Epson MG-850HD

Door: Elmar Rekers | 16 januari 2012 09:00

Review

Met de MG-850HD maakt beamerkoning Epson het voor mensen met een iApparaat mogelijk om in hoge kwaliteit films te checken en content te streamen. En het is voor de verandering nog eens betaalbaar ook.

Gebruikt u uw iPhone, iPod of iPad net als wij veelvuldig voor het checken van video's, dan is de kans groot dat deze beamer bijzonder goed bij u gaat vallen. De MG-850HD gaat namelijk hand in hand met de populaire hebbedingen van Apple.

Voor beamer-begrippen is de MG-850HD zeer compact en Epson benadrukt dan ook dat het apparaat ontworpen is om eenvoudig van hot naar her gesleept te worden. Of u het 3,9 kilogram wegende apparaat daadwerkelijk mee gaat sleuren naar al uw vrienden valt te betwijfelen, maar door het mooi weggewerkte handvat en de ingebouwde lenskap is het wel erg simpel om de projector naar andere kamers in huis te verplaatsen.

iPhone dock

De beamer ziet er dan misschien wat plastic uit, hij voelt weldegelijk stevig en robuust. Iets dat ook zeker gezegd kan worden van het ingebouwde dock voor uw iPhone, iPad of iPod. U zet uw gadget probleemloos in de standaard en zonder enige set-up procedure kunt u aan de slag. Het ding ondersteunt zelfs enkele Android-apparaten.

De MG-850HD is door zijn gewicht uitermate mobiel.

Hoewel de ondersteuning van iOS-apparaten natuurlijk het stokpaardje van deze MG-850HD is, biedt de projector ook meer dan genoeg opties voor momenten dat er even geen Apple-gadget in de buurt is. Zo zit er onder meer een HDMI-poort op, een componentaansluiting en twee USB-poorten. Alle aansluiting worden overigens goed beschermd wanneer deze niet in gebruik zijn.

Epson deed de MG-850HD tijdens de IFA in Berlijn uit de doeken, naast een hele serie nieuwe high-end beamers. Hoewel de MG-850HD niet de beeldkwaliteit levert van zijn grote broers - hij kost immers ook een fractie van de prijs - waren wij toch zwaar onder de indruk van het beeld dat hij op ons grote witte scherm projecteerde.

Allereerst is het een genot om te zien hoe het apparaat het beeld zelf aanpast voor uw omgeving. Dat wil zeggen; het beeld wordt automatisch rechtgezet waardoor u dus niet hoeft te klooien met stapels bierviltjes om een uitgekaderd beeld te krijgen. Daarnaast is het met de ingebouwde voetjes makkelijk om de beamer iets op te hogen als u het beeld niet direct goed op de muur krijgt.

Epson heeft een uitstekende prestatie geleverd met het 'monkey proof' maken van dit apparaat. U hoeft geen exceptionele kennis van beamers te bezitten om de MG-850HD te installeren. Sterker nog, als het u is gelukt de iPhone of iPad zelf in te stellen dan zal deze projector al helemaal een peulenschil zijn.

Filmavond

Voor het kijken van ons eerste filmpje hadden wij een woonkamer omgetoverd tot een ideale bioscoopzaal. Het was er pikdonker, er hing een speciaal projectiescherm en de beamer stond op de ideale afstand.

Het beeld is met zijn 1280x800 pixels haarscherp, en hoewel dit dus niet een 1080p HD-resolutie is, is het verschil nauwelijks te merken. De kleuren zijn krachtig en vol, en het geprojecteerde beeld extreem helder. Middels het scala aan instellingsopties kunt u het beeld uiteraard nog volledig aan uw persoonlijke smaak aanpassen.

De iPhone laadt op wanneer deze in het dock staat.

Toen een avond later wat vrienden over de vloer kwamen voor film nummer 2 - en er dus een en ander aan lampen werd aangezet - bleef de beamer ook nog verrassend sterk presteren. Iets dat vooral te danken is aan de ingebouwde lichtsensor die het kleurenpalet automatisch aanpast. Een feature die de MG-850HD een bijzonder geschikte beamer maakt voor een allround gebruik.

iPhone menu

Zet u een iPhone of iPad in het dock dan verschijnt er een overzichtelijk menu in beeld waarmee we foto's, video's en muziek van ons apparaat kunnen openen. Leuk detail: ons mobiele apparaat wordt direct opgeladen wanneer deze in het dock staat. Het integreren van een dock is een bijzonder goede vondst van Epson, want het wordt hierdoor gewoon ontzettend leuk en makkelijk om al uw zelfgemaakte video's en foto's op groot scherm terug te zien.

De MG-850HD heeft tot slot nog een ingebouwde 10 Watt stereo speaker. Verwacht niet weggeblazen te worden door een hoogwaardig audiopakket, maar het is een zeer degelijke oplossing voor het geval u geen kwaliteitsspeakers in de buurt hebt. Iets dat vaak het geval zal zijn mocht u deze beamer veelvuldig van plaats veranderen.

Conclusie

Met de MG-850HD levert Epson een heerlijke projector af voor een allround gebruik. Zeker gezien het schappelijke prijskaartje van nog geen 700 euro. Het beeld is uitermate helder en kleurrijk, en met een resolutie van 1280x800 pixels knalt u een haarscherp beeld op uw projectiescherm of muur. Daarbij doet de ingebouwde stereo speaker prima dienst en biedt het iPhone/iPad dock een hoog gebruiksgemak. Het apparaat biedt misschien niet de hoge beeldkwaliteit van Epson's high-end systemen, maar binnen zijn prijsklasse is er momenteel absoluut geen betere beamer te vinden. Een regelrechte aanrader dus.

Epson MG-850HD

Prijs € 693,18

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer gebruiksvriendelijk

Helder en scherp beeld

Design past bij iPhone en iPad

Schappelijke prijs

Minpunten

Ingebouwde speaker had beter gekund

0 Reactie(s) op: Epson MG-850HD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.