Corsair Hydro Series H50-waterkoeling

Nog niet zo lang geleden hebben we de CoolIT Domino ALC-waterkoeling getest. Corsair dacht: “Leuk dat jullie zo enthousiast zijn over de Domino, hebben jullie onze Corsair Hydro Series H50 eigenlijk al geprobeerd?” Dat hadden wij nog niet en dus kregen we dit model toegestuurd. De Corsair Hydro Series H50 is een geïntegreerde waterkoeling die geschikt is voor recente Intel- en AMD-processors.

Luchtkoelers zijn doorgaans flink goedkoper dan waterkoelingen. De reden hiervoor is dat er minder onderdelen nodig zijn. Alleen worden luchtkoelers steeds minder efficiënt naarmate een systeem langer aanstaat. De lucht in de behuizing warmt op en wordt dus minder geschikt om de processor te koelen. Een waterkoelingsysteem, zoals de Corsair H50, heeft daar geen last van. Bij een geïntegreerde waterkoeling hebt u geen extra onderdelen nodig en hoeft u geen vloeistof bij te vullen. In het koelblok van de H50 zit een pomp die vloeistof circuleert. De truc is dat in het koelblok de warmte van de systeemprocessor wordt overgedragen naar de vloeistof. De pomp zorgt er vervolgens voor dat de opgewarmde vloeistof afgevoerd wordt naar een warmtewisselaar (radiator) en tegelijk reeds afgekoelde vloeistof van de warmtewisselaar het koelblok weer binnenkomt. De vloeistof stroomt door slangen, waardoor de warmtewisselaar op een gunstige plek gemonteerd kan worden voor optimale afkoeling van de opgewarmde vloeistof.

Deze gunstige plek is achterin de computerbehuizing waar normaal gesproken plaats is voor een 12cm-ventilator. Hier eenmaal gemonteerd, wordt lucht van buiten de behuizing aangezogen door een speciale fan waardoor de vloeistof die zich in de warmtewisselaar bevindt maximaal gekoeld kan worden. We vergelijken de Corsair Hydro Series H50 in deze test op sommige punten met de eerder geteste CoolIT Domino Advanced Liquid Cooling, een soortgelijk geïntegreerd waterkoelingsysteem.

© PXimport

De ringconstructie voor het plaatsen oogt wat vreemd, maar is een handig hulpmiddel voor het plaatsen van het koelblok.

Aan de slag

Hoewel de verpakking van de Corsair H50 twee keer zo groot is als die van de CoolIT Domino, is de koeler zelf compacter en neemt hij aanmerkelijk minder ruimte in beslag. Inbouwen van de H50 gaat ook makkelijker dan bij de CoolIT Domino. Inmiddels zijn we handig geworden met het inbouwen van exotische processorkoelers en zien we kans het moederbord gewoon op zijn plek te laten zitten wanneer we de grondplaat voor de processorkoeler aan de achterzijde van het moederbord moeten vervangen. Bent u minder handig, dan zal het moederbord uit de behuizing moeten worden gehaald. Overigens zijn er behuizingen die speciaal voor dit doel een uitsparing hebben op het paneel waarop het moederbord is vastgeschroefd. De Corsair H50 gebruikt een soort ringophanging waarin het koelblok gemonteerd moet worden. In eerste instantie ziet dit er raar uit, maar het blijkt erg handig. Het is eenvoudig om het koelblok naar de ring te manoeuvreren, waardoor minder kracht gezet hoeft te worden om de zaak op zijn plek te krijgen. Het monteren van de warmtewisselaar en ventilator is helemaal geen probleem.

© PXimport

Het koelblok met pomp is zeer compact, wat gunstig is voor de luchtstroom in de kast.

© PXimport

De slangen laten zich makkelijk wegvoeren waardoor de warmtewisselaar aan de zijkant gemonteerd kan worden.

Betere Prestaties

De eerder geteste CoolIT Domino heeft een instelbaar toerental met schermpje voor de fan die op de warmtewisselaar is gemonteerd. Bij de Corsair H50 wordt de ventilator door de aansluiting op het moederbord gereguleerd, zoals dit bij een normale luchtkoeler ook het geval is. De vloeistofpomp van de Corsair H50 is aanmerkelijk stiller dan die van de CoolIT Domino. Wat koelprestaties betreft doen beiden niet voor elkaar onder. Voor het benchmarken hebben we de ventilator op het maximale toerental gezet, wetende dat dit weinig zegt over de praktijk, maar het illustreert de maximale koelcapaciteit van het systeem. Als testapplicatie is gekozen voor Prime95, een FFT-rekenprogramma waarbij de vier kernen van onze AMD Phenom II X4 voor 100 procent worden belast gedurende twintig minuten. Zowel de Corsair H50 als de CoolIT Domino houden onze AMD-processor op ongeveer 43 graden. Dit is extreem laag vergeleken met een luchtkoeler die sneller richting de 50 à 60 graden gaat, afhankelijk van de binnentemperatuur van uw systeem.

© PXimport

Door de vier kernen van onze AMD Phenom II vol te belasten met het programma Prime95 loopt de temperatuur lekker op.

© PXimport

Alle vier kernen worden inderdaad 100% belast.

© PXimport

De temperatuur loggen we met behulp van Everest een handig programma dat constant de temperatuur registreert van de vier kernen.

© PXimport

Speciaal voor overklokkers biedt de Corsair H50 de mogelijkheid een tweede fan te monteren, zodat een ‘Push-Pull’-configuratie ontstaat (aanzuigen van lucht aan de ene kant, wegzuigen aan de andere kant). Dit verhoogt de koelcapaciteit van de warmtewisselaar. Deze tweede fan wordt niet standaard meegeleverd.

Conclusie

Als we moeten kiezen tussen de CoolIT Domino ALC en de Corsair H50, dan nemen we de Corsair H50 mee naar huis. Voordelen zijn de lagere prijs, betere inbouwconstructie en het geringere geluid van de pomp. Ook hier geldt weer, de tijd moet leren hoe goed een pomp werkelijk is. De CoolIT Domino ALC beschikt in elk geval over een uitstekende pomp, dit kunnen we na drie maanden gebruik wel concluderen. We zijn benieuwd of dit ook voor de Corsair Hydro Series H50 geldt en komen hier zeker op terug. Voor nu is het oordeel in ieder geval erg positief.

Corsair Hydro Series H50

Prijs € 65,-

Garantie 24 maanden

Info www.corsair.com

Ondersteunde sockets Intel: LGA775, LGA1156, LGA1366; AMD: AM2, AM2+, AM3

Voorlopig oordeel 9/10

Pluspunten

Makkelijk in te bouwen

Goede handleiding

Compact

Stille pomp

Minpunten

Geen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten