De opmars van de drone

Door: Jeroen Boer | 16 januari 2015 10:08

Nieuws

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

ACHTERGROND - Onbemande vliegtuigjes veroveren de harten van hobbyvliegers en beheersen de fantasie van velen. Maar wat is een drone precies, wat kun je ermee en wat mag je ermee doen?

De eeuwige fascinatie met vliegen zet zich met drones ongeremd voort. De op afstand bestuurbare vliegende objecten bewaken bedrijfsterreinen, ontdekken structurele gebreken in gebouwen en vervangen dure helikoptervluchten in filmproducties. In Duitsland worden drones zelfs gebruikt om het leven van reekalveren die verstopt zijn in het hoge gras te redden van maaidorsers.

Tegelijkertijd stappen ook steeds meer privéhobbypiloten in de wereld van drones. De onbemande vliegende objecten zijn eenvoudig te besturen en dat kan zelfs met mobiele apparaten als een smartphone of tablet. Dankzij een ingebouwde camera kan een vlucht opgenomen worden en vervolgens gedeeld worden met andere hobbyisten.

Speelgoed

De wereld van op afstand bestuurbare drones voor privégebruik wordt gedomineerd door de quadrocopter. De vier rotoren zorgen voor de benodigde stuwkracht. In het midden is de benodigde elektronica en de accu gehuisvest. De simpelste exemplaren koop je voor zo'n 50 euro en zijn zo groot als je hand. Ze wegen zo'n 40 tot 60 gram en zijn als speelgoed bedoeld om plezier aan te hebben. Dergelijke drones kun je alle kanten op bewegen en veel varianten beheersen ook nog eens loopings. Ze zijn erg wendbaar en voorzien van leds zodat je zo ook kunt zien als de zichtomstandigheden minder goed zijn. De accu van een simpele drone gaat zo'n negen minuten mee.

De volgende stap vormen de drones met geïntegreerde camera. De opnamen worden opgeslagen op een geheugenkaartje en kunnen na de vlucht op de computer bekeken worden. Dergelijke drones heb je vanaf zo'n 100 euro en filmen in HD-kwaliteit (720p). Nog leuker zijn de drones waarbij je live kunt meekijken met de opname en die kun je kopen vanaf 180 euro.

Sommige drones, zoals de Hubsan x4 FPV H107D, hebben een ingebouwde camera waarmee je kunt meekijken op de afstandsbediening.

Besturen met smartphone

Geavanceerdere drones kun je met een smartphone of tablet besturen. Hierbij is het mogelijk om bewegingen van de telefoon direct over te brengen naar de drone. Het meest populaire model is de Parrot AR.Drone 2.0, die kun je besturen met de app AR.FreeFlight 2.0. Met een vingerbeweging start je de drone, waarna de quadrocopter zelfstandig in de lucht blijft. De drone regelt zelf de juiste sterkte van de rotororen. De eenvoudige besturing maakt manoeuvres zoals loopings eenvoudig mogelijk. Dat gaat overigens niet altijd helemaal soepel. De Parrot AR.Drone 2.0 is ook verkrijgbaar als Elite Edition met geïntegreerde gps-module voor 349 euro. Deze variant keert dankzij gps indien gewenst automatisch terug naar zijn startpunt.

Je kunt tijdens het besturen de AR.Drone zelf in de gaten houden of hem bedienen op basis van de videostream die je op je mobiele apparaat ziet. De gps-module is verwerkt in de zogenoemde flight recorder, vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig. De flight recorder neemt zo'n 350 parameters zoals de positie van de drone op. De data kunnen uitgelezen worden, in 3D bekeken worden en kunnen worden gedeeld met de Parrot Community. Dankzij het ingebouwde flashgeheugen van 4 GB kan de drone twee uur video in 720p met 30 frames per seconde opnemen. Een acculading is goed voor zo'n 15 minuten vliegen en de reikwijdte ten opzichte van je smartphone is zo'n 50 meter.

Parrots AR.Drone 2.0 is verkrijgbaar met geïntegreerde gps-module zodat hij zelfstandig weer terug kan vliegen.

Accessoires

Welke drone je ook kiest, je bent niet klaar na de aanschaf. Omdat de accucapaciteit erg beperkt is, is het verstandig om een aantal reserveaccu's aan te schaffen. Een reserveaccu kost ongeveer 15 tot 30 euro. De propeller van de quadrocopters gaan nogal eens stuk en reserve-exemplaren worden doorgaans dan ook meegeleverd. Toch kan het geen kwaad om alvast wat meer exemplaren te kopen.

Zeker als je een drone pas hebt aangeschaft, ben je immers nog niet handig in de besturing. Een pakje met vier propellers kost ongeveer 7 euro. Daarnaast kun je sommige drones uitbreiden met duurdere uitbreidingsmogelijkheden. Een Parrot AR.Drone 2.0 zonder gps kun je voor via de Flight Recorder GPS die 99 euro kost uitbreiden met gps.

Vooral propellers zijn handig om op voorraad te hebben.

Zelf bouwen

Voor de technisch aangelegde hobbyist zijn er ook zelfbouwdrones te koop. Je kunt ze beschouwen als basismodellen die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Een voorbeeld is de Mini Quadcopter Kit Crazyflie Nano die je koopt als een bouwpakketje. Deze mini-drone weegt slechts 19 gram en is 9 centimeter breed. Je moet de Crazyflie Nano echt beschouwen als hobbyproject, want zelfs na het in elkaar zetten van de kit is de drone niet startklaar. Je krijgt er bijvoorbeeld geen afstandsbediening bij. Deze taak kan ingevuld worden met een usb-controller die je koppelt aan een computer. Je sluit hiervoor de usb-dongel Crazy Radio (33 dollar) aan op de pc zodat je pc radiografisch kan communiceren met de drone. Omdat het platform opensource is, is het ook mogelijk om een koppeling te maken met de Raspberry Pi.

De Mini Quadcopter Crazyflie Nano is een opensource-drone waar je zelf mee kunt knutselen.

4 Reactie(s) op: De opmars van de drone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 januari 2015 19:32 Anoniem
  En nu allemaal wachten op botsingen, de eerste ongelukken, en echte privacy rechtzaken.
  Heel leuk, vooral zolang er nauwelijks iets is geregeld.
  Een grote ellende indien in verkeerde handen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 januari 2015 11:24 Anoniem
  Voor meer info over drones: http://www.drones.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2015 23:21 Anoniem
  Te koop bij Shopncopter.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2015 20:03 Anoniem
  Ik kijk uit naar de wearables. Zano en Nixie gaan een grote hype worden denk ik. In de tussentijd nog maar even oefenen met mijn mini drone van http://www.droneman.nl. Liever crashen met zo een dan een dure!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.