Een betrouwbaar back-upsysteem is geen luxe, maar noodzakelijk om uw belangrijke gegevens overal en altijd veilig te kunnen stellen. We testen twaalf externe harde schijven met een opslagcapaciteit tot maximaal 2 TB voor thuisgebruik en onderweg.

Besproken externe schijven:

Western Digital My Book 3.0 1TB

Iomega Prestige 2TB

Toshiba StorE Alu 1TB

LaCie Starck 2TB

Freecom Secure RFID 1TB

Western Digital My Book Elite 2TB

Freecom Quattro 2TB

Externe harde schijven kunt u gebruiken voor het maken van back-ups, maar ze zijn natuurlijk ook handig als u extra opslag­capaciteit in huis wilt halen. Voor back-updoeleinden zijn ­stationaire modellen met een 3,5 inch schijf het meest geschikt. Dergelijke modellen zijn gunstiger geprijsd en beschikken over meer opslagcapaciteit dan de compacte varianten. Daar staat tegenover dat u ze minder makkelijk meeneemt, maar daar zijn ze niet voor bedoeld. Als u graag altijd uw belangrijke data bij de hand hebt, is een compact extern model met een 2,5 inch harde schijf de aangewezen keuze. We ­hebben zeven stationaire en vijf compacte externe harde schijven getest. Een externe schijf is aan te sluiten via usb 2.0, firewire of eSATA. Usb 2.0 vinden we op vrijwel alle pc’s en enkele routers terug. Firewire is minder vanzelfsprekend en de externe eSATA aansluiting is meestal alleen terug te vinden op de krachtiger systemen. In het kader ‘Hoe snel is…’ ziet u welke impact het type aansluiting heeft op de prestaties. De leessnelheid hebben we gebenchmarkt door een bestand van 50 MB te lezen en te schrijven in stukken van 4 of 512 KB. Een externe schijf is niet alleen interessant voor back-ups, maar ook als opslagmedium. We hebben daarom gekeken hoe een externe usb 2.0-schijf presteert op een Netgear WNDR3700 router met usb-aansluiting. Het op de pc afspelen van 1080p HD-video vanaf de schijf die is aangesloten op de Netgear WNDR3700-router verloopt prima.

Hoe snel is...

Overdracht van 3,12 GB

Usb 1.0 13 minuten 30 seconden

Usb 2.0 2 minuten 7 seconden

Usb 3.0 32 seconden

Firewire 400 3 minuten 2 seconden

Firewire 800 44 seconden

eSATA 38 seconden

Conclusie

De beste externe harde schijf is zonder meer de LaCie Starck, die als absolute winnaar naar voren komt. Zoekt u echter een goedkope harde schijf die u bijvoorbeeld op uw router aansluit, kies dan voor de Toshiba StorE. Voor 75 euro koopt u een degelijke schijf met 1 TB opslag. Of nog beter, ga voor de Toshiba 1,5TB StorE als uw budget dat toelaat. Sluiten we de Toshiba aan op de Netgear WNDR7300, dan verloopt het streamen van 1080p HD-video zonder problemen. Wilt u simpelweg een snelle externe harde schijf, kies dan voor de Western Digital MyBook 3.0 met usb 3.0, waarvan binnenkort ook een 2TB-versie beschikbaar is. Firewire 800 is meestal niet op een pc aanwezig en een uitbreidingskaart is behoorlijk kostbaar. Het is dan beter direct over te stappen op het snellere usb 3.0. Er wordt immers een uitbreidingskaart geleverd bij de MyBook 3.0. Controleer dit wel, want er zijn ook versies zonder een dergelijke uitbreidingskaart.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten