Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app

Door: Jeroen de Jager | 25 juni 2022 15:04

Review

De Huawei Sound Joy is een mobiele speaker die erg lijkt op die van andere merken, vooral JBL: rond, stevig en toch handzaam. Hij is ontwikkeld in samenwerking met Devialet, een audiobedrijf uit Frankrijk. Aan de buitenkant zijn de knoppen goed te zien, op de tast te vinden en je kunt kiezen uit drie kleuren. De hamvraag is natuurlijk: hoe klinkt ie?

Huawei Sound Joy

Adviesprijs € 129,99 (tijdelijk met 30 euro korting voor 99,99)
Kleuren Zwart, groen, rood
Accu 8800 mAh
Connectie Bluetooth 5.2 (AAC en SBC), Usb-c voor audio en opladen
Afmetingen 202 x 73 mm
Gewicht 680 gram
Website www.huawei.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Goed geluid
  • Accuduur
  • Waterdicht tot 1 meter
  • Minpunten
  • Privacy-onvriendelijke app
  • Hoge tonen niet rondom
  • Ondersteunt alleen AAC en SBC

Zo uit de doos vond ik hem niet superfraai klinken. Erg schel en met veel lage tonen. Het middengebied leek wel verdwenen. Niet slecht, en veel mensen zullen dat schelle niet eens erg vinden. Maar het kan beter, alleen niet via de knoppen op het apparaat zelf. Als je de gebruiksaanwijzing, de website of deze review niet zou lezen, zou je niet eens weten dat je allerlei instellingen kunt doen via een app. 

Volgens de website is er voor iOS geen app maar ik heb hem prima in de appstore van Apple kunnen vinden. Het is de Huawei AI Life app en daar is nogal wat mis mee.

Dramatische app

Vooral Android-gebruikers zijn de klos want als je de app installeert, moet er een andere app via Huawei worden gesideload. Dat is juist iets waar iedereen (en ook Google zelf) voor waarschuwt om vooral niet te doen. Als die tweede app erop staat, kom je bij de volgende nare verrassing.

Om de AI Life-app te gebruiken moet je je mailadres én telefoonnummer opgeven. Dat kan geen fake-nummer zijn want je krijgt een code via sms om de installatie af te maken. Dat is nergens voor nodig en al helemaal niet om een bluetooth-speakertje in te stellen of van nieuwe firmware te voorzien. Dit is alleen nodig om de data-honger van de fabrikant te stillen. 

Juist Huawei die al dan niet onterecht wordt beschuldigd van privacy- en veiligheidslekken in netwerk- en communicatieapparatuur, zou verstandiger moeten zijn willen ze serieus als een betrouwbare partij overkomen.

Toch een goed geluid

Als je de app eenmaal aan de praat hebt, kun je de firmware updaten. Dat proces gaat heel netjes en je wordt goed van de voortgang op de hoogte gehouden. Tijdens de testperiode heb ik driemaal een nieuwe firmware voorbij zien komen, dus er is actieve ontwikkeling.

Ook kun je het basniveau bijstellen. Dat is voor sommige muziek wel prettig om een gebalanceerd geluid te krijgen. De belangrijkste instelling is de ‘Devialet’-modus. Daarmee klinkt de Sound Joy veel evenwichtiger en komt er gewoon een goed geluid uit het kleine speakertje. Met deze instelling had de Sound Joy de fabriek moeten verlaten, de andere twee zijn wat mij betreft onnodig. 

Nadeel van het geluidsbeeld is de richtingsgevoeligheid: alleen recht voor de speaker is het hoog goed te horen. Aan de zijkant of achterkant hoor je een vrij dof geluid. Dat is echt wennen ten opzichte van de vergelijkbare modellen van JBL en Sony.

Conclusie

Wat betreft de geluidskwaliteit, accuduur en degelijkheid van de Sound Joy hebben we niets te klagen. Het is de app die in de weg zit en dat is heel erg zonde. Met een normale app, dus zonder sideloaden en/of onnodig account met mailadres en telefoonnummer, zou de Huawei Sound Joy zeker vier sterren verdienen. 

Mogelijk komt er een nieuwe app aan die geen privé-gegevens nodig heeft. Zolang die er nog niet is, kan ik er niet meer dan maximaal 3 sterren van maken en dan ben ik nog genereus. 

0 Reactie(s) op: Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.