De Consumer Electronics Show stond zoals verwacht in het teken van de tablets. Er is bijna een jaar verstreken sinds Apple op de markt kwam met zijn succesvolle iPad en de competitie probeert nu ook een graantje mee te pikken op de groeiende tabletmarkt. Na alle aankondigingen op de CES is het een stuk duidelijker hoe de tabletmarkt gaat evolueren in 2011 en kunnen we gaan nadenken wat we willen gaan kopen.

De meeste aandacht ging op CES uit naar Honeycomb, de derde versie van Googles Android en de eerste versie die speciaal ontwikkeld is voor de tablet. Naast het besturingssysteem zelf is er op CES ook al een tablet onthuld die draait op Honeycomb, Motorola’s Xoom, die binnen een paar maanden op de markt moet verschijnen.

[youtube]hPUGNCIozp0[/youtube]

Android 3.0 is speciaal voor tablets ontwikkeld.

“Tot nu toe waren Android-tablets vooral grotere smartphones, maar dit jaar gaan we voor het eerst Android-tablets zoals de Motorola Xoom zien die op een versie van Android draaien die veel beter geschikt is voor het schermformaat,” zegt Sarah Rotmann Epps, een analist bij Forrester Research. Ten minste twee andere fabrikanten, Toshiba en ASUS, hebben ook belooft om met Honeycomb-tablets te komen en er zijn ongetwijfeld meer tablets in ontwikkeling zodat de concurrentiepositie van Android ten opzichte van Apple verstevigd wordt. Android is echter niet het enige besturingssysteem dat de aanval op de marktleider inzet.

RIM en HP

Research In Motion, fabrikant van de populaire BlackBerry-smartphone, komt met de PlayBook die draait op een eigen besturingsysteem en verbinding kan maken met de BlackBerry. Ook HP komt met een tablet voorzien van een eigen besturingsysteem, namelijk WebOS dat HP in handen kreeg na de overname van Palm. “We verwachten dat dit een wedstrijd tussen drie partijen gaat worden,” zegt Rotmann Eps. “We denken dat de iPad nummer één blijft, gevolgd door Motorola en BlackBerry die strijden om de tweede en derde plaats. HP, die geen tablet heeft laten zien op CES, zou dat nog kunnen veranderen.”

[youtube]eAaez_4m9mQ[/youtube]

De RIM PlayBook die draait op een eigen besturingsysteem.

Prijsdalingen

Hoewel CES de start van de tabletrace inluidde, barst het spektakel pas echt los als de eerste iPad-concurrenten over een paar maanden in de winkel liggen. We verwachten dat Apple ook niet stil zit en tegen die tijd een tweede versie van de iPad heeft aangekondigd. “Tegen het einde van maart zullen we waarschijnlijk de iPad 2 en de Motorola-tablet, de Xoom gebaseerd op Honeycomb, zien,” zegt Bob O’Donnell, vicepresident bij IDC. “We zullen dan ook de lancering van de PlayBook zien, dus tegen die tijd is het een goed moment om een tablet te kopen.”

“Later in het jaar denk ik dat we lagere prijzen gaan zien, dus je zou kunnen wachten, terwijl de fabrikanten strijden en elkaar gaan concurreren op prijs,” zegt O’Donnell. “Tegen de kerstperiode zullen we erg goede prijzen gaan zien. Helaas zal dat wel zijn voor tablets die op het punt staan om van de markt gehaald te worden, desalniettemin zullen het erg lage prijzen zijn.”

Microsoft

Microsoft lijkt de grote afwezige in de discussie over de tabletstrijd in 2011. ‘s Werelds grootste softwarefabrikant was in 2001 al volop bezig met Windows-tablets, maar trok zich terug uit de tabletmarkt toen die tablets weinig succes hadden. Op het succes van Apple heeft Microsoft momenteel geen antwoord door het gebrek aan een echt tabletbesturingssysteem. Er zijn op CES wel tablets aangekondigd die draaien op Windows 7, maar we verwachten niet dat die net zo succesvol zullen zijn als sommige van de concurrenten.

© PXimport

Een tablet die draait op Windows 7.

Voor echt succes zal Microsoft moeten wachten op Windows 8. Op de CES kon Microsoft wel melden dat de volgende versie van Windows geschikt zal zijn voor ARM-processors, de processors waarop zo’n beetje alle tablets op draaien. Het huidige Windows 7 werkt niet op ARM-processors en dat betekent dat Windows-tablets momenteel gebaseerd zijn op notebooktechnologie van Intel of AMD, met alle nadelen zoals koeling van dien. Het zal waarschijnlijk nog zo’n twee jaar duren voor er echt iets leuks uit de stal van Microsoft op de markt verschijnt.

[youtube]-Z2m8Ye1yTc[/youtube]

Op CES zijn zoals verwacht diverse tablets aangekondigd.

We blijven de tabletmarkt in de gaten houden en zullen u op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen in 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten