Grote pc-schoonmaak

Door: jeroen-horlings | 03 mei 2010 09:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Naast het huis, de vaat en de auto is ook uw computer (met de bijbehorende rand­apparatuur) op z'n tijd toe aan een schoonmaakbeurt. En dan niet alleen softwarematig! In deze editie van Opgelost bespreken we allerlei handige hulpmiddelen die goed van pas kunnen komen bij de grote pc-schoonmaak.

Voorzorgsmaatregelen

Let op: haal de stekker uit het stopcontact wanneer u uw pc schoonmaakt, en werk bij voorkeur met een antistatische polsband om statische elektriciteit te voorkomen.

Stofzuiger

Een van de handigste hulpmiddelen is een apparaat dat ongetwijfeld iedereen in huis heeft: een stofzuiger. Deze wordt meestal geleverd met een aantal opzetstukken van plastic, die perfect zijn om een pc van binnen schoon te zuigen. Niet alleen kunt u met deze opzetstukken preciezer werken, ook zijn ze vaak vervaardigd van plastic waardoor de kans op geleiding of statische elektriciteit nihil is. Een krachtige kruimeldief (al dan niet met opzetstukken) kan ook een uitkomst zijn om het stof binnen in de behuizing te verwijderen. U kunt de stofzuiger ook gebruiken in combinatie met een luchtspuitbus, waarbij de stofzuiger het opvliegende stof opvangt.

Microvezeldoekjes

Goede doekjes zijn onmisbaar bij een goede schoonmaakbeurt. Voor uw pc en randapparatuur kunt u het beste microvezeldoekjes gebruiken. Deze zijn stevig, pluizen niet en bevatten ook geen harde en schadelijke delen. Ze nemen bovendien goed stof op en maken gladde oppervlakten streeploos schoon. Voor het reinigen van plastic is een beetje water vaak al voldoende.

Blaasbalg

Wegblazen is soms makke­lijker dan wegzuigen. Vooral fijn stof kunt u ook prima met een blaasbalg verwijderen. Wanneer u hierin knijpt, wordt lucht door het dunne buisje geperst en stof weggeblazen. Doordat een blaasbalg een stuk kleiner is dan een stofzuiger of kruimeldief, kunt u hiermee beter bij moeilijk bereikbare posities komen.

Usb-stofzuiger

Stelt u ook op het werk of onderweg prijs op een schone pc of notebook, gebruik dan een usb-stofzuiger. Dergelijke apparaten zijn weliswaar een stuk minder krachtig dan een echte stofzuiger of een ­kruimeldief, maar doordat ze zo klein zijn,

zijn ze effectiever om stof en ­kruimels uit een toetsenbord te verwijderen. Ze worden meestal geleverd met een aantal speciale opzetstukken.

Reinigingsmiddel

Voor het reinigen van een lcd-monitor kunt u het beste speciale lcd-reinigingsvloeistof gebruiken. Deze vloeistof bevat geen alcohol of methanol, dat de coating van een monitor kan beschadigen (waardoor de monitor op den duur alleen maar meer stof zal gaan aantrekken). Goedgekeurde reinigingsvloeistof koopt u bij uw computerzaak of elektronicawinkels. Andere onderdelen, zoals de muis of een plastic behuizing van een monitor of printer, kunt u met een vochtige doek af­nemen. Voor het toetsenbord en de muis kunt u het beste een desinfecterende zeep gebruiken, omdat deze relatief veel bacteriën bevatten.

0 Reactie(s) op: Grote pc-schoonmaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.