Eenvoudig partitioneren met Partition Wizard

Door: Robbert Brus | 15 maart 2013 15:24

Review

Partitioneren blijft een lastige opgave. We verwijzen vaak naar programma’s als GParted, die alleen via een opstartbare cd te gebruiken is. Partition Wizard Home Edition van MiniTool Solution is een Engelstalig programma voor partitioneren, dat gewoon in Windows gebruikt kan worden en vrij gemakkelijk in gebruik is.

Partition Wizard Home Edition biedt je de mogelijkheid om vanuit een programma schijven te configureren en te beheren. Zo kunnen partities worden gemaakt, maar kan ook de omvang van partities worden aangepast. Zorg hierbij wel dat je genoeg schijfruimte toekent bij het verkleinen van een partitie. Ook zijn er opties aanwezig zoals partities opsplitsen, kopiëren en verplaatsen. Naast het beheren van partities, kan het programma ook schijven wissen zonder dat er data terug te halen valt, labels instellen, partities verbergen, de stationsletter aanpassen en schijven op fouten controleren.

Overzicht

De interface van het programma is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Bovenin vind je de meest gebruikte functies via knoppen en aan de linkerkant staat een lijst met alle opties. In het rechterdeelvenster worden de schijven en de partities weergegeven in zowel een grafisch als een tekstueel overzicht. Het aanpassen van een partitie gaat eenvoudig. Dit kan worden gedaan door de balk heen en weer te schuiven of door de omvang via de tekstvakken op te geven.

Bij de meeste partitioneringssoftware is het nodig een opstartbare cd te maken om wijzigingen op de schijf waar het besturingssysteem op staat, aan te brengen. Met Partition Wizard Home Edition is dat niet nodig. Na het opgeven van de nieuwe indeling, start de computer opnieuw op en start het programma automatisch om de nieuwe instellingen toe te passen. Indien je liever een opstartbare cd gebruikt, is er wel de mogelijkheid om er één te downloaden.

Vanuit Windows kan je alle partities en schijven beheren.

Kortom

Partition Wizard Home Edition is een handig en eenvoudig programma om wijzigingen aan partities aan te brengen. De extra opties maken het programma helemaal af. Ga je ermee aan de slag, vergeet dan nooit eerst een goede back-up te maken, want het blijft een risicovolle onderneming.

Partition Wizard Home 7.7

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Vanuit Windows instellen, dus geen cd nodig

Optie om schijven wissen

Minpunten

Misschien iets teveel opties (het lijkt complexer dan het is)

SCORE 8/10

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

1 Reactie(s) op: Eenvoudig partitioneren met Partition Wizard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 april 2014 15:50 Anoniem
    Onder Windows 7 en 8 kan je via Schijfbeheer ook, binnen bepaalde grenzen, partities creëren, verkleinen, vergoten en verwijderen. Minder mogelijkheden dan Partition Wizard, maar vaak wel voldoende. Je kan Schijfbeheer o.a starten door rechtklikken op Computer en dan in het snelmenu te klikken (links) op Schijfbeheer.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.