Goede foto's bij weinig licht

Door: kees-krick | 19 juli 2010 09:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een flitser gebruikt u om bij weinig licht toch nog leuke foto's te maken. Fotograferen met flitslicht is niet moeilijk, maar er is een aantal zaken waar u goed op moet letten om te voorkomen dat het resultaat teleurstelt. Wij laten zien hoe u de mooiste foto's maakt met een ingebouwde of met een losse flitser.

1. Zonnetje in huis

Zonder licht kunt u geen foto's maken. Daarom zorgt een camera onder mindere lichtomstandigheden voor zijn eigen licht, door de flitser te ontsteken. In een fractie van een seconde wordt een felle lichtflits gegeven, die hopelijk voldoende is om een goede foto te maken. Bijna alle camera's hebben een ingebouwde flitser. Dat is handig, want zo hebt u hem altijd bij u en is het onmogelijk om te vergeten om hem mee te nemen. De flitser vindt u aan de voorkant van het toestel, weggestopt achter een geribbeld stukje doorzichtig plastic. Veel cameratelefoons gebruiken een lampje om bij te lichten. Dat is geen echte flitser, maar omdat een lamp constant kan branden is hij ook tijdens het filmen prima te gebruiken. Daar is een echte flitser dan weer niet geschikt voor.

2. Niet te ver weg

Een ingebouwde flitser biedt veel gemak, maar hij heeft ook een nadeel: hij is nogal klein. Al lijkt het flitslicht voor onze ogen erg fel, het is niet geschikt om een grote ruimte mee te verlichten. Het flitslicht reikt simpelweg niet ver genoeg. Gebruik een flitser daarom alleen om personen of voorwerpen op korte afstand bij te lichten. Op objecten op enkele meters afstand valt nog wel een beetje licht, maar dat is onvoldoende voor een mooie foto. Als u een lange rij mensen van vooraf zou fotograferen, dan vangt de voorste persoon het meeste licht op en elke volgende wachtende wordt donkerder. Dat ziet er niet fraai uit. Kortom: een flitser geeft een behoorlijke lichtflits, maar hij kan nooit de zon vervangen.

De hoeveelheid flitslicht neemt snel af naarmate de afstand toeneemt.

3. Rode ogen

Krijgt iedereen op de foto rode ogen zodra u flitslicht gebruikt? Dan zit de flitser vlak naast de lens. Het flitslicht wordt via de ogen weerkaatst en komt in de vorm van rode vlekken op de foto terecht. Dit effect kan worden verkleind door op de camera 'rode ogenreductie' aan te zetten. Dat doet u, afhankelijk van het toestel dat u gebruikt, met een knop of via een menuoptie. Als u vervolgens een foto maakt, geeft de flitser eerst een serie kleine lichtflitsen. De oogpupillen van de mensen die u fotografeert verkleinen daardoor, zodat er minder licht via de oogbollen wordt weerkaatst. Daarna gaat de flitser pas echt af en wordt de foto daadwerkelijk gemaakt. Ditmaal zonder of in ieder geval met minder rode ogen. In plaats van een serie voorflitsen kan ook een apart lampje gaan branden om dit effect te bewerkstel­ligen.

4. Pop-up

Zowel bij een spiegelreflexcamera als bij sommige andere camera's springt de flitser vlak voor gebruik eerst een stukje uit de behuizing omhoog. Omdat hij daarna verder van de lens staat, krijgt u minder last van rode ogen. Het flitslicht wordt nog steeds door de ogen weerkaatst, maar nu in een iets andere richting, zodat het niet meer in de lens terechtkomt. U kunt het vergelijken met de situatie waarbij u schuin voor een spiegel staat, zodat u uw eigen reflectie niet ziet. De flitser klapt meestal omhoog nadat u op een knop hebt gedrukt, maar soms gebeurt het vanzelf, zodra het toestel merkt dat er geflitst moet worden.

5. Alles op een rijtje

We stelden al dat de interne flitser van een camera niet zo krachtig is. Iemand die zich vlak voor het toestel bevindt vangt het meeste licht, en met elke pas waarmee u zich van het object verwijdert neemt de lichtsterkte snel af. Daarom is het belangrijk dat alles wat u met flitslicht fotografeert zich ongeveer op dezelfde afstand van de lens bevindt. U fotografeert daarom liever 'in de breedte' dan 'in de diepte', want alleen in de breedte vangt alles ongeveer evenveel flitslicht. Fotografeert u een groep mensen, stel ze dan niet tien rijen dik op. Maak de groep liever wat breder en wat minder diep en neem eventueel wat afstand, zodat iedereen in beeld past.

0 Reactie(s) op: Goede foto's bij weinig licht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.