Het beste van 2014: 5 smartwatch-pioniers

© PXimport

Het beste van 2014: 5 smartwatch-pioniers

Geplaatst: 28 december 2014 - 11:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Redactie Computer!Totaal

2014 is het jaar waarin de smartwatch ook echt om de consumentenpols werd gehangen. Je hoeft niet meer bij elke notificatie op je telefoon te kijken, een blik op je horloge is genoeg. Wij maakten een lijst van vijf pioniers in de wereld van de wearables.

LG G Watch R

Het ronde scherm van de LG G Watch R oogt fraai en het ronde knopje aan de zijkant geeft het net even wat meer de uitstraling van een gewoon horloge. De zwarte behuizing is van metaal gemaakt, waardoor het geheel stevig en duurzaam aanvoelt. Minpunt van het ontwerp is echter wel dat het horloge behoorlijk dik is. Om een vrouwenpols zal het horloge daardoor niet echt sierlijk staan.

Android Wear is net ten tonele gekomen, dus het is even wennen wanneer je voor het eerst met de G Watch R aan de slag gaat. Maar al snel kom je er achter dat alles op een logische plaats zit. Wel hebben we het idee dat de technologie nog erg in de kinderschoenen staat.

 

© PXimport

LG laat met de G Watch R zien dat wearables ook stijlvol kunnen zijn. Ook is de bouwkwaliteit keurig in orde. Prettig is ook dat het horloge goed de bewegingen herkent, zodat de smartwatch paraat staat wanneer je je pols draait om naar het scherm te kijken. Uiteraard moet je er genoegen mee nemen dat je met een smartwatch dus nog een apparaat bij hebt dat je regelmatig aan de lader moet hangen.

Bekijk hier de volledige review van de LG G Watch R.

Samsung Gear Live

Samsung heeft al heel wat smartwatches op de markt gebracht. De een succesvoller dan de ander. De meest recente telg uit de stal is de Gear Live. Het toestel ziet er al een stuk gelikter en dunner uit dan de voorgangers en draait op Android Wear.

Het heldere kleurenscherm van de Gear Live is afgewerkt met een aluminium frame en het polsbandje is uit plastic vervaardigd. Dat bandje kun je trouwens eenvoudig vervangen door een ander exemplaar van 22 mm breed. Er zit één knopje aan de zijkant, voor de rest bedien je het toestel door te tikken en swipen op het scherm. Een back-knop ontbreekt en dat is wel jammer. De camera? Die is er niet meer, maar dat is geen groot gemis.

 

© PXimport

De smartwatches van Samsung zien er telkens dunner en mooier uit maar ook deze Gear Live is nog verre van perfect. Zowel op het gebied van hardware als software is er nog werk aan de winkel. Het grootste nadeel is de batterij. Het Super AMOLED-scherm is ontzettend mooi maar vergt zoveel energie dat je bij intensief gebruik het einde van de dag niet eens haalt.

Bekijk hier de volledige review van de Samsung Gear Live.

Moto 360

Toen de eerste Android Wear horloges dit jaar verschenen, werd al snel duidelijk dat je toch beter nog even kon wachten voordat je er een ging kopen. Waarom? Nou, 2014 had nog een andere smartwatch voor ons in petto die er aanzienlijk beter uitzag: de Moto 360.

De Moto 360, verkrijgbaar voor zo'n 250 euro, had veruit het beste Android Wear-horloge van het jaar kunnen worden, maar het apparaat wordt onderuit gehaald door zijn enorm slechte batterijduur, zwakke prestaties en uiterst vervelende haperingen. Als je een echt goed Android Wear-horloge wilt, zul je dus nog even moeten wachten.

 

© PXimport

Wat Motorola betreft hoop ik dat het bedrijf het doorzettingsvermogen heeft om het opnieuw te proberen. Behalve misschien de LG G Watch R is er niets in het vooruitzicht van Android Wear dat er zo veelbelovend uitziet als de Moto 360 een aantal maanden geleden.

Bekijk hier de volledige review van de Moto 360.

Pebble Steel

Toen de originele Pebble smartwatch gelanceerd werd was het een door Kickstarter gefinancierd degelijk stuk hardware dat voor de meeste functies zwaar behoefte had aan software upgrades. Een jaar later heeft de Pebble een aantal indrukwekkende software updates ontvangen en een app store toegevoegd.

De Pebble Steel kan vibreren om je op de hoogte te brengen van een binnenkomende notificatie. De vibratie op de Pebble Steel is wat minder agressief dan die op de Pebble. Het resultaat is een minder storende vibratie die je wel sneller mist. Maar het is toch sterk genoeg om je te laten weten dat er iets aan de hand is.

 

© PXimport

We waren in eerste instantie sceptisch over het uiterlijk, maar nu we het in het echt gezien hebben, is het toch een mooier apparaat dan het originele model. De Pebble lijkt op iets uit een sciencefictionfilm, terwijl de Pebble Steel er uitziet als een echt horloge.

Bekijk hier de volledige review van de Pebble Steel.

Cogito Pop

Een smartwatch veel te duur? Connectedevice bewijst dat je ook voor minder dan 100 euro een stijlvol horloge kunt kopen dat je op de hoogte houdt van inkomende telefoongesprekken, berichten of e mails.

Cogito Pop is een sportief, plastic horloge met drie metalen knopjes en een rubberen polsbandje. Het horloge oogt mooi maar is opvallend dikker (14 mm!) dan een gewoon horloge. Enig minpuntje is de bouwkwaliteit van de draaibare ring met cijfers. Na enkele dagen in gebruik was er al een tikje lak weg, en op een donker exemplaar valt dat wel erg op.

 

© PXimport

Vind je een smartwatch te duur maar wil je toch een horloge met een extraatje? Dan zit je met de Cogito Pop goed. Voor amper honderd euro haal je een mooi staaltje technologie in huis dat je op subtiele wijze op de hoogte houdt van belangrijke meldingen. Het horloge is zowel voor vrouwen als mannen geschikt en heeft een prima autonomie.

Bekijk hier de volledige review van de Cogito Pop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten