteem veel fijner? Dan doe je er goed aan te investeren in een goede mediaspeler met dat besturingssysteem aan boord (of de kiezen voor die eerdergenoemde Chromecast met Google TV). Dan heb je de tv waar je helemaal tevreden over bent met de software waar je naar op zoek bent. Al met al is een mediabox vaak wel de beste optie, maar alleen voor mensen met uitgebreide en moderne tv’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten