Hoe snel is mijn internet?

Door: Martin Gijzemijter | 11 maart 2013 15:51

How To

We willen natuurlijk allemaal pijlsnel internet. Dat kun je krijgen, als je er maar genoeg voor betaalt. Maar hoe weet je dat het internet dat je krijgt, zo snel is als is beloofd? Gelukkig zijn er handige methodes om die snelheid te verifiëren.

Snelheid niet gegarandeerd

Belangrijk om te weten, is dat internetsnelheid door vrijwel geen enkele provider wordt gegarandeerd. Afhankelijk van het soort internet dat je hebt, zijn er namelijk veel factoren die de snelheid van je internetverbinding kunnen beïnvloeden. Heb je kabel? Dan kan de snelheid worden gehinderd door het aantal mensen in de wijk dat ‘de lijn’ belast. Heb je ADSL? Dan kan de snelheid worden beïnvloed door de afstand van de wijkcentrale (hoe verder, hoe trager). Gelukkig is dat wel informatie die je van tevoren kunt opvragen. Noteer in zo’n geval de naam van de verkoper en wat er gezegd is, dan kom je een stuk verder wanneer er problemen zijn.

De geadverteerde snelheden worden (om realistische oorzaken) niet altijd gehaald.

‘Overselling’ is geen mythe

Misschien denk je: ‘Ze zullen me toch niets iets verkopen dat niet zo snel is als ze beloven? Dat mag toch niet?’ Tja, dat is dus een zeer grijs gebied, want technisch gezien wordt alleen geadverteerd met de snelheid die met de lijn gehaald kan worden, en dat wil niet zeggen dat die snelheid voor jou geldt. Kortom, het kan dus prima zo zijn dat je betaalt voor 120 Mbps, terwijl je in werkelijkheid maar 80 Mbps haalt. Gelukkig zijn de meeste providers redelijk en kun je, ondanks het contract dat je getekend hebt, doorgaans prima je abonnement verlagen als blijkt dat de geadverteerde snelheid voor jou niet haalbaar is. Verwacht echter niet dat het erbij gemeld word tijdens het afsluiten van je abonnement.

Subjectieve tests

Op websites van providers vind je vaak handige ‘tests’ waarmee je de snelheid van je internetverbinding kunt testen. Hoewel we niet zo ver zullen gaan om te beweren dat dit soort tests beïnvloed worden is dat natuurlijk niet ondenkbaar. Het is simpelweg niet verstandig om de snelheid van je internetverbinding bij UPC te testen met een test van UPC. Niets ten nadele van de kabelaar, maar een ‘onafhankelijke test’ over een auto, opgesteld door de dealer waar je hem koopt, zou je hoogstwaarschijnlijk ook wantrouwen.

Gebruik geen subjectieve tests.

Meten is weten

Er is eigenlijk maar één betrouwbare methode om écht te weten wat de snelheid van je internetverbinding is, en dat is een onafhankelijke test, oftewel een test die niet is gebouwd door en ook niet gelieerd is aan een bedrijf dat zelf baat heeft bij het tonen van gunstige resultaten. Een goed voorbeeld van zo’n website is www.speedtest.net, met als fijne extra de Belofte-index, oftewel een overzicht van de beloofde snelheden vergeleken met de daadwerkelijke resultaten. Voer zo’n test regelmatig uit, want zeker in deze tijd is het onzin om te betalen voor diensten die je niet geleverd krijgt.

Door regelmatig onafhankelijk te testen, krijg je je snelheid goed in beeld.

0 Reactie(s) op: Hoe snel is mijn internet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.