HP koopt Palm voor 1,2 miljard

Door: andreas-udo-de-haes | 29 april 2010 11:23

Nieuws

Techgigant HP neemt de kwakkelende smartphonefabrikant Palm over voor 1,2 miljard dollar. HP wil met Palms webOS agressief uitbreiden op de snelgroeiende markt voor mobiele apparaten.

HP, qua omzet het één na grootste techbedrijven ter wereld (na Samsung), lijft voor 1,2 miljard dollar de legendarische smartphonemaker Palm in, melden beide concerns. De Raad van bestuur van Palm staat achter de overname.

Vergane glorie

Palm heeft een rijke historie, maar het concern miste de laatste jaren de demarrerende mobiele boot. Concurrenten als RIM (Blackberry), Apple (iPhone) en Google (Android) zijn Palm links en rechts voorbijgestreefd.

Vorig jaar zomer deed het concern nog een ultieme poging met een nieuw besturingssysteem": webOS. Tezamen met de langverwachte smartphone Palm Pre moest die redding brengen. De vermeende 'iPhone-killer' kan echter de concurrentie met de iPhone, maar ook met Google's Android-besturingssysteem niet aan.

Doordat al deze investeringen niet werden gecompenseerd met omzet moest het bedrijf zich in de schulden steken. De kasreserves van het bedrijf staan al geruime tijd onder druk. Zo heeft Palm vóór de onthulling van de Pre al een kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar nodig gehad om de smartphone te kunnen introduceren.

WebOS kroonjuweel

Voor HP draait de deal vooral om webOS. HP roemt het mobiele besturingssysteem als ‘ongeëvenaard’ en ‘uniek’. HP zal nu volledige multitasking en realtime functies van het OS kunnen gaan inzetten, meldt het bedrijf.

“Palm’s innovatieve besturingssysteem biedt een ideaal platform om HP’s strategie op mobiel gebied uit te bouwen en een unieke HP ervaring te creëren voor ons portfolio van mobiele apparaten”, zegt Todd Bradley, chef van de Personal Systems Group binnen HP. De eigen pogingen van HP op smartphonegebied zijn tot op heden niet aangeslagen.

Vorig jaar september ging het gerucht dat Nokia Palm wilde inlijven. Twee weken geleden werd echt duidelijk dat Palm zichzelf in de etalage had gezet. Toen werden HTC, Dell en Lenovo genoemd als overnamekandidaten, maar uiteindelijk trekt HP aan het langste eind.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: HP koopt Palm voor 1,2 miljard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.